Dieetittääkö?

Ajattelin vähän avata ajatuksiani siitä miksi sanasta ”dieetti” on tullut minulle punainen vaate.

Dieettejä on moneen lähtöön ja niiden aloittamiseen on aina olemassa syy. Syitä on monia: Syy voi olla lääkärin tai muun terveydenhoitoalan henkilön suositus, jolla tuetaan sairauden hoitoa tai ehkäsyä. Kilpaurheilijoilla on syitä jotka liittyvät esim vartalonmuokkaukseen,(esim fitness urheilijat), maksimisuoritusten tehostamiseen tai painoluokan saavuttamiseen. Edellämainitut ovat esimerkkejä Dieeteistä, joita EN tarkoita paasatessani aiheesta.

Dieetit, joita VASTAAN tulen varmasti lopun ikäni puhumaan ovat niitä, joita valtaosa painonsa kanssa kamppailevista kahlaa läpi vuosia tuntien vitutusta, nälkää, vitutusta, luopumista, pettymyksiä, vitutusta, retkahduksia, väsymystä, pahaa oloa, vitutusta… Eli ihmedieetit, joissa kalorit tiputetaan minimiin, ruoka ”nautitaan” litkuina, kaikesta hyvästä kieltäydytään ja jäädään sohvalle makaamaan. Makaamaan ehkä sen takia, että ajatellaan ettei tarvitse liikkua ollenkaan kun syö tarpeeksi vähän. Tai sitten sen takia ettei yksinkertaisesti jaksa kun ei ole energiaa. Tai muuten vaan masentaa. Ja vituttaa.                                                    Olen kyllä kuullut monta onnistumistarinaakin. MUTTA lähes 100% tarinat menevät kutakuinkin näin: ”Olin kaksi vuotta sitten 6 viikkoa hyperfatloss-sitruunavesi-ihmepilleri-dieetillä ja paino tippui monta kiloa… Sitten se pääs vähän retkahtamaan ja kilot tuli takaisin + vielä 10kg extraa päälle”.         

Eli hetkellisiä onnistumistarinoita löytyy kyllä varmasti yhtä paljon kuin läskinsulattajiakin, mutta harvassa on ne, jotka ovat saaneet pysyviä tuloksia aikaiseksi juomalla hyperjuomia.

weight_loss.jpg

Miksi sitten niin moni lähtee mukaan näihin ihmedieetteihin sen sijaan, että muuttaisi elämäntapojaan? No koska tuloksia pitää saada heti eikä huomenna! Terveellisemmät elämäntavat kun on se hitaampi tie pienentää puntarilukemaa. Sen sijaan hyperdieetillä tuloksiin voi päästä jo viikoissa!                                      Mutta jos ruvetaan laskemaan kuinka paljon aikaa vuosissa on saatu kulumaan erilaisia dieettejä kahlaten, niin voin kertoa että siinä ajassa olisi saanut aikaan valtavan muutoksen ilman nälkää, ilman kiukkuja, ilman vitutusta ja pettymyksiä joita menneet dieettivuodet ovat sisältäneet.

No sitten, sen lisäksi että DIEETTI sanana kuulostaa tehokkaammalta kuin E-L-Ä-M-Ä-N-T-A-P-A-M-U-U-T-O-S niin se kuulostaa myös helpommalta. Dieetti kuulostaa projektilta, joka kestää viikkoja tai muutaman kuukauden. Kyllä nyt pari kuukautta seisoo vaikka päällään jos tulosta syntyy!                      Elämäntapamuutos on sen sijaan sanahirviö, joka kuulostaa joltain mihin pitää sitoutua koko loppuelämäksi, ei nyt millään jaksais mitään muutoksia kun elämä on muutenkin niin hektistä! Mutta kumpi sitten tuo mukanaan suuremman muutoksen, dieetti vai elämäntapamuutos? Nyt seuraa pari esimerkkiä:

a)Dieetti: Ostat apteekista tai kaupasta laihdutusvalmisteita (yleensä aika nestepitoisia, makuina mansikka/suklaa/kana) ja ryystät sellaista pöydän ääressä kun muut syövät spagettia jauhelihakastikkeella. Annoskateus valtaa pään ja tekee mieli kumauttaa kaulimella sitä vastapäätä istuvaa puolisoa joka tyytyväisenä siinä istuu ja syö spagettia eikä yhtään tajua miltä sitä tuntuu katsella. Ärsyttävä tyyppi, alan kyllä murjottamaan sille! Jos pöydässä istuu lapsia niin varmasti saat jatkuvasti vastailla kysymyksiin; Mikset syö ruokaa? Miksi pitää laihduttaa? Oletko sinä lihava? Miksi? Olenko minä lihava? Anna siinä sitten mallia terveistä elintavoista. Onko vaikeaa? ON! Kyllä vituttaa.

b)Elämäntapamuutos: Valmistat spagetin täysjyväversiosta ja kastikkeen vähärasvaisemmasta jauhelihasta, syöt salaatin kera mahan täyteen ja kaikki on tyytyväisiä. Koko porukka syö samaa ruokaa ja rahaakin säästyy. Onko vaikeaa? Ei.

a)Dieetti: Menet ystävien juhliin, jossa tarjolla on herkkuja laidasta laitaan. Kun muut aloittavat aterioinnin niin kaivat kassista hyperdieettineste-tetran ja ryystät sitä muiden nauttiessa talon tarjonnasta..Hävettää. No ehkä vähän voin tota salaattia närkkästä, ihan mieliks vaan. Niin ja kun Dieetti on päällä niin alkoholiin ei kosketa, ei edes alkumaljaan, joten kuskin nakki napsahtaa niskaan ja puoliso voi riipaista kännit hyvillä mielin. No tappeluhan siitä syntyy viimeistään kun autoon päästään. Humalaista puolisoa ei sitten todellakaan käytetä nakkikiskalla kun on itellä niin helvetin nälkä. Onko vaikeaa? ON! Kyllä vituttaa.

b)Elämäntapamuutos: Menet ystävien juhliin, syöt, juot, pidät hauskaa ja pyrhällät taksilla nakkikiskan kautta kotiin ja nukahdat eteisen lattialle kebabit rinnuksilla. Kaikilla hyvä mieli 🙂 Onko vaikeaa? Ei todellakaan!

KOSKA:Huonoja elintapoja ei korjata yhdellä terveellisellä hetkellä, sensijaan yksi epäterveellinen hetki ei kaada hyviä elintapoja. Se on tosi.

Huh, ehkä laitan seuraavaksi jonkun ruokaohjeen ja jatkan paasausta taas tuonnempana. Mukavaa tiistaita, toivottavasti ei vituta 😉

Ata

Kommentit (1)
  1. Aamen, nimimerkillä se nainen, joka ei ole elämässään ollut dieetillä. Eikä ainoastaan siksi koska on hoikka (mikä ei tietenkään liity mitenkään kohtuuteen ja elämäntapoihini), sillä moni saman painoinen samalla ruumiinrakenteen omaava on kokeillut kaalikeittodieetit sun muut idiotismiaan. Haluan ainakin pitää kehostani huolta, ravita sitä, vahvistaa sitä, antaa sen palautua. Ravinto on kehollemme tärkeää, se ei ole vain pakollista nälän poistajaa tai lihottava paholainen mitä pitää vältellä. Innolla odottelen reseptejä ja yritän myös päästä yli tästä silmienpyörittelystä ihmetellessäni sitä kuinka ihmiset kehoansa kohtelevat! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *