Kotina Kaapelitehdas

 

Kotini herättää yleensä aina puheeksi tullessaan kysymyksiä ja ihastusta. Vastaan ei ole tullut varmaankaan yhtäkään ihmistä, joka ei olisi ollut yllättynyt kun kerron missä asun. Enpä kyllä tiennyt itsekään aikaisemmin että Kaapelitehtaalla on myös asuntoja, ja koska kysymyksiin saa aina vastata, ajattelin vähän kertoa kodistamme jonka jaan poikaystäväni kanssa.

Kuvituksena löytyy kirjava saldo fiiliskuvia eri vuodenajoilta, niitä on kyllä kertynyt muistikortille ihan kiitettävä määrä. Ja niitä on tässäkin postauksessa paljon kun en halunnut karsia. Ikkunan takana on hyvin usein ihanan värinen auringonlasku tai -nousu, aamuaurinko paistaa suoraan asuntoon ja luonnonvalo tekee kotiin mielettömän tunnelman. Parveketta olen kuvannut varmasti ihan eniten, ja juuri nyt se on ihan parhaimmillaan kun hankimme sinne uudet kalusteet ja oliivipuun!

Arki on täällä kaunista.

Aloitetaan lyhyellä historiakatsauksella.

Kaapelitehdas valmistui alun perin Suomen Kaapelitehdas Oy:n, joka oli Suomen ensimmäinen kaapelialan yritys, käyttöön. Rakennus aloitettiin 1930-luvulla ja tehdasrakennusta rakennettiin kolmessa eri vaiheessa vuoteen 1954 saakka. Suomen Kaapelitehdas Oy fuusioitui vuonna 1967 osaksi Nokia-konsernia. Kun Nokia Kaapeli oli muuttamassa pois tehtaasta 80-luvulla, vuokrasi yhtiö vapautuvia tiloja edullisesti ja rakennukseen asettui taiteilijoita ja yrityksiä. Rakennus siirtyi näihin aikoihin Helsingin kaupungin hallintaan. Toinen siivistä muuttui kulttuurikeskukseksi ja toiseen rakennettiin vuokra-asuntoja.

Löysin asiaa tutkiessani Hesarin artikkelinkin vuodelta -96, terkkuja täältä C-siipirakennuksesta. 🙂

Asunnoissa on, kuten artikkelissakin mainittiin, normaalia suurempi asumiskorkeus joka tekee asuntoihin kerroksesta riippumatta hienon loftmaisen tunnelman. Suuret ikkunat tulvivat valoa ja paksut seinät eristävät ääntä, rakastan tätä rauhaa mikä rakennuksessa vallitsee.

Hauskana kontrastina on välillä naapurisiivestä kuuluvien bileiden jumputus, sekin kuuluu tosin hyvien eristeiden takia yllättävän vähän. Siivessä on myös treenitiloja bändeille, mutta niistä treeneistä en ole kuullut kyllä pihaustakaan. Missään kodissa en ole nukkunut yhtä hyvin kun täällä. Päivätapahtumia tuossa toisella puolella on myös harva se viikonloppu, mutta sitäkään ei oikeastaan huomaa kun tasaisemmasta  Kaapelipuiston läpi menevästä ihmisvirrasta. Ihmisten ulkonäöstä on hauska myös arvailla mikä tapahtuma siellä saattaisi olla menossa.

Käytännön elämääni kulttuuritilat naapurissa ei oikestaan vaikuta mitenkään, toivoisin eniten että sinne putkahtaisi vielä pieni joogastudio tanssistudioiden ja kamppailulajitilojen seuraksi. Poikaystäväni toimisto sijaitsee myös kätevästi naapurisiivessä, Hima&Salin erinomaiselle lounaalle karkaan välillä hänen kanssaan jos satun sopivasti viettämään kotitoimistopäivää. Hima&Salin palvelusta myös erityismainita, he myyvät sieltä lähikauppojen ja kiskojen puuttuessa kahvimaitoa mukaan. Kerran sain purkin mukaani vaikka kassa oli jo suljettu, tuli hyvin kylämäinen ja yhteisöllinen olo kun sain käydä maksamassa sen vasta seuraavana päivänä.

Yhteisöllisyyttä lisää myös yläkerrassa asuva ystäväpariskuntamme, on helppoa käydä kastelemassa kukkia reissujen aikana, tai lainata se liraus kahvimaitoa (tai viiniä) hädän koittaessa.

Kaapelitehtaan ympäristö on valitettavasti muuttumassa, ja siksi tiedän että asuminen täällä on vain väliaikaista. Kaunis Kaapelipuisto ja tunnelmallinen koriskenttä asuntomme edessä muuttuu mitä luultavammin lähitulevaisuudessa rakennustyömaaksi kun uutta Tanssin taloa aletaan rakentamaan. Rakennus on viivästynyt kaavasta tulleen valituksen takia, ja toivon että viivästyisi vielä muutaman hetken lisää! Ihan en ymmärrä miksi jokainen vihreä kolo pitää täyttää ja rakentaa isoja rakennuksia vierekkäin tukkoon asti kun kunnon rakennustilaa kyllä löytyy muualtakin.

Väliaikaisuuden tiedostaen nautin näistä hetkistä sitäkin enemmän. Loppu ei vielä onneksi häämötä, mutta tiedän jo nyt että olen asunut täällä tämänastisen elämäni onnellisimmat hetket, ja näitä muistoja ei voi kukaan ottaa pois.

Säät ei ainakaan meitä helsinkiläisiä näytä hellivän tänä viikonloppuna, mutta vietetään silti ihanan rentouttava viikonloppu.

Kaapelitehdas kuittaa!

XXX

Kommentit (4)
 1. Enpä minäkään tiennyt, että kaapelitehtaalla on asuntoja, mutta todella kauniilta ainakin teidän koti näyttää!:) Meillä on aika korkea huonekorkeus myös ja läpitalon huoneisto, ja juuri tuo valon tulviminen sisään on parhaita juttuja myös meidän kodissa.
  Laitoin blogiini juuri vähän meidän uudesta sisustuksen päivityksestä
  https://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa/sisustimme-pienta-piristysta-kotiimme-ja-desenion-julisteiden-alekoodi-teille/

  Mukavaa viikkoa ja kiitos postauksesta!
  Ida

  1. Kiitos! Ja mukavaa kun kommentoit! 🙂

 2. Tuli mullekin ihan yllätyksenä, että Kaapelilla on koteja 🙂 Todella kaunis koti teillä!

  1. Kiitos kovasti! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *