Espanjalaisissa häissä
Ensimmäiset espanjalaiset häät on nyt koettu. Voisin tähän vähän listailla, mistä meidän juhlahumuinen viikonloppu koostui. Kyseessä oli siis mun poikaystävän serkut häät Rondassa ja tää oli itseasiassa ensimmäinen kerta tällaisissa sukujuhlissa täällä Espanjassa. Koko viikonloppu oli aika täydellinen ja tosi hyvin järjestetty, mutta samalla yleisfiilis oli rento.
– Perjantai-iltana kokoonuimme ”perheen” eli lähes koko suvun eli useiden kymmenien ihmisten kanssa erääseen ravintolaan illallistamaan. Ravintola oli varattu juhlaseurueelle, joten baaritiski oli auki ja syötävänä oli erilaisia pieniä tapaksia.
– Lauantaiaamuna valmistauduimme hotellilla ja 12 jälkeen lähdimme kirkolle, sillä seremonian oli tarkoitus alkaa puoli yhdeltä. Hyvin espanjalaisittain tilaisuudet harvoin alkavat ajallaan ja kirkon edessä olikin taulu, johon sai arvata morsiamen saapumisajan. Lopulta seremonia alkoi ja sulhaspojan kuljettamassa taulussa luki morsiamen saapuneen 12.57. 😉
– Seremonia kesti kaikkineen lähes puolitoista tuntia. Erona suomalaiseen vihkimiseen (joita olen aiemmin nähnyt) oli se, että pappi puhui pitkään paljon muustakin kuin vihittävästä parista ja ehtoollinen oli tarjolla halukkaille. Seremonian jälkeen vihityn parin päälle heitettiin riisiä ja ruusun terälehtiä kirkon ulkopuolella.
– Siirryimme juhlapaikalle busseilla ja noin ensimmäinen tunti vietimme juhlapaikan puutarhassa jälleen cocktail tyylisesti erilaisia tapaksia maistellen ja juomia nauttien. Lämpötila oli varmasti yli 30 astetta auringon paahtaessa ja paikalle saavuttaessa vieraille jaettiin olkihattuja, aurinkolaseja, viuhkoja ja pieniä aurinkovarjoja.
– Hääparin saavuttua siirryimme pikkuhiljaa pihamaalla olleeseen telttaan, jossa aloitimme ruokailun. Vieraat oli jaettu pöytiin ja tarjoilijat tarjoilivat ruoat ja juomat pöytiin. Tämä on hyvin yleistä Espanjassa, kun taas Suomessa on yleensä totuttu buffettiin. Menussa oli startterit eli erilaisia kinkkuja, pateita ja katkarapuja. Seuraavana oli primer plato, joka oli vaaleaa kalaa tomaattikastikkeessa aliolilla. Sitten tuli secundo plato, joka oli sisäfilettä perunalla. Viimeisenä oli vielä tietysti jälkiruoka, joita tuotiin kahta erilaista aina kahdelle hengelle jaettavaksi. Ruokailu kesti kaikkineen noin neljä tuntia.
– Aina silloin tällöin kesken ruokailun joku huusi ”Vivan los novios!” ja muut vastasivat tähän huutaen ”Viva!” eli suomeksi eläköön morsiuspari ja eläköön!
– Ennen jälkiruokaa hääpari leikkasi hääkakun juhlallisesti miekalla, mutta tätä kakkua ei siis tässä kohtaa tarjoiltu vieraille. Myöhemmin illan aikana se oli kuitenkin tarjolla discon karkkibuffetin yhteydessä.
– Ruokailun jälkeen alkuillasta siirryimme pihamaalle, jossa alkoi livemusiikki, vapaa juomatarjoilu ja tanssiminen. Naisvieraat saivat halutessaan hakea toiset tossut korkkareiden tilalle, jotta tanssiminen sujuisi miellyttävämmin. Illan hämärtyessä viereisissä sisätiloissa alkoi myös soittamaan DJ ja myöhemmin ns. disco siirtyikin sisätiloihin. Illan aikana tarjolla oli siis vielä karkkibuffetti ja myöhemmin tarjoiltiin myös pieniä burgereita ja lämpimiä voileipiä.
– Hääparista oli polttareiden yhteydessä otettu kuvat ja teetetty ns suuret nuket heistä, ja heidän vieressään taulussa lukikin, että ethän poistu häistä ottamatta kuvaa hääparin kanssa. Nämä nuket sitten tanssivatkin illan aikana siellä vieraiden seassa. Lisäksi paikalla oli myös valokuvauskoppi, joista sai sekä itselleen, että hääparille muistokirjaan kuvat vieraista.
Kaikenkaikkiaan häissä oli paljon samaa, mutta paljon myös erilaisia asioita kuin suomalaisissa häissä, joissa olen ennen ollut. Tunnelma oli mielestäni ihan mahtava ja vaikka en ennestään tuntenut juuri ketään, kaikki sukulaiset olivat hyvin huomioivia ja kiinnostuneita. Ihana, onnistunut, hauska ja lämminhenkinen viikonloppu siis takana!
– Eve