Etuoikeutettu, mitä voit tehdä – luku- ja podcast-suosituksia antirasisiseen toimintaan

Kun aloin tänään luonnostella postausta, valitsin elämää täynnä olevat kuvat viikonlopulta, joka oli aurinkoinen ja täynnä naurua. Ajattelin myös kirjoittaa ranskalaisista, joita söin lauantaina lounaaksi ja siitä, kuinka ihanaa oli kävellä kotiin ilta-auringossa. Postauksen loppuun olin ajatellut jakaa muutaman ajankohtaisen lukuvinkin liittyen viime päivinä (jälleen) esiin nousseisiin teemoihin. Sitten ymmärsin, että nämä luku- ja kuunteluvinkit ovat ainoa oikea aihe tämän päivän postaukselle.

Antirasistisen toiminnan esiin nostaminen ja toteuttaminen on erittäin tärkeää – välttämätöntä. Mitä voi tehdä?

Etuoikeutettuna yksi olennaisimmista asioista on hankkia tietoa. Opettelen itsekin vasta ja haluan nöyrästi opetella lisää. Nämä asiat eivät ole helppoja, mutta uskon, että etsimällä tietoa, lukemalla ja kuuntelemalla, sekä pitämällä silmät auki on mahdollista oppia jo paljon. Seuraavaksi muutama lähde, mistä tietoa on mahdollista saada. Kuulen mielelläni myös lisää aiheeseen liittyvistä kirjoista, artikkeleista, nettimedioista ja podcasteista!

Kuvituksena tiivistys valkoisesta etuoikeudesta Courtney Ahn Designin toteuttamana.

Kirjoittaessani viime vuonna lukemistani kirjoista, nostin esille Koko Hubaran Ruskeat tytöt -kirjan yhtenä parhaista lukukokemuksista. Ruskeat tytöt -kirja oli valaiseva, opettavainen ja ajatuksia herättävä – ja nyt jälleen, kuten myös julkaisunsa aikana, erittäin ajankohtainen. Ruskeat tytöt -kirja olkoonkin tämän postauksen ensimmäinen lukuvinkki. Jos Hubaran kirja ei ole tällä hetkellä käden ulottuvilla, suosittelen kirjaa etsiessä Ruskeat tytöt -mediaa.

Ruskeat tytöt -sivusto on täynnä lukemisen ja tutustumisen arvoista materiaalia. Aloittaa voi esimerkiksi Julia Thurénin vuonna 2018 sivustolle kirjoittamasta jutusta, jossa käsitellään sitä, kuinka olla hyvä valkoinen liittolainen. Etene seuraavaksi esimerkiksi Warda Ahmedin tekstiin Oletko tekemässä antirasistista projektia?

Suosittelen myös Fanni Malisen tekstiä etuoikeudesta vuodelta 2013. ”Kyse ei siis ole yksilöistä sillä etuoikeus on yhteiskunnan rakenteissa. Se näyttäytyy syvemmällä tasolla kuin etuoikeutetut – ne, joiden ehdoilla yhteiskunta toimii – arjessaan tajuavat. Siksi etuoikeus on nostettava näkyviin.”

Jos haluat lukemisen sijaan mieluummin kuunnella, suosittelen Mahadura & Özberkan -podcastia. Aloita esimerkiksi viimeisimmästä jaksosta Rakenteellinen rasismi Suomessa tai viime vuoden lokakuussa julkaistusta jaksosta Dear White People.

Myös Ruskeat tytöt -sivustolta löytyy oma podcast, jossa esimerkiksi etsitään ja käsitellään Afrosuomen historiaa.

Instagramista suosittelen seuraamaan esimerkiksi stylisti Claudia Cifua sekä aktivisti Fatima Verwijneniä. Olen itse oppinut molemmilta edellä mainituista paljon ja toivotan kaiken itseäni opettavan materiaalin tervetulleeksi Instagram-feediini.

Jos kiinnostuit aiheesta, lisää tietoa on saatavilla esimerkiksi Kiia Beilinsonin ja Miia Laineen kokoamasta dokumentista Lähteitä antirasistisen toiminnan tueksi.

Haluan vielä korostaa, että opettelen itsekin vasta – ja samalla koko ajan. Olen itse kokenut lukemani artikkelit ja kuuntelemani podcastit hyödyllisiksi ja koen oppineeni niistä ainakin joitain asioita, miten toimia paremmin.

Kuvat: Courtneyahndesign

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *