Vapun, juhannuksen ja uudenvuoden perunasalaatti
Rakastan perunasalaattia. Lähes jokaiseen vuoden juhlaan kuuluukin olennaisena osana itse tehty perunasalaatti. Esimerkiksi vappuna perunasalaatti sai lautaselle seurakseen uunikuumia soijanakkeja, täydellinen yhdistelmä. Suosikkiohjeeni perunasalaatin valmistamiseen on löytynyt alun perin Pirkan sivuilta, mutta olen hieman muunnellut ohjetta:
Perunasalaatti
5–6 keitettyä perunaa
1/2 sipuli tai 2 nippusipulia
1–2 maustekurkkua
1 omena (suosittelen Granny Smith -lajiketta)
Kastike
1 prk kermaviiliä
1 rkl sitruunanmehua
1–2 rkl Maillen jyväistä sinappia (jyväsinappi on mielestäni ainut oikea sinappi tähän salaattiin)
2 tl hunajaa
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
Kuori ja kuutioi keitetyt, kylmät perunat. Suosittelen keittämään perunat jo edellisenä päivänä. Hienonna sipuli, kuutioi maustekurkut ja kuorittu omena. Sekoita ainekset kulhossa.
Lisää kermaviili ja muut kastikkeen ainekset salaatin joukkoon. Sekoita.
Anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua tai syö heti, jos et malta odottaa.
Perunasalaatti on siitä oiva ruoka, että se on suhteellisen helppo tehdä ja muunneltavissa: voit lisätä sekaan erilaisia sipulilajikkeita tai tuoreita yrttejä, korvata kermaviilin esimerkiksi oliiviöljyllä ja viinietikalla, maustekurkun sijaan kannattaa kokeilla tuoretta kurkkua ja salaattiin voit lisätä esimerkiksi kapriksia, jotka tähänkin ohjeeseen alun perin kuuluivat. Perunat voi lisätä salaattiin myös kuorineen, jos haluaa rustiikkisemman version. Kesällä puolestaan perunasalaatti on täydellinen piknik-eväs. Vapun korkatessa piknik-kauden on tästä hyvä jatkaakin kesän odottelua!
Iloista vappua!