Sesonkiruokaa: punajuuripihvit ja sitruunaperunamuusi
Oletteko huomanneet uuden ruokatrendin, joka on ollut pinnalla viime aikoina? En tarkoita nyt slow foodia, raw foodia, paleota tai karppausta vaan satokausikalenteriajattelua eli pyrkimystä hyödyntää sesonginmukaisia raaka-aineita ruoanlaitossa. Tarkemmin ajateltuna kyseessä taitaa olla oikeastaan vanha, elvytetty ruokatrendi, joka on tehnyt comebackin.
Satokausikalenteriajattelun mukaisesti näin talviaikaan kannattaa suosia esimerkiksi juureksia, kaalia ja kuivattuja papuja. Näin ollen päädyin kokkailemaan varsin juurespitoista ruokaa: punajuuripihvejä eli paneroituja punajuuriviipaleita ja sitruunaperunamuusia. Helppoa, terveellistä ja ennen kaikkea herkullista kasvisruokaa, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!
Usein juurekset vaativat melko pitkän kypsennysajan ja esimerkiksi juuresvuoka saattaa viedä kiireisessä arjessa monen mielestä liikaa aikaa: täytyyhän juurekset kuoria, paloitella, maustaa ja vielä paistaa uunissa meheviksi. Onneksi näissä asioissa voi aina hieman oikaista käyttämällä esikypsennettyjä juureksia, kuten tässä tapauksessa punajuurta. Oman sesonkiajatteluni perimmäinen idea eli pyrkimys ekologisempaan, vastuullisempaan ja rationaalisempaan ruoanlaittoon joutui kuitenkin väistymään taka-alalle, kun kaupassa ei ollut kotimaisia, esikypsennettyjä punajuuria, mitä suuresti ihmettelin. Kotimaisia perunoita sentään oli saatavilla. Joka tapauksessa tässä ohje ihanan makeisiin punajuuripihveihin ja raikkaan kirpsakkaan sitruunaperunamuusiin:
Punajuuripihvit
500 g esikypsennettyjä punajuuria (löytyy markettien vihannesosastolta, ei etikkapunajuuria)
1 muna
n. 1–2 dl korppujauhoja
ripaus suolaa
mustapippuria
valkopippuria
paistamiseen voita, öljyä tai margariinia
Viipaloi punajuuret n. 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
Vispaa munan rakenne rikki.
Sekoita korppujauhoihin mausteet ja suola.
Pyörittele punajuuriviipaleet ensin kananmunassa ja sen jälkeen mauste-korppujauhoseoksessa ja paista pannulla kummaltakin puolelta pinnaltaan rapeiksi.
Sitruunaperunamuusi
5 jauhoista perunaa
n. 1–2 dl maitoa
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
½ sitruunan mehu
1 rkl voita
Kuori perunat ja keitä niitä n. 25–30 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Kaada keitinvesi pois.
Muusaa perunat. Kiehauta maito ja sekoita perunasoseen sekaan.
Mausta lopuksi sitruunan mehulla, pippureilla ja suolalla sekä voilla.
Suositteko te satokausiajattelua?