Yhdensuuntainen lentolippu

Viikkoja jäljellä: 28

Ostettu: 1 kpl lentolippu

Kuka muistaa Siperia kutsuu -kirjoituksen, jonka postasin pari kuukautta takaperin? Haave Trans-Siperian junamatkasta oli silloin vain ääneen sanottu idean taimi, jota nyt on kasteltu monta kuukautta yhdessätuumin. Muutama päivä sitten siirryimme ideasta toteutukseen, eikä reissua enää voi peruuttaa.

Ostimme nimittäin viikonloppuna yhdensuuntaiset lentoliput. Kuinka jännittävää olisikaan sanoa, että se on menolippu ja että katsellaan fiiliksen mukaan, milloin palataan. Melkein yhtä jännittävää on kuitenkin se, että tiketti on paluulento Pekingistä kotiin. (Kun kerroin kaverille, että se lippu on takaisin kotiin, vastaus kuului: “Essi has no home. Essi’s home is all over the world.” Mikä on tietenkin totta, kun oikein alkaa asiaa miettiä.)

Tämä kaikki tarkoittaa siis sitä, että Pekingiin on päästävä jotenkin muuten kuin lentäen. Se tie kulkee rautaisten kiskojen päällä, halki Siperian kauneuden ja Mongolian aavikoiden. Ensin kiidämme yöjunalla Moskovaan, josta jatkamme päivän päätteeksi kohti Siperiaa. Ensimmäinen stoppi on Ural-vuorten Yekaterinburg, toisena Irkutsk. Suunnitelmana on keplotella itsemme Baikal-järvellä sijaitsevalle Olkhonin saarelle muutamaksi yöksi.

Baikalin jälkeen jatkamme Ulan-Uden kautta Mongoliaan, jossa majoitumme neljä yötä perinteisissä jurtissa. Siellä ei ole sähköä, nettiä tai juoksevaa vettä. Vain ratsastusta, ruokailua ja rauhoittumista. (Kuinka innoissaan voi ihminen olla!) Luin jo ala-asteikäisenä ihmeellisestä Mongoliasta, ja nyt vihdoin ikuinen reissuhaaveeni toteutuu. Olen lietsonut Mongolia-kuumetta parin viimeisen kuukauden aikana katsomalla värikkäitä jurttasisustuksia ja lukemalla älyttömiä matkakertomuksia. Best.

Mongoliaan asti matkasuunnittelu on onnistunut hyvin, mutta Ulan Batorista Pekingiin pääsy on osoittautunut haasteeksi budjettimatkailijoille. Juna Mongolian pääkaupungista Kiinan vastaavaan maksaa 200 euroa. Se ei tietenkään olisi ongelma, jos tögrökkien lätkiminen lipputiskiin ei tuottaisi sydämen tuskaa. Mutta koska meille aika ei ole rahaa, vaan raha on rahaa, päätimme ottaa hieman hitaamman reitin Ulan Batorista Pekingiin.

Löysin joltakin (luotettavalta) blogisivustolta vinkkejä edulliseen matkaan. Tekstin innoittamana olemme päättäneet heittäytyä next level -seikkailijoiksi. Matkaamme ensin junalla Kiinan rajalle, ylitämme rajan muutaman euron taksilla ja toisella puolella jatkamme matkaa bussikyydillä. Jos jollain on omakohtaista kokemusta (mitä epäilen) tai toisen käden tietoa aiheesta (mitä myöskin epäilen), kertokaa ihmeessä onko tämä paras vaihtoehto, jos haluaa tehdä lompakkoystävällisen reissun.

Olen lentolipun ostamisen jälkeen jumittunut ihanaan Siperiakuplaan, josta käsin on kiva ihmetellä tulevan kesän reissua. Ja muut voivat sitten kuplan ulkopuolelta ihmetellä Siperiahöyryjä, joita silloin tällöin karkailee ilmoille. En kyllä tiedä, kuka näitä jaksaa enää edes ihmetellä. Ehkä päätän tämän kirjoituksen ystäväni sanoihin:

”But yeeeah I won’t say you are a hulttio because I’m already used to it. No plan of yours can surprise me anymore. I’ve heard it all.”

