Viljaton spaghettituokio!

Elämäni Kunnossa

Monen viljatonta ruokavaliota miettivän ensimmäinen kompastuskivi on pasta. Se vaan on niin syntisen hyvää, lohturuokaa isolla L:llä. 

Itse opettelin pastan syömisestä pois nopeasti, ja vuosikausia kaapin perällä lojunut riisi korvasi sen tarvittaessa erittäin tyydyttävästi. Poikaystävä kuitenkin oli selkeästi jäänyt haikailemaan pastan perään, koska se mokoma oli löytänyt kaupasta riisispaghettia.

Niin, siis jauhettua täysjyväriisiä joka on sitten puristettu spaghetin malliseksi! Ei ole ylimääräisiä täyteaineita, eikä muutakaan. Mua alkoi oikeastaan naurattaa ajatus siitä, että jossain vaiheessa raahasin Kreikasta riisin muotoista pastaa :D

Ympyrä on täten sulkeutunut.

 

Olin skeptinen, mutta turhaan! Riisispagetti menee täydestä kuin väärä raha, eikä syöjä osaa arvata joutuneensa höynäytetyksi. 500g paketti pastaa maksaa kaupasta ja merkistä riippuen 5-7€, ja siitä syö monenmonta kertaa. Tosi kivaa vaihtelua, ja hyvälaatuista itsepetosta ;)

Stockmannin Herkusta löytynyt riisipasta on kaiken muun hyvän lisäksi luomua! 

Muutamaan otteeseen olenkin oikein villiintynyt, ja tehnyt itselleni vanhaa kunnon spaghetti bolognesea. Soossiin tulee tomaattimurskan, valkosipulin ja mausteiden lisäksi vain luomujauhelihaa, jonka loppumista pelkään nykyään alituisesti.. Niin ja ei, en näköjään osallistunut lihattomaan lokakuuhun. Ehkäpä aiempi lihaton 18kk ajoi oman osani asiasta?

Ehkä.

 

Kokonaisuus näyttä pelottavan paljon ihan oikealta spaghettiaterialta, ja maku on vähintäänkin yhtä hyvä. Se pieni ylemmyyden tunne, jonka saa tehdessään onnistuneesti viljattomia versioita klassikkoruoista tosin tuo ateriaan oman pikantin lisänsä ;)

To do -listalla on edelleen se viljaton kampaviineri, jota aion tarjoilla sekä Kukalle, että Samille...

Kommentit

hh (Ei varmistettu)

Kyllä se riisikin on vilja ;) Mutta hyvältä näyttää spaghetti bolognese :)

Saara S.
Saara Sarvas

Tiedetään, tiedetään! Jotenkin olen vain tottunut viittaamaan virheellisesti sanalla "viljat" vain kotimaisiin gluteenia sisältäviin viljoihin - kuten varmasti tiesitkin ;)

AaHoo (Ei varmistettu)

Mä oon huijannut itseäni ja käyttänyt riisinuudelia samaan tarkoitukseen :D

Saara S.
Saara Sarvas

Joo, riisinuudelia oon itsekin heitellyt wokkien sekaan! Nomnomnom niin hyvää..

IiraL (Ei varmistettu)

Ihanaaaa, ihanaa, ihanaa! Kipaisisin muuten täyttä häkää Stockkalle mutta kun tuo tiuku riuhtoo jo liian lähellä sulkemisaikaa. Mikään muu ei ole niin kovasti minua kuumotellut kuin spagetti bolognese. Ja koska maha oli niin kauheassa kunnossa ennen viljatonta ruokavaliota, niin en himoista huolimatta uskalla syödä spagettia (kiputilat on edelleenkin hyvässä muistissa). Kiitos! You saved my Monday :)

Saara S.
Saara Sarvas

Jeee! Juuri tämän takia tätä blogia pidetään ^_^

tiippa (Ei varmistettu)

Maissipasta on myös edullinen ja hyvä vastike vehnäpastalle, 500g maksaa n. 2-3€. Itsellä on tullut kokeiltua riisinuudeleita ja söin niitä aluksi niin usein, etten enää voi kuvitellakaan syöväni niitä :D

juuliae (Ei varmistettu) http://maybeindeed.blogspot.com

Viljattomia (gluteenittomia, kröhömkröhöm) reseptejä, ideoita ja vinkkejä otan enemmän kuin mielelläni vastaan, sillä huomenna olisi tällä neidillä edessä verikokeet, joiden avustuksella pitäisi sitten selvitä ovatko pastat ja muut koko loppuelämän pannassa eli löytyykö keliakia vai ei (: jotenkin tämän epäilyksen ja viljojen poisjättämisen jälkeen tuntuu, että ruokavalio on yksipuolistunut aika paljon ja siksi tällaisia vinkkejä, kuten tässä postauksessa, on ihana saada, jotta minäkin, valtaisa pastan ystävä, saisin lempiherkustani toisinaan nauttia (: Peukut pystyyn, että asiasta saadaan selko - se nimittäin hieman kauhistuttaa, että jos keliakiasta ei olekaan kyse, niin millä hitolla saan selville mistäs se sitten johtuu !?

,,,, (Ei varmistettu)

Suurimmalla osalla eurooppalaisista on fruktoosi-intoleranssi, ja sitä kautta ei kestä myöskään ns. fodmapseja. Ne aiheuttaa vaikka mitä vatsaoireita, ja muitakin oireita (nivelkipuja, lihaskipuja, masennusta, sekavuutta jne).
Luulen, että tuon takia suomalaisilla on lisääntynyt IBS, ja muut vatsavaivat räjähdysmäisesti, suurin osa IBS potilaista saa nimittäin oireet pois jättämällä fruktoosin, ja fodmapsit, pois. Luulen myös, ettei monilla olekaan keliakiaa (jotka saa oireita gluteeniviljoista), vaan fodmaps ongelma, vehnä on suurin fodmapsien lähde yleensä (koska sitä syödään niin paljon), ruisleipä on vielä pahempi fodmaps, ohrassakin on jonkun verran fodmapseja.

Löydät netistä tietoa sanoilla fodmaps, fructose intolerance.

Suomalaiset, ja eurooppalaiset, syö ihan järjettömiä määriä fruktoosihedelmiä (enemmän fruktoosia kuin glukoosia), ja sokeria (vaikka sokerissa on suhde 50/50, niin se fruktoositoleranssi on silti rajallinen suolistolle eurooppalaisilla, joten sokeriakaan ei voi syödä isoja määriä ennen kuin suolistolle, ja elimistölle, tulee raja vastaan). Siihen vielä fodmapsit, eli vehnä, ja ruis, sipulit jne.

aa (Ei varmistettu)

Haluisitko sinä tai joku muukaan vähän sanoa mitä tällaisen henkilön pitäisi ehdottomasti karttaa? Von itse syödä gluteiinia, mutta silloin töllöin tulee oikeita ja välillä aika ikäviäkin ja välillä vaikkei olisikaan syönyt juuri gluteiinia. Olen laiska enkä oikein jaksa itse googletella (+vihaan lukemista) :D Ja googlestakin löytyy aina ristiriitaisia vastauksia tämmöisiin juttuihin, niin ei oikein tiädä mihin niistä pitäisi luottaa ja mitkä ovat huuhaata. Kiitos jos joku vastaa :)

aa (Ei varmistettu)

siis oireita :D

rilla rulla (Ei varmistettu)

siis mää en ymmärrä sitä samin vouhotusta siitä kampaviineristä. mulla ei ollu mitään käsitystä mitä ne oli, ennenku luin sen postauksia, joissa se meuhkaa niistä kampaviinereistä alituisesti :D

Hosuli
Hömppäblogi

Gluteenitonta pastaahan saa onneksi melkein joka kaupasta! :) Aika monesta löytyy lisäaineettomia versioita, joiden sisällysluettelo koostuu riisistä tai maissista ja vedestä. Ja aivan täydestä menee, nam! Mun pastankulutus on moninkertaistunut sen jälkeen, kun löysin nuo terveellisemmät vaihtoehdot. Ihanaa, kun ei tarvi potea kauheaa pastanhimoa ilman ratkaisua.

A certain age

Et varmaan huomannu minun jättämää kommenttia johonkin muinaiseen samanaiheiseen postaukseen, jossa vinkkasin Moilas-leipomoiden täysin samaa kamaa olevasta fusillista? Kilohinta on noin puolet tuosta stokka-versiosta, tosin ei ole luomua. (Aika pitkään jaksoin käydä kyttäämässä ootko vastannu mitään kommenttiin mutta sitten se jäi.) Mää en diggaile riisistä ollenkaan, se tuntuu suussa ärsyttävältä ja maistuuki pahalta. Riisipastan kanssa maistuu soossendeelit paljon paremmalta ja sitä on kivempi syyä "paljaaltaan" kuin riisiä minusta. :)

MMV (Ei varmistettu)

Heips!
Mistä hankit luomulihaa tai/ja lähellä tuotettua (uudellamaalla) lihaa? "Onnellisten possujen" liha on alkanut kiinnostamaan, mutta en suuremmin ole niitä löytänyt

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.