Vauvan kasvisruokavalio

WP_20150831_07_10_30_Pro.jpg

                                                                              Nooa Adele-tätin syötettävänä <3

No niin. Kävimme siis vihdoin ja viimein siellä ravitsemusterapeutilla Nooan kasvisruokavalion suunnittelua varten. Sain vastaukset kaikkeen, mikä oli mietityttänytkin, ja vielä vähän ekstraakin. Nyt selvisi, mitä antaa, milloin ja kuinka paljon. Ravitsemusterapeutti suhtautui meihin ihanan kannustavasti ja positiivisesti, eikä missään vaiheessa yrittänyt alkaa käännyttää meitä sekasyöntiin. Käynnistä jäi todella hyvä mieli.

Nooalle suunniteltiin ruokavalio siitä lähtökohdasta, että kananmuna ja maitotuotteet ovat käytössä. Keskustelimme kyllä myös siitä, mitä tulee ottaa huomioon, jos kananmunaa ja maitoa ei juurikaan tule käytettyä. Vaikka emme olekkaan täysin vegaaneja, pyrimme kuitenkin säännöstelemään näitä ruoka-aineita kotiruoassamme.

Kokoan tähän tällaisen infopaketin vauvoilleen kasvisruokavaliota suunnitteleville ja muille aiheesta kiinnostuneille. Nämä ovat nyt ammattilaisen suosituksia, ja vastaavat tämän hetken tutkimustietoa.

Ensimmäinen ja tärkein asia minulle saada tietää, oli, että voiko Nooa syödä koko lapsuutensa kasvisruokaa, ja alkaa vanhempana halutessaan lihansyöjäksi. Vataus oli, että kyllä voi. Elimistö tottuu kyllä lihaan ja kalaan myöhemminkin, hänen niin halutessaan.

Aamu ja iltapalaksi suositeltiin puuroa. Täysjyväviljat sisätävät raudan lisäksi proteiinia, eli ne toimivat yhtenä proteiininlähteenä. Puuron kanssa olisi hyvä syödä esim marjoja, jotka sisältävät C-vitamiinia, koska C-vitamiini edistää raudan imeytymistä lapsen elimistöön. Raudan saannista ravinoterapeutin mukaan ei tarvitse olla kasvisruokavalion yhteydessä turhan huolissaan. Hän sanoi, että jos lapsi syö monipuolista kasvisruokaa, hän saa kyllä riittävästi rautaa. Rauta- ja vitamiinipuutokset ovat harvinaisia, ja esiintyvät yleensä vain moniallergisten lasten yhteydessä, kun ruokavalio rajoittuu ainoastaan muutamaan ruoka-aineeseen.

Proteiinilisä tulee olla ravintoterapeutin mukaan ruoassa sekä lounaalla, että päivällisellä. Suositeltava proteiinimäärä/vrk on noin 1-1,2g painokiloa kohti alle 2v lapsella. Tätä nyt tosin ei tarvitse alkaa laskimen kanssa laskemaan. Kunhan huolehtii siitä, että proteiinia saadaan. Pääasialliset proteiininlähteet alle 1v lapselle, ovat tuoreet tai pakastetut herneet ja muut palkokasvit hyvin keitettynä, tofu, kananmuna ja linssit. Myöskin oli puhetta, että pähkinävoita voi alkaa jo antamaan esim puuron kanssa. Pavut ja idut vasta 1v:stä eteenpäin.

Eli siis, lounaalla ja päivällisellä tarjoamme normaalisti jotakin perus soseutettuja kasviksia ja toisinaan riisiä, ja sekaan soseutetaan noin ruokalusikallinen proteiinilisää.

Tofun käyttömääristä/turvallisuudesta olin kiinnostunut (varsinkin poikalapsella), koska olen kuullut, että tofu sisältää pieniä määriä estrogeenia (naishormonia). Ravintoterapeutin mukaan tofua olisi kuitenkin turvallista käyttää, jopa päivittäin, 25g annos. Hänen mukaansa tofun sisältämän estrogeenin vaikutuksista lapsen kehitykseen ei ole hänen tietojensa mukaan olemassa tarkkaa tutkimustietoa, mutta yleisesti ottaen tofua pidetään kuitenkin turvallisena myös (poika)vauvoille. Hän lupasi kuitenkin vielä selvitää asian esimieheltään ja laittaa minulle möhemmin sähköpostilla varmistuksen asiasta.

Koska ruokavaliosta puuttuu lihasta saatava rasva, on kasvissyöjävauvalle lisättävä ruokaan runsaammin rasvaa sekasyöjävauvaan verrattuna. Suositeltava määrä olisi ainakin 5tl/päivä, lisäten vähitellen niin, että rasvalisä on 1v:nä 8tl/pvä. Rasvalisäksi päädyimme Nooalle valitsemaan terveellisen oliiviöljyn, ja minulle uuden tuttavuuden Camelinaöljyn.

Tämä Camelinaöljy oli aivan huikea juttu ja käynnin parasta antia siinä mielessä, että olen kauan yrittänyt etsiä hyvää kasvikunnan Omega-3 lähdettä. En käsitä, kuinka en ole aiemmin törmännyt tähän huikeaan tuotteeseen. Camelina-öljy, on suomalaisista camelinan siemenistä puristettua öljyä, jonka Omega-3 pitoisuus on 39% ja Omega 6 alle puolet tästä. Verrattuna esim rypsiöljyyn, jossa on puolet enemmän Omega 6:ta suhteessa Omega 3:een, on Camelinaöljy huikeasti parempi. Jos jotakuta ihmetyttää, miksi tämä suhde on niin tärkeä, niin voin valaista, että Omega 6:t vievät elimistössä paikkoja tärkeiltä Omega 3:lta, jos niitä on huomattavasti enemmän. Eli omega 3:t menevät tällöin vähän niinkuin hukkaan. Myös pellavansiemenöljyä voi kuulemma käyttää lapsella Omega 3:n lähteenä.

B12 vitamiinista, ei tarvitse kuulemma olla huolissaan, jos kanamuna ja maitotuotteet ovat käytössä. 1v:stä ylöspäin ravintoterapeutti suositteli juottamaan Nooalle ruoan kanssa kauramaitoa johon on lisätty vitamiineja ja kalsiumia, jos emme meinanneet antaa hänelle lehmänmaitoa ruokajuomana. Täys vegaaniruokavaliossa, tulisi lapselle antaa joitain vitamiineja purkista. Esimerkisksi apteekista saatava Mini Sun Junior, on kuulemma hyvä. Hapanmaitotuotteiden aloitusta suositeltiin 10kk:sta eteenpäin. Hapanmaitotuotteita suosimme omassa ruokavaliossammekin maitotuotteista. Hapanmaitotuotteet tuovat myös proteiinia lapsen ruokavalioon.

Toivottavasti joku muukin kasvissyöjä-äiti saa näistä apuja lapsen ruokavalion suunnitteluun. Kiva nyt kun ei tarvitse enään arvailla että mitäköhän antaisi ja minkä verran.

WP_20150901_15_32_07_Pro.jpg

WP_20150901_15_33_37_Pro.jpg

 

 

 

 

Kommentit (5)
 1. Sulpen äiti
  16.4.2020, 22:08

  KIITOS tästä! Terv. Väsynyt 6 kk ikäisen vauvan kasvissyöjä-äiti

 2. Kiitos. Tosi mielenkiintoista tietoa! Tuo sinun ykköskysymyksesi on ollut myös minun mielessä, hienoa saada siihen vastaus! Jos jatkossa jaksat/haluat, niin kiinnostaisi kuulla myös ihan ruokaohjeita vauvalle. Varsinkin sitten vähän vanhempana kun on muutakin kuin sosetta 🙂

  1. Tarkoitatko ”vauvan reseptejä”? Ihana idea 🙂 Voisin postatakin. Kiitos 🙂

   1. Joo, juurikin 🙂 Oon tässä asiaa tutkiessa netistä löytänyt joitain kivoja reseptejä, esim. kookosmaitoahan voi vauvoilla kai aika pienestä käyttää ja sillä saa esim. jo vaihtelua soseruokailuun ja on korvike maitotuotteiden käytölle!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *