Vauvan kasvisruokavalio

WP_20150831_07_10_30_Pro.jpg

                                                                              Nooa Adele-tätin syötettävänä <3

No niin. Kävimme siis vihdoin ja viimein siellä ravitsemusterapeutilla Nooan kasvisruokavalion suunnittelua varten. Sain vastaukset kaikkeen, mikä oli mietityttänytkin, ja vielä vähän ekstraakin. Nyt selvisi, mitä antaa, milloin ja kuinka paljon. Ravitsemusterapeutti suhtautui meihin ihanan kannustavasti ja positiivisesti, eikä missään vaiheessa yrittänyt alkaa käännyttää meitä sekasyöntiin. Käynnistä jäi todella hyvä mieli.

Nooalle suunniteltiin ruokavalio siitä lähtökohdasta, että kananmuna ja maitotuotteet ovat käytössä. Keskustelimme kyllä myös siitä, mitä tulee ottaa huomioon, jos kananmunaa ja maitoa ei juurikaan tule käytettyä. Vaikka emme olekkaan täysin vegaaneja, pyrimme kuitenkin säännöstelemään näitä ruoka-aineita kotiruoassamme.

Kokoan tähän tällaisen infopaketin vauvoilleen kasvisruokavaliota suunnitteleville ja muille aiheesta kiinnostuneille. Nämä ovat nyt ammattilaisen suosituksia, ja vastaavat tämän hetken tutkimustietoa.

Ensimmäinen ja tärkein asia minulle saada tietää, oli, että voiko Nooa syödä koko lapsuutensa kasvisruokaa, ja alkaa vanhempana halutessaan lihansyöjäksi. Vataus oli, että kyllä voi. Elimistö tottuu kyllä lihaan ja kalaan myöhemminkin, hänen niin halutessaan.

Aamu ja iltapalaksi suositeltiin puuroa. Täysjyväviljat sisätävät raudan lisäksi proteiinia, eli ne toimivat yhtenä proteiininlähteenä. Puuron kanssa olisi hyvä syödä esim marjoja, jotka sisältävät C-vitamiinia, koska C-vitamiini edistää raudan imeytymistä lapsen elimistöön. Raudan saannista ravinoterapeutin mukaan ei tarvitse olla kasvisruokavalion yhteydessä turhan huolissaan. Hän sanoi, että jos lapsi syö monipuolista kasvisruokaa, hän saa kyllä riittävästi rautaa. Rauta- ja vitamiinipuutokset ovat harvinaisia, ja esiintyvät yleensä vain moniallergisten lasten yhteydessä, kun ruokavalio rajoittuu ainoastaan muutamaan ruoka-aineeseen.

Proteiinilisä tulee olla ravintoterapeutin mukaan ruoassa sekä lounaalla, että päivällisellä. Suositeltava proteiinimäärä/vrk on noin 1-1,2g painokiloa kohti alle 2v lapsella. Tätä nyt tosin ei tarvitse alkaa laskimen kanssa laskemaan. Kunhan huolehtii siitä, että proteiinia saadaan. Pääasialliset proteiininlähteet alle 1v lapselle, ovat tuoreet tai pakastetut herneet ja muut palkokasvit hyvin keitettynä, tofu, kananmuna ja linssit. Myöskin oli puhetta, että pähkinävoita voi alkaa jo antamaan esim puuron kanssa. Pavut ja idut vasta 1v:stä eteenpäin.

Eli siis, lounaalla ja päivällisellä tarjoamme normaalisti jotakin perus soseutettuja kasviksia ja toisinaan riisiä, ja sekaan soseutetaan noin ruokalusikallinen proteiinilisää.

Tofun käyttömääristä/turvallisuudesta olin kiinnostunut (varsinkin poikalapsella), koska olen kuullut, että tofu sisältää pieniä määriä estrogeenia (naishormonia). Ravintoterapeutin mukaan tofua olisi kuitenkin turvallista käyttää, jopa päivittäin, 25g annos. Hänen mukaansa tofun sisältämän estrogeenin vaikutuksista lapsen kehitykseen ei ole hänen tietojensa mukaan olemassa tarkkaa tutkimustietoa, mutta yleisesti ottaen tofua pidetään kuitenkin turvallisena myös (poika)vauvoille. Hän lupasi kuitenkin vielä selvitää asian esimieheltään ja laittaa minulle möhemmin sähköpostilla varmistuksen asiasta.

Koska ruokavaliosta puuttuu lihasta saatava rasva, on kasvissyöjävauvalle lisättävä ruokaan runsaammin rasvaa sekasyöjävauvaan verrattuna. Suositeltava määrä olisi ainakin 5tl/päivä, lisäten vähitellen niin, että rasvalisä on 1v:nä 8tl/pvä. Rasvalisäksi päädyimme Nooalle valitsemaan terveellisen oliiviöljyn, ja minulle uuden tuttavuuden Camelinaöljyn.

Tämä Camelinaöljy oli aivan huikea juttu ja käynnin parasta antia siinä mielessä, että olen kauan yrittänyt etsiä hyvää kasvikunnan Omega-3 lähdettä. En käsitä, kuinka en ole aiemmin törmännyt tähän huikeaan tuotteeseen. Camelina-öljy, on suomalaisista camelinan siemenistä puristettua öljyä, jonka Omega-3 pitoisuus on 39% ja Omega 6 alle puolet tästä. Verrattuna esim rypsiöljyyn, jossa on puolet enemmän Omega 6:ta suhteessa Omega 3:een, on Camelinaöljy huikeasti parempi. Jos jotakuta ihmetyttää, miksi tämä suhde on niin tärkeä, niin voin valaista, että Omega 6:t vievät elimistössä paikkoja tärkeiltä Omega 3:lta, jos niitä on huomattavasti enemmän. Eli omega 3:t menevät tällöin vähän niinkuin hukkaan. Myös pellavansiemenöljyä voi kuulemma käyttää lapsella Omega 3:n lähteenä.

B12 vitamiinista, ei tarvitse kuulemma olla huolissaan, jos kanamuna ja maitotuotteet ovat käytössä. 1v:stä ylöspäin ravintoterapeutti suositteli juottamaan Nooalle ruoan kanssa kauramaitoa johon on lisätty vitamiineja ja kalsiumia, jos emme meinanneet antaa hänelle lehmänmaitoa ruokajuomana. Täys vegaaniruokavaliossa, tulisi lapselle antaa joitain vitamiineja purkista. Esimerkisksi apteekista saatava Mini Sun Junior, on kuulemma hyvä. Hapanmaitotuotteiden aloitusta suositeltiin 10kk:sta eteenpäin. Hapanmaitotuotteita suosimme omassa ruokavaliossammekin maitotuotteista. Hapanmaitotuotteet tuovat myös proteiinia lapsen ruokavalioon.

Toivottavasti joku muukin kasvissyöjä-äiti saa näistä apuja lapsen ruokavalion suunnitteluun. Kiva nyt kun ei tarvitse enään arvailla että mitäköhän antaisi ja minkä verran.

WP_20150901_15_32_07_Pro.jpg

WP_20150901_15_33_37_Pro.jpg

 

 

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Vanhemmuus

Kun yrtit muuttivat takaisin pirttiin

WP_20150824_09_40_54_Pro.jpgMeidän koko kesän terassia kaunistuttanut Ikean ihastuttavan söpö yrttiseinä muutti syksyä pakoon sisälle. Sen verran viileitä öitä alkanut olemaan, ettei enään uskalla pitää ulkona, ettei palellu. Tämä oli toinen kesä, kun intouduin yrttejä kasvattamaan. Viime kesän sato kuivui auringossa parvekkeella meidän häämatkan aikana. Tänä kesänä kasvatus onnistui hieman paremmin. Siemenistä iti parhaiten basilika ja oregano, jotka täyttivätkin kivasti meidän koko yrttiseinän. Yksi yksinäinen sitruunamelissa istuu hunajapurkissa ikkunalaudalla. Rosmariinit eivät edes nousseet, ja pari muutakin lajiketta (mitä en nyt muista) jäi itämättä.

WP_20150825_10_39_25_Pro.jpg

WP_20150823_13_57_41_Pro.jpg

WP_20150823_13_59_48_Pro.jpg

Naapurin kahvipöydästä sain idean nostaa yhden ruukun kutakin suoraan keittiön pöydälle. Siitä on mukava napsia leivän (tai pizzan, kuten kuvassa ;)) päälle makua. Basilika ja oregano on niin perushyviä, että ne sopivat kyllä todella moneen ruokaan mausteeksi.

WP_20150825_10_41_28_Pro.jpg

Keittiön pöydällä meillä asustaa myös äidiltä saatu maustettu minttu ja paprikapensas. Minttua on tullut vähemmän käytettyä kyllä mihinkään vielä. Myöskin siihen sitruunamelissan käyttöön tässä vielä ideoita odottelen, että mihin sitä tuoreena olisi hyvä lisätä. Laiskottaa googletella reseptejä, mutta otan mieluusti vastaan hyviä helppoja käyttö-vinkkejä jos jollakin on antaa?

Vaikka noita ei mihinkään tulisikaan käytettyä, niin minusta on ihana, kun kotona on paljon vihreää. Se tuo jotenkin sellaista freesiä tunnelmaa ja iloa kotiin. Voisin jopa sanoa, että minulla on lähes tunnesuhde vanhimpaan omistamaani viherkasviin. Kyseessä ei ole yrtti, vaan suuri kultaköynnös, joka koristaa meidään makuuhuoneen nurkkaa. Olen nimennyt sen Tintiksi, silloin joskus ostaessani. Monien vuosien ja vaiheiden jälkeen, se on edelleen menossa mukana. Kaipa kasvikin voi olla lähes kuin ystävä 😀

WP_20150826_07_46_26_Pro.jpg

Ehkäpä nyt kahden kesän kokemuksella yrttitarhani on ensikesänä jo hyvinkin moninainen ja kukoistava. Nyt kun on tuo ihana yrttiseinäkin hankittu, niin se todennäköisesti hieman painostaa kasvatuspuuhiin myös ensikeväänä. Jää nähtäväksi..

Koti Ruoka ja juoma Sisustus