Sesonkiruokaa: punajuuripihvit ja sitruunaperunamuusi

Sesonkiruokaa: punajuuripihvit ja sitruunaperunamuusi

 

Oletteko huomanneet uuden ruokatrendin, joka on ollut pinnalla viime aikoina? En tarkoita nyt slow foodia, raw foodia, paleota tai karppausta vaan satokausikalenteriajattelua eli pyrkimystä hyödyntää sesonginmukaisia raaka-aineita ruoanlaitossa. Tarkemmin ajateltuna kyseessä taitaa olla oikeastaan vanha, elvytetty ruokatrendi, joka on tehnyt comebackin.

 

Sesonkiruokaa: punajuuripihvit ja sitruunaperunamuusi

 

Satokausikalenteriajattelun mukaisesti näin talviaikaan kannattaa suosia esimerkiksi juureksia, kaalia ja kuivattuja papuja. Näin ollen päädyin kokkailemaan varsin juurespitoista ruokaa: punajuuripihvejä eli paneroituja punajuuriviipaleita ja sitruunaperunamuusia. Helppoa, terveellistä ja ennen kaikkea herkullista kasvisruokaa, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

 

Persilja kruunaa annoksen

 

Usein juurekset vaativat melko pitkän kypsennysajan ja esimerkiksi juuresvuoka saattaa viedä kiireisessä arjessa monen mielestä liikaa aikaa: täytyyhän juurekset kuoria, paloitella, maustaa ja vielä paistaa uunissa meheviksi. Onneksi näissä asioissa voi aina hieman oikaista käyttämällä esikypsennettyjä juureksia, kuten tässä tapauksessa punajuurta. Oman sesonkiajatteluni perimmäinen idea eli pyrkimys ekologisempaan, vastuullisempaan ja rationaalisempaan ruoanlaittoon joutui kuitenkin väistymään taka-alalle, kun kaupassa ei ollut kotimaisia, esikypsennettyjä punajuuria, mitä suuresti ihmettelin. Kotimaisia perunoita sentään oli saatavilla. Joka tapauksessa tässä ohje ihanan makeisiin punajuuripihveihin ja raikkaan kirpsakkaan sitruunaperunamuusiin:

 

Punajuuripihvit

 

500 g esikypsennettyjä punajuuria (löytyy markettien vihannesosastolta, ei etikkapunajuuria)

1 muna

n. 1–2 dl korppujauhoja

ripaus suolaa

mustapippuria

valkopippuria

paistamiseen voita, öljyä tai margariinia

 

Viipaloi punajuuret n. 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.

Vispaa munan rakenne rikki.

Sekoita korppujauhoihin mausteet ja suola.

Pyörittele punajuuriviipaleet ensin kananmunassa ja sen jälkeen mauste-korppujauhoseoksessa ja paista pannulla kummaltakin puolelta pinnaltaan rapeiksi.

 

Punajuurien panerointi onnistuu myös sotkematta.

 

Sitruunaperunamuusi

 

5 jauhoista perunaa

n. 1–2 dl maitoa

ripaus mustapippuria

ripaus suolaa

½ sitruunan mehu

1 rkl voita

 

Kuori perunat ja keitä niitä n. 25–30 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Kaada keitinvesi pois.

Muusaa perunat. Kiehauta maito ja sekoita perunasoseen sekaan.

Mausta lopuksi sitruunan mehulla, pippureilla ja suolalla sekä voilla.

 

Sitruuna tuo kirpeää makua perunamuusiin

 

Suositteko te satokausiajattelua?

 

Kommentit (2)
  1. Mä en kutsuisi satokausiajattelua ”trendiksi” vaan ihan vaan fiksuksi lähestymistavaksi kasvisten syömiseen. On aika hassua ettei sitä olla tajuttu näin hyvin ikinä aikaisemmin, että kannattaa ostaa kasvikset sillon kun ne on just halvimmillaan ja parhaimmillaan. Niin yksinkertainen juttu ja silti ollut jotenkin pimennossa 😀

    1. Olet ehdottomasti oikeassa, satokausiajattelu on ennen kaikkea fiksu lähestymistapa syömiseen. Pohdiskelinkin postausta kirjoittaessani, onko kyseessä todellakin trendi, sillä ennen muinon sitä elettiin nimenomaan satokauden mukaisesti. Sesonkiajattelu on kuitenkin ollut viime aikoina niin paljon pinnalla, että kenties voidaan puhua jo trendistä: huomasin eilen, että jo pelkästään Lilyssä aihe oli inspiroinut useampaa bloggaria sivuamaan kyseistä aihetta – yhden päivän aikana! Mahtavaa. 🙂 Helsingissä on jopa ravintola, jonka ruokalista vaihtuu sen mukaan, mitkä raaka-aineet ovat parhaimmillaan. Toivotaan, että tämä ajattelu on tehnyt comebackin jäädäkseen! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *