Pakkopuuroa?

Tökkiikö aamupuuro? Täällä tökki ennen. Nykyään puuro maistuu paremmin kuin koskaan enkä liiottele yhtään kun sanon, että illalla nukkumaan mennessä kuolaan jo aamupuuron perään.

Miksi näin? Ensinnäkin se, että ylipäätään tunnen nykyisin aamuisin nälkää johtuu aterioiden rytmittämisestä päivän aikana. Ennen aamuisin ei maistunut ruoka. Päivän mittaan tuli närkittyä sitä sun tätä ja voi sitä jääkaapilla lamppaamisen määrää ilta kahdeksan ja yhdentoista välillä! Hyvä oli sitten vihdoin kaiken mättämisen ja sohvalla makaamisen jälkeen raahautua yöunille täydellä vatsalla. EI IHME ettei aamulla ollut nälkä!

Aterioiden rytmittämisen myötä iltapala tulee nykyisin syötyä klo 21, eikä sen jälkeen jääkaapille ole asiaa. Mitä nyt joskus viikonloppuisin 🙂 Jätin iltapalasta myös hiilaripitoiset ruoat kuten leivät vähemmälle ja tilalle tuli erilaiset rahkasmoothiet, jugurtit, marjajuomat ja mössöt. Näin elimistö polttaa yön aikana muita kuin niitä ”helppoja hiilareita” ja tämä johtaa siihen että aamuisin on nälkä! (noin ympäripyöreästi analysoituna)  Uskon tästä johtuvan myös sen, että herään nykyisin huomattavasti pirteämpänä kuin ennen!

Toinen asia joka saa mut suorastaan himoitsemaan aamupuuroa on raejuuston lisääminen puuron sekaan. Tämä varsinkin dieetti,-ja punttispiireissä varsin tutuksi tullut tapa saattaa vielä monelle olla vieras ja outokin, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Idea raejuuston lisäämisestä juontaa alkunsa niksiin lisätä proteiinia aamupalaan. Ei hullumpi idea ei! Veteen keitetystä kaurapuurosta (alias liisteristä) tulee suorastaan kermaisen pehmeää kun joukkoon heittää ruokalusikallisen raejuustoa. Mukaan viskatut mustikat, vatut, tms marjat, piltit tai vaikka ripaus kanelia toimii pisteenä iin päällä!

Jos puuro ei vakuuta -juustolla tai ilman- on toki muitakin ihan yhtä hyviä vaihtoehtoja aamupalaksi. Niistä sitten toiste.

Tässä ”ohje” aamuiseen herkkuni:

Heitä kattilan pohjalle 1dl kauraryyniä + 2dl vettä ja ripaus suolaa perään. Hämmennä hetki ja anna kiehahtaa. Kaada lautaselle ja lisää 1rkl rasvatonta raejuustoa. (+marjoja tai kanelia maun mukaan). Nauti!                                                                                                                                                                   Annoksen valmistus kestää n.3min ja se sisältää yht n. 185kcal (kaurahiutaleet 150kcal/raejuusto35kcal) joista hiilareita 22,5g ja proteiinia n.12g. Sokereita 0,5g. (mahdollisten marjojen osuutta ei ole laskettu, eikä tarvitsekkaan laskea!:))

P9030207.JPG

P9030197.JPG

Ei muuta kuin kauniita unia ja maukasta aamua päälle!

Ata

Hyvinvointi Liikunta Mieli

Kalorit puntarissa

P9030209.JPG

Edellisessä postauksessa kun sivuttiin ruokailujen aikatauluttamisesta niin seuraavaksi pitää sitten miettiä mitä syödään ja kuinka paljon.

Aika moni on suunnilleen tietoinen siitä kuinka paljon kaloreita saa/pitää syödä vuorokaudessa, mutta harva tietää mitä siihen kalorimäärään tulee sisällyttää.

Joojoo, paljon kasviksia, kylkeen perunaa, lihaa, marjoja ja vähän rasvaa. Ravitsemussuositus-taulukot ovat tuttuja jo ala-asteen ruokalan seinältä. (Yleispätevät ravitsemussuositukset löytyvät esim ravitsemusneuvottelukunnan nettisivuilta jos haluaa käydä muistelemassa. http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi. )

Mutta ihan oikeasti hei.. Mitä se lautanen aidosti pitää sisällään kun se siihen nenän eteen ilmestyy? Mikä on hiilareiden osuus? Entäs proteiinit? Rasvat? Pehmeät/kovat? Ei helv… Tavan tallaaja tulee vain vihaiseksi näitä pohtiessaan.

Kuitenkin ruokien ravintoarvoista on hyvä päästä kärryille. Miksi? Siksi, että kun olet saanut tietoosi mikä on sinun ravintosuosituksesi, niin on paljon helpompi valmistaa tarpeita tukevaa ruokaa kun jo kaupassa osaa valita oikeanlaiset raaka-aineet. Siksi kannattaa käyttää silloin tällöin hetki kaupan hyllyjen välissä ja vähän tutkiskella paketin kylkiä ja punnita perunoita.

No mistä sitten tietää mikä on se oma ravintosuositus ja mitä siihen pitää sisällyttää ja minkäkin verran? Googlettamalla löytyy erilaisia energiankulutus-ja tarvelaskureita jne, joita voi toki hyödyntää, mutta hyvinvointi ja liikunta-alan ammattilaiset osaavat laatia tarkat ohjeistukset jokaisen henk koht tarpeisiin. Erilaisilla kokeilla (esim kehonkoostumusmittaus) saadaan hyvin yksityiskohtaista tietoa henkilökohtaisesta energiankulutuksesta, lihas,-ja rasvamassan osuuksista yms, joiden avulla ammattilainen osaa laatia mahdollisimman tarkat ja tavoitteita tukevat suositukset. Näitä suosituksia ja ravintotietoutta yhdistämällä on oikeanlaisen ruokalautasen kokoaminen äärettömän helppoa. Kyse on kuitenkin vain ruuasta, ei tähtitieteestä 😉

Helpottaakseni ravintoaine-poliisien työtä, tulen kirjoittamaan tänne silloin tällöin ruokareseptejä joihin merkitsen mukaan annoskohtaista ravintoainetietoutta. Jaottelen reseptit aamupaloihin, aterioihin, välipaloihin, iltapaloihin, herkkuihin ja terveellisiin herkkuihin, jotta ne olisi mahdollisimman helposti napattavissa kulloisenkin tarpeen mukaan.

Huomenna aloitetaan aamupalalla 😉 Nyt öitä!

Ata

Hyvinvointi Liikunta Terveys