– Essi

Lue myös Siperia kutsuu -postaussarjan ensimmäinen osa.

suhteet oma-elama matkat
Kommentit (3)
 1. Johanna | into the mystic
  5.5.2019, 19:53

  Moi! Eksyin sun blogiin kun googlettelin Kiinan viisumiasioita syksyn tulevaa reissua varten. Usko tai älä niin mulla on kokemusta tuosta mainitsemastasi next level -seikkailija rajanylityksestä. 😉 Tein samantyyppisen reissun Venäjän ja Mongolian läpi Kiinaan (ja siitä eteenpäin) kuin mitä teillä on suunnitteilla, mutta siitä on jo reilut 5 vuotta, eli paljon on toki voinut muuttua. Me päästiin ainakin silloin junalla suoraan Ulan Batorista kiinan puolelle Erlianiin, eli rajaa ei tarvinnut ylittää taksilla. Erlianissa otettiin taksi juna-asemalta bussiasemalle, mutta todettiin että matka oli niin lyhyt, että sen olisi voinut kävelläkin. Siitä jatkettiin Bussilla Pekingiin. Loppupeleissä ei siis kovinkaan vaikea homma ja maksoi tuolloin noin 50 euroa 🙂 Jos haluat lukea mun vanhoja merkintöjä tuolta reissulta niin blogista löytyy. Tässä nimenomaisessa postauksessa selitän vähän just tosta Mongolia-Kiina rajanylityksestä: http://intothemystic.pallontallaajat.net/2014/02/07/peking/

  1. JES! Oon yrittänyt kalastella kokemuksia tästä rajanylityksestä, mutta löytänyt vaan englanniksi just tollasia epämääräisiä ”taksilla rajan yli”-juttuja. Luin heti kiinnostuneena tuon postauksen minkä linkkasit, ja tuun kyllä lukemaan lisää tuohon reissuusi liittyen. Kiitos, kun jaksoit kommentoida!

   Ilmeisesti ostitte juna- ja bussiliput paikan päältä, ja ne sai ihan smoothisti? Menikö sieltä Erlianista useinkin niitä busseja, vai pitikö kauan odotella? Toki niin kuin sanoit, asiat on saattaneet muuttua, mutta olisi silti kiva kuulla!

   Ps. Kamalaa tuo blogissasi kertoma vessajuttu 😀 Ainakin on kokemus!

   1. Johanna | into the mystic
    6.5.2019, 13:12

    Joo, juna- ja bussiliput ostettiin paikan päältä. Muistan, että Ulan Batorissa oli aluksi vähän hämminkiä junalippujen ostossa, koska ei tiedetty, ettei niitä voi ostaa suoraan juna-asemalta. Nimittäin (ainakin v. 2014) liput Kiinaan piti ostaa erillisestä ”kansainvälisten lippujen rakennuksesta”. En valitettavasti enää muista että mikä paikan nimi oli tarkalleen tai miltä se näytti, mutta se oli melkein juna-asemaa vastapäätä. Muistelisin, että ostettiin nää junaliput pari päivää etukäteen, mutta en tiedä, että olisko liput voinut ostaa myös vasta juuri ennen junan lähtöä.

    Kiinassa muistaakseni saatiin bussiliput ostettua bussiasemalta ilman mitään ongelmia. En muista, että kuinka usein busseja meni, mutta luulisin että useampia päivässä, koska ei me ainakaan montaa tuntia jouduttu odottelemaan siellä Erlianissa.

    Haha joo tuo blogissa mainitsemani vessa oli aika paha mutta ei semmosia muistaakseni muutoin tullut Kiinassa juurikaan vastaan. Toki se, että vessakopista puuttuu ovi tai sitä ei vaan jakseta laittaa kiinni oli ihan yleistä 😀

    Jos sulla tulee muita kysymyksiä tähän tai johonkin muuhun trans-Siperia-asiaan liittyen niin voin mielelläni ainakin yrittää auttaa!:)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *