Porkkanahalva – täydellinen joulupöydän jälkkäri

Kokeilin viime kesänä intialaisessa ravintolassa ekaa kertaa Gajar ka halvaa eli porkkanahalvaa. Se oli kerrassaan ihanaa, mutta kuumaan kesäpäivään tuo rikas ja kermainen herkku ei oikein sopinut. Nyt joulun aikaan kokeilin tehdä sitä itse.

Alkuperäinen resepti on tältä sivustolta, mutta muokkasin sitä hieman. Jätin pois pistaasipähkinät ja korvasin mantelimaidon soijamaidolla.

VEGAANINEN PORKKANAHALVA

Ainekset:
2 rkl ruokaöljyä

3 rkl karkeasti rouhittuja cashewpähkinöitä

2 rkl rusinoita

4-6 dl porkkanaraastetta

4 rkl mantelijauhoa

3,5 dl soijamaitoa tai muuta kasvimaitoa

0,75 dl fariinisokeria

1-2 rkl valkoista sokeria

1 rkl vegaanista voita tai margariinia

ripaus suolaa

1/2 tl kardemummaa

Ohje:
1. Rouhi cashewpähkinät karkeasti. Kuumenna ruokaöljy ja paahda cashewpähkinöitä matalalla-keskilämmöllä, kunnes ne saavat pintaansa hieman väriä. Lisää sen jälkeen rusinat ja paista noin minuutin ajan, kunnes rusinat pullistuvat.

2. Lisää sen jälkeen porkkanaraaste ja paista seosta noin viiden minuutin ajan. Lisää sen jälkeen mantelijauhot ja kasvimaito. Keitä seosta kokoon noin 15 minuutin ajan matalalla-keskilämmöllä.

3. Lisää sokerit, vegaaninen voi tai margariini, suola ja kardemumma ja paista vielä noin 20-30 minuutin ajan matalalla lämmöllä, kunnes neste on melkein kokonaan imeytynyt ja porkkanat ovat alkaneet karamellisoitua. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.

Kardemumman maku tekee tästä jälkkäristä erityisen jouluisen. Eikä tämä varmaan ihan epäterveellisimmästä päästä ole herkkuja, joskin kaikista terveellisimmässä versiossa sokeri olisi varmaan korvattu soseutetuilla taateleilla.

Harmittaa vähän, etten osaa lavastaa kauniita ruokakuvia, koska nämä kuvat eivät oikein tee oikeutta sille, miten hyvältä tämä maistuu. Ehkä se on sarjaa ”ugly delicious”, kuten siinä Netflixin ruokaohjelmassa.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma