5 lavastettua Instagram-kuvaa ja tarinat niiden takaa

Idea tähän postaukseen tuli toissapäivänä, kun tehtiin Antin kanssa piparkakkutaloa. Tai no, minä tein, ja Antti tuli avuksi aina, kun turhautuminen ylsi pahimmillaan kyyneliin asti. Mutta suurimmaksi osaksi meni hyvin, ja minä olin kaulimen jatkeena.

Halusin kuvata suloisen leivontatuokion Instagramiin. Olo oli lämmin, keittiö tuoksui ihanalta ja Juha Tapio lauloi olohuoneessa joululauluja. Kuvittelin mielessäni tunnelmallisen kuvan, jonka tulisin pian jakamaan somessa.

Vaan kaoottinen keittiöpä ei näyttänytkään kovin suloiselta. Joka puolella oli hallitsemattomasti jauhoa, kypsiä ja raakoja seiniä sekä jos jonkinlaista likaista leivontakapustaa.

Aloin tyytyväisesti lavastaa puhdasta ja seesteistä kuvausmiljöötä, kunnes Antti ilmestyi selän taakse kuvaamaan behind the scenes -materiaalia omaan Insta Storyynsa. Hetkessä totuus tuli kaikille julki, ja kun julkaisin oman postaukseni, sain siihen heti kommentin: “Hienosti lavastettu”.

Mutta katsokaa tuota yllä olevaa kuvaa, kuinka söpö! Jokainen kyllä näkee, että se on tekemällä tehty, mutta ei se sen söpöyttä poista.

Olin edellisenä päivänä liftannut Rovaniemeltä Joensuuhun tuon pakastepitsapahvin kanssa, ja olin pian jatkamassa matkaa kohti Imatraa. Halusin ennen sitä postata nopean kuvan liikuttavasta kyltistä ja rinkasta. Sisällä oli kuitenkin liian hämärää ja parvekkeella omituinen matto. Jouduin hetken järjestelemään parveketta uuteen uskoon, että saisin maton kuvausten ajaksi sivuun. Ja sitten sieltä paljastui tuo luukku. No, kuvasta tuli lopulta aika kiva, vaikka paljaat varpaat kylmällä betonilattialla ei ollut mitä miellyttävin kokemus.

whatsapp_image_2018-12-18_at_16.41.51_1.jpeg

Reilattiin Lauran kanssa viikko, minkä jälkeen jatkoin matkaa yksin Serbiasta eteenpäin. Tämä kuva otettiin itselaukaisimella viimeisenä yhteisenä päivänä. Jouduttiin asettelemaan kameraa, kahvikuppeja ja itseämme monta kertaa, että saatiin hyvä tasapaino. Sitten tajuttiin, että kaikissa kuvissa huomion vei tuo metallinen härpäke pääni vieressä, koska se oli täynnä lehtiä. No, tyhjennettiin lehdet toiselle pöydälle ja kuvattiin uudestaan.

Shokkipaljastus: tuo takki ei ole minun eikä edes ystäväni, jonka luona vierailin. Se on ystävän kämppiksen, joka sattui olemaan poissa kotoa ja jonka vaaterekki keskellä huonetta oikein kutsui ottamaan kuvausrekvisiittaa lainaan. Saatoimme lainata myös toista, vaaleampaa farkkutakkia ulkokuvauksia varten..

Tämä on lempikuvani kaikista lavastetuista Insta-kuvistani (joita ei edes ole paljon, nyt kun rupesin oikein laskemaan). Siinä näette kepeän asetelman suloisia jouluherkkuja. Tässä alla näette puolestaan todellisen tilanteen.

Sisällä oli hämärää ja herkkujen etupuoli ikävän harmaa, joten jouduin heijastamaan valoa peilin avulla. Peili oli tuettu DVD-boksiin, joka keikkui pöydänreunalla. Lisäksi minun täytyi peittää pöytä valkoisilla A4-arkeilla, koska taso oli kokenut kovia ja näytti hirveän likaiselta. Teippasin papereita jopa ikkunalautaan kiinni, ettei pöydän ja ikkunan väliin jäisi rakoa ja taustaan tulisi siten inhottavaa tummaa viivaa.

Käytin myös tovin noiden murujen ripotteluun, jotta vaahtikset näyttäisivät mahdollisimman huolettomilta.
Koska tämähän oli vain huoleton, nopea otos.

– Essi
Bloglovin’ / Instagram

puheenaiheet hopsoa

Piparinen glögijuustokakku

Tein itsenäisyyspäivän juhliin jälkkäriksi jouluisen juustokakun, jota ainakin herjattiin herkulliseksi. Miksipä en siis postaisi siitä reseptiä, jonka toki löydät myös K-Ruoan sivuilta. Tämä minun resepti on tosin amatöörin kokemuksella kartutettu ja sisältää vinkkejä, jotka prosessissa viisaana tai prosessista viisastuneena totesin hyödyllisiksi.

Tartu siis leivontakulhoihin ja liivatteisiin ennen kuin joulunaika menee ohi, ja loihdi tämä kakku joulupöytäsi loppusilaukseksi.

Tarvitset
Pohjaan

– 150g piparkakkuja
– 75g voita

Täytteeseen

– 4 liivatelehteä
– 2 dl vispi- tai kuohukermaa
– 180 g maustamatonta tuorejuustoa (mutta kukaan ei katso kieroon, jos laitat vähän enemmän)
– 1 dl tomusokeria
– ½ tl kanelia
– ½ tl kardemummaa
– 1 raastettu appelsiinin kuori
– 3 rkl appelsiinimehua

Kiilteeseen

– 4 liivatelehteä
– 1 dl vettä
– 3 dl glögitiivistettä

Koristeeksi Essin Special

– pieni levy suklaata

Valmistus

Aika-arvio: normaalisti vuorokausi, Essi-lisällä kaksi

Pohja ja täyte

1. Murskaa piparkakut. Vinkki: iskin veitsellä piparit isoiksi lohkoiksi ja pistin blenderiin, mutten antanut mennä ihan tohjoksi. Toimi hyvin. Sulata rasva ja sekoita piparimurujen kanssa.

2. Ota irtopohjavuoka (itsellä oli 22cm halkaisija) ja laita leivinpaperi pohjan ja reunojen välyseen. Painele piparimassa vuoan pohjalle tasaisesti ja nosta jääkaappiin jäähylle.

3. Laske kulhoon kylmää vettä ja upota sinne 4 liivatetta. Anna liota 10 minuuttia. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita eri kupossa tuorejuuston sekaan tomusokeri, mausteet ja appelsiinin raastettu kuori. Vinkki: kuori kannattaa varmaan raastaa niin, että se on vielä kiinni appelsiinissa. Itse tein toisin, mikä osoittautui typeräksi ideaksi. Nostele sitten kermavaahto tuorejuustohärdellin joukkoon.

4. Puserra appelsiinista mehut irti ja kuumenna kattilassa. Ota liivatteet kylmästä vedestä, puristele ronskisti ja liuota ne kuumaan mehuun. Jäähdytä liivateseosta hieman ja valuta se sitten täytteen joukkoon samalla sekoittaen.

5. Levitä täyte piparipohjan päälle ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia. Jos olet kiireinen ihminen ja luppoaikaa ei ole rajattomasti, jätä kakku yöksi jääkaappiin ja palaa seuraavaan vaiheeseen toisena iltana. Kakku ei mene miksikään, vaikka joutuukin vartomaan. (Tästä tulee ohjeen ylimääräinen Essi-vuorokausi.)

Kiille

1. Liota 4 liivatetta kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kiehauta sitten desi vettä kattilassa ja lisää puristellut liivatteet kuumaan veteen. Laita toiseen kuppoon glögitiiviste, ja kaada sitten liivateseos glögin joukkoon samalla sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä jääkaapissa silloin tällöin sekoitellen. Seoksen tulee olla mahdollisimman kylmää, vaikkakaan ei hyytynyttä, ennen kakun päälle lisäämistä. Vinkki suoraan K-Ruoalta: jos kiille alkaa hyytyä, voit kuumentaa sitä hieman, jotta se muuttuu uudelleen juoksevaksi.

2. Kun seos on jäähtynyt, kaada se kakun päälle varovasti. Hyydytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mutta mieluiten yön yli.

Koristelu

Voit koristella kakun miten tahansa tai jättää kokonaan koristelematta. Suosittelen kuitenkin tekemään seuraavasti pari tuntia ennen tarjoilua:

1. Sulata suklaata. Asettele leikkuulaudan päälle leivinpaperi ja kaada suklaa leivinpaperille. Tasoita suklaa ohueksi ja kiikuta jääkaappiin tai parvekkeelle kovettumaan.

2. Kun suklaa on kovettunut ohueksi levyksi, leikkaa siitä erikokoisia paloja. Upota palat pystysuunnassa kakkuun haluamallasi tavalla. Itse laitoin ne toiselle reunalle kaaren muotoon (katso kuvat).

3. Vihdoin ja viimein kaiken tämän puurtamisen jälkeen kakku on valmis pöytään.

Minua ei kukaan ole koskaan luokitellut keittiömestariksi, päinvastoin. Tästä saadaan yhtälö: minä onnistuin = sinä onnistut. Ainakaan mikään ei voi kärytä tätä leipoessa.

Hyviä herkkuhetkiä!

– Essi

Kuvat: Laura Manninen (Kotisivut, Instagram)

koti ruoka-ja-juoma