Kesäkuulumisia ja uutta raharintamalla

Ajattelin, että voisi olla näin muutaman kuukauden tauon jälkeen päivittää tätä blogiakin ja kertoa kuulumiset blogin keskeisten aihealueiden osalta.

Ruokavalio:

Olen pysytellyt enimmäkseen kasvipohjaisella ruokavaliolla, joskin työpaikalla sorrun vähän liian usein työkavereiden tuomiin herkkuihin, mistä sitten soimaan itseäni jälkikäteen. Ostopäätöksissäni olen onnistunut pysymään paremmin vegaanina. En ole koko kesänä itse ostanut yhtään eläinperäistä tuotetta, ellei lasketa sitä, kun kerran vahingossa ostin pestoa, joka sisälsikin juustoa. Kesän juhlissakin olen etukäteen ilmoittanut olevani vegaani, jolloin ei ole tarvinnut tehdä kompromisseja syömisten suhteen.

Aamu alkaa yleensä kaurapuurolla, johon olen laittanut hieman ruishiutaleita tai vehnäleseitä, mustikoita, maapähkinävoita/ saksanpähkinöitä ja kanelia. Tyypillinen lounas on joku papusetti pakastevihanneksilla, esimerkiksi eilen mustapapupihvejä ja punajuurikuutioita. Päivälliseksi usein jotain tofusta tai pavuista. Illalla aika usein hummusleipiä. Yritän tunkea yhteen ateriaan ja päivän syömisiin niin paljon eri värejä kuin mahdollista, ”eat a rainbow”-filosofian mukaisesti.

Raha:

Tällä rintamalla kuuluu eniten uutta. Olen jo vuosia miettinyt Nordnet -tilin avaamista ja rahastosäästämisen aloittamista. Nyt kun valmistuminen häämöttää ja uskallan jo luottaa siihen, että ehkä ne rahat sittenkin riittävät loppuun asti, perustin tässä joitakin päiviä sitten oman Nordnet -tilin. Se oli yksinkertaisempaa ja nopeampaa kuin olin ajatellut. Seuraavana päivänä tein heti ensimmäiset rahasto-ostoni ja tein kuukausisäästämissopimuksen. Aluksi erittäin pienellä summalla, mutta tavoitteena olisi syksyllä tai viimeistään valmistumisen jälkeen alkaa syöttää isompia määriä, sitten kun pääsen vähän paremmin jyvälle rahastojen ja sijoittamisen maailmasta.

Koska olen täysi noobi (tai no, oli mulla aikoinaan parin yhtiön osaketta, josta toisen myin 15 % voitolla ja toinen on ollut jo vuosia sen verran tappiolla, etten varmaan pääse siitä koskaan eroon), valitsin passiivisesti hoidettuja indeksirahastoja, joissa on aika mitättömät hallintakulut. Nordnetin Suomi superrahastossa jopa nollakulut. Indeksirahastoja pidetään matalan riskin ”no-brainer” -sijoituksina, mutta kyllä niitä riskejä silti on olemassa ihan joka sijoitusmuodossa, ja se pitää hyväksyä, jos siihen leikkiin ryhtyy.

Muutenkin tässä kesän aikana kaikenlainen minimalistinen ja säästäväinen elämäntyyli on alkanut kiinnostaa entistä enemmän, ja olenkin joutunut jonkinlaiseen Youtube -kuplaan, jossa algoritmi jatkuvasti löytää mulle katsottavaksi uusia videoita, joissa ihmiset joko harrastavat äärimmäistä ”declutteringia”, myyvät koko omaisuutensa ja lähtevät maailmalle kiertämään rinkka selässä tai elävät ihan äärettömän säästäväisesti, jotta voisivat jäädä alle 40-vuotiaina eläkkeelle (FIRE = financial independence, retire early). Jostakin syystä Youtube tuntuu myös ajattelevan, että haaveilen minikodista.

En ole koskaan pitänyt itseäni huono-osaisena ja harvoin hukkaan energiaani vertailemalla itseäni ja omaa elämäntilannettani muihin, mutta välillä niitä videoita katsellessani tulee mieleen, että voi kun olisikin hokannut näitä asioita jo varhain parikymppisenä. Miten paljon rahaa mulla olisikin jo kertynyt, jos olisin aloittanut tavoitteellisemman säästämisen ja sijoittamisen jo silloin? Kaappeja siivotessa ja vanhoja roinia ja vaatteita läpikäydessä vain mietin, että olisi ollut sen kahden kympin biletopin sijaan voinut laittaa nekin kovalla vaivalla ansaitut pennoset vaikka johonkin rahastoon… No, elä ja opi. Parempi kai aloittaa myöhään kuin ei milloinkaan.

Gradu:

Tässä olen ehkä pettänyt pahimmin omat odotukseni. Alkukesästä kun ilmat olivat vielä aika sateiset ja harmaat, jaksoin vielä viikonloppuisin naputella aina jonkin aikaa koneella ja kirjoittaa gradun tulos- ja pohdintaosiota, mutta nyt heinäkuun helteiden myötä kaikki motivaatio on sulanut aivojen myötä. Ja ehkä se on ihan okei. Koneella naputtelun sijaan olen hankkinut rautaisen kesäkunnon, kiitos liikkuvaisen työn ja yli 10 kilsan päivittäisen työmatkapyöräilyn, ja sen myötä saanut päivittäisen annokseni D-vitamiinia. Olen myös ehtinyt matkustaa, lähelle ja vähän kauemmaskin. Vielä olisi pari lyhyempää kotimaan reissua edessä ennen kesän päättymistä.

Tässä kuva tekemältäni pitkältä reissulta. Kymmenen pistettä sille, joka arvaa maan ja kaupungin.
tyo-ja-raha oma-elama raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *