Kahden kulttuurin välissä

Viikon toinen (!) visiitti Tampereelle sujui hyvin. Toki lasta oli hieman ikävä ja olisi tehnyt mieli liikkua paljon enemmän kuin nyt ehdin. Kiitollisena tulevasta rauhallisesta viikonlopusta olen jälleen matkalla Tukholmaan.

Kerta kerran jälkeen Tampereelta pois lähtiessä tuntuu kuin pala sydäntä jäisi sinne. Taitaa siis jäädäkin. Kaupungin keskustassa liikkuminen vaatii aikaa, hermoja ja taitoa, ei ole se kaunein aika vuodesta, viima puskee molemmilta järviltä yhtä aikaa ja kiinnitän enemmän huomiota romanialaiskerjäläisiin ja ihmisten käyttäytymiseen, kävelytyyliin ja happamiin ilmeisiin kasvoillaan, kuin Tukholmassa. Lokakuun vesilätäköistä, jokapäiväisestä harmaudesta ja ratikka- ja siltarakentamisesta aiheutuvista, usein vaihtuvista liikennejärjestelyistä huolimatta kaupunki kutsuu minua luokseen. Niin monella tapaa tämä kaupunki on minulle koti.

Osaan nimetä usean asian, joka on Tukholmassa paremmin. Osaan myös nimetä monta asiaa, jotka vievät Tampereella tai Suomessa voiton. Esimerkiksi nenäliinat. Perustelin juuri kollegalle ja kolmelle asiakasyrityksen kollegalle, miksi ostan nenäliinani aina Suomesta. Ostan Suomesta myös shampoon, hoitoaineet, mieluiten myös kaikki minun ja lapsen kengät, kirjat ja lehdet, purkat ja ruisleivät. Käyn mielelläni Sokoksella ja S-ryhmän kaupoissa, kiristytän silmälasini Silmäasemalla ja katson Elisa Viihteestä tai Ruutu+:sta suomalaisia sarjoja ja elokuvia. Olen suomalainen, enkä ole ajatellut kertaakaan, että emme Suomeen oikealla hetkellä takaisin palaisi. En ole muuttamassa elämääni Ruotsiin lopullisesti, sillä minun ei tarvitse. Tämä alkoi meidän projektina ja sellaisena se jatkuu edelleen 🙂

Tukholmassa on omat hyvät puolensa. Ruotsissa nautin päivittäin sl-sovelluksen käytön helppoudesta (sl-sovellus sisältää koko Tukholman alueen metro-, juna-, bussi-, laiva- ja raitiovaunuaikataulut), positiivisesta asenteesta (minäkin nykyään ruotsia puhuessani kiitän tuntematonta ”tack snälla” sen enempää asiaa ajattelematta), järjestelmällisenä ihmisenä arvostan rullaportaiden oikealla puolella seisomisesta ja swish-maksujen tekoa – jos haluan siirtää kaverille rahaa, maksuni siirtyy swishiä käyttävälle kaverille välittömästi. Swishaan rahar myös kukka- ja antiikkikauppiaalle. Niin kätevää, pankista riippumatta! On asioita jotka myös ärsyttävät, niistä kuitenkin enemmän toisella kertaa. Tähän kategoriaan kuuluu ensisijaisesti moni asumiseen liittyvä asia, kuten esimerkiksi asunnon haasteellinen etsintä ja lyhyet vuokrasopimukset.

Matkojen täyteisen viikon jälkeen on aivan ihanaa ajatella, että ensi viikolla olemme ”vain” kotona. Viikonloppu menee itseä kouluttaessa, siitä lisää viikon kuluttua 🙂 kynttilät palamaan ja teekuppi käteen. Mukavaa iltaa aivan jokaiselle!

-Jenni

perhe ajattelin-tanaan oma-elama matkat
Kommentit (1)
  1. Thank you for sharing wonderful things.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *