Valitse puolesi

Vaikka kauhean moni asia on mulle vielä ihan täysin pimennossa ja epäselvää, niin yksi asia on tullut kyllä hyvinkin kirkkaaksi. Näissä äitijutuissa ei riitä että tekee niinkun parhaaksi näkee, vaan pitää nimenomaan valita puolensa. Ja voi pojat niitä aiheita on paljon joissa pitää miettiä kenen joukoissa seisoo.

Tissi vs. Korvike

Ihan eka on tietty tää. Eli se aihe jolla toisille aiheutetaan kauheat omantunnon tuskat ja huonoäiti-mieliala. Että imetätkö vai ruokitko jollain kamalalla globaalin yrityksen tuotoksella jälkikasvusi. Tää juttu ei oo nyt mulle mitenkään päivän kuumin puheenaihe, mutta muille tuntuu olevan. Oon ihan pyytämättä saanut jo ainakin kaksi suositusta ensimmäisestä vaihtoehdosta. Oma kanta? Kattellaan sitten kun asia on ajankohtaista.

Kestovaipat - Kertakäytöt

"Ootteko miettineet että kestoiletteko?" Olin ensin vähän wtf, että eikö ne lapset nyt niinko vähän kestotilauksena tule, eikä niinkään määräaikasena, mutta tajusin sitten että vaipoista oli kyse. Niinkon joo, tietenkin oon miettinyt. Siinä sivussa kun mietin että katsoisko Netflixistä mustalaishäitä vaiko telkkarista jenkkifutista. Oma kanta? Palataan asiaan kun jälkikasvu on mun kehoni ulkopuolella.

Perhepeti - Pinnasänky

Erehdyin sanoon että ollaan ostamassa käytettyä pinnasänkyä kaverilta. "Aijaa, musta se on kyllä parasta että lapsi nukkuu vieressä eikä missään yksinään." Eihän se ees yksinään nuku, oli sitten nukkumassa pahvilaatikossa tai pinnasängyssä. Ja noh, en mää tästäkään tiiä. Oma kanta? Katotaan.

Näitä väittelyn ja puolen valinta kysymyksiä on niinkun ihan kauheasti. Voisin kuvitella että kinaa saadaa aikaan mistä tahansa, vaikka siitä että laskeeko lapsi mäkeä pulkalla vai Stigalla, ostetaanko rattaat x vai y, tehdäänkö itse soseet vai voiko ostaa kaupasta ja niin edelleen. Parhaita puolenvalinta-aiheita saa ilmiantaa kommenttiboksiin!

Mutta oikeasti, en ihan tajua. Jokaisella on kuitenkin se miten itse on asiansa tehnyt. Mutta miksi pitää väkisin yrittää kääntää toiset puolelleen? Kyse on kuitenkin lapsenhoidosta, ei uskonnosta. 

PS. Linkatkaa mulle tää postaus jos vuoden päästä mesoan että kyllä perkele pitää ite porkkanat kasvattaa ja ilman apuvälineitä soseuttaa.

Kommentit

Maisteri (Ei varmistettu)

Kysehän siis nimenomaan on uskonnosta, ei terveellä järjellä hoidetuista lapsista! Kun aiheesta on olemassa oikein tutkimuksiakin, hyvänen aika!

Omat suosikkini yllämainittujen lisäksi: lapsen kantovälineet, TÄYSimetys (jos lapsen suuhun menee tippakin jotain muuta kuin tissistä imettyä tissimaitoa ennen puolivuotispäivää, peli on TÄYSmenetetty), muoviset vs. lasiset tuttipullot sekä koko lastenvaatekeskustelu.

sanumaria

Haha, totta. En tajunnu noita että muovi vs. lasi vs. tuohikippo. :D

sanumaria

Käyks kersa tai mukula?

sanumaria

Eli kaikki -iinit on jees. Vaikka mursuliini?

Tehi (Ei varmistettu)

Räkänokka on mun suosikki. Myös tutun äidin käyttämänä omista muksuistaan. Tai tissiriippa (samainen äiti), sinappikone(enoni) jne.. onhan noita. Eiköhän se ipanan persoonan mukaan määräydy.

Maisteri (Ei varmistettu)

Kultalintu? Ja ihan arkikeskustelussa? Vau.

Milka Rantamo
Olennaisuuksia

Lapsettoman on vaarallista kommentoida näitä keskusteluja mutta OHMYGOD ku tuli nauseaa :D :D

sanumaria

Musta olis kyllä kans tavallaan jännä ihmiskoe testata että jos ne on molemmat 2h hereillä ja 2h unilla, mut eri aikaan. Siihen imetykseen liittyen tuliki jo idea että "noi toinen syö, toinen nukkuu". Mietin että missä kohtaa mää sitte nukun :D

sanumaria

Oon selkeesti niin alottelija tässä :D

sanumaria

Joo eiköhän mulle sanella miten tää menee. Ja kerrota mitä nyt kantsii tehä kun vielä voi!

"Lepää nyt, kun vielä voit"

Silkkitassu

Ei pitäisi lukea näitä puolen yön aikaan väsyneenä... naapurit varmaan ihmettelee et kuka täällä pitää hevosta sisällä! Vedet vaan valuu silmistä!

Petra Ilona

Mä joskus luen jotain mammapalstoja huvikseni, se on vähän pelottavaa mutta kuitenkin jotenkin viihdyttävää miten tosissaan ne ihmiset on näistä asioista! Oon siis itse lapseton enkä tiedä näistä itse mitään. :D

sanumaria

Määkin luen/luin niitä enkä voi tajuta että miten näistä saa sellaset uskonsodat aikaan :D  Ja en siis tiiä näistä nyt mitään, enkä usko että tiiän sillai kauheesti enempää vuoden päästäkään.

Hei mut onneks sä saat kaks vauvaa, niin voit kaikissa näissä vs. kysymyksissä toisella toteuttaa toista kantaa ja toisella toista ;) 

sanumaria

Totta! Ja voin excelöidä tulokset! Miten mää en tajunnu tätä ite!

Joo todellakin kannattaa excelöidä, muuten nimittäin unohdat (se univaje ja hormoonihumala aiheuttaa semmosen kivan dementiaa muistuttava olotilan) joka kerta, että kumpi nyt pitikään imettää ja kummalle antaa pullosta. Tai saattaisit vahingossa laittaa kestovaipan kertakäyttövaippavauvalle! 

sanumaria

Termit "kertakäyttövauva" ja "kestovauva" voi vähän hämmentää asiaan vihkiintymättömiä...

SuviH (Ei varmistettu)

Ehheheh, kun nyt pyysit niin... Valitse puolesi:
Rokota tai et rokota - kummassakin tuhoat lapsesi
Sormiruoka tai soseet - näähän on vastakohtia, eiku...
Kantoliina tai kantoreppu (niin kun mainittu jo aiemmi )

sanumaria

Tarvii kyllä kerätä nää muistiin että tietää sitte varautua kaikkiin. (Ja sit soitan äidile ja mummille että mitä pitää tehä.) :D

Nina Enroth

Käsittääkseni myös se on Tärkeä Asia, hankkiiko manuaalisen vai sähkökäyttöisen rintapumpun. Käviskö tähän lisäksi sellainen, että syökö / syöttääkö vitamiineja ja muita lisäravinteita? Mä alan selkeästi oppia (hitaasti).

sanumaria

Vai siis hankkiiko lainkaan? Kauheen vaikeelta tää koko homma tuntuu kyllä, pakko myöntää..

Silkkitassu

Kovat mutsit lypsää tietty käsin... 

Piipo79

Hoitoon vai kotihoito? Vapaa kasvatus vai rajat? Sukupuolineutraalit vaatteet vai sinistä ja punaista? Jee, sä oot päässyt jyvälle!

sanumaria

Onks sukupuolineutraalit vaatteet sellaset missä lukee että "tämän paidan sisällä voi olla tyttö tai poika. tai kettu."?

Piipo79

Joo, just sellaiset. Se on ilmeisen tärkeää ettei sukupuolta näe päälle päin. Pitäisiköhän itsekin tilata kettukuosinen työasu tai jotain.

Kao Kao

Mä vain käkätän täällä näille kommenteille. :) ihana blogi!

Voisin lisätä, vastaan vai puolesta kysymyksiin: aiotko omistautua lapsillesi vai olla itsenäinen äiti ja pitää yhä blogia? (silleenhän ei saa mennä, että tilanteen mukaan, vaikka ei ois nukkunut 8 yöhön yhtään, niin joka päivä pitää olla uusi juttu valmiina)

Mindeka
Ma-material Girl

Niin, ja aiotko omistautua lapsillesi kokonaan, vai aiotko joskus palata työelämään (itsekästä) vai pysyä ikuisesti kotona lasten kanssa, sillä äitihän (jossain tapauksissa myös isi) on lasten paras (ja ainoa) hoitaja.

Maissinaksuja?

Sukupuolineutraaleja leluja?

Potta, vaippa vai suoraan vaan pöntölle?

Rattaissa naama vai selkä menosuuntaan (todella merkittävää!) ja onhan telkkari varmasti aina kiinni, kun vauva on jossain lähettyvillä? (Molemmissa tapauksissa liian suuri informaatiotulva vauvan aivoille, joka on tietenkin vahingollista)

Nakkeja? Hapankorppua? (suolaa) Jätskiä? Karkkia? (sokeria)

Käsidesiä?

-Kaikki on nykyisin tutkimusten mukaan vaarallista.

 

sanumaria

Voi herra isä :D

Paitsi että kaikki on tutkimusten mukaan vaarallista, niin valitsitpa kumman/minkä tahansa vaihtoehdon, sä teet väärin. Ja jos helmipöllöset saapuvat keskuuteemme sektiolla, et ole synnyttänyt ja näin ollen huono äiti ja sut voi tylysti sulkea oikeiden äitien keskustelutuokion ulkopuolelle. Jälkimmäisestä omakohtainen kokemus.

Milka Rantamo
Olennaisuuksia

Ahahahaha helmipöllöset :D :D

Hiksu (Ei varmistettu)

-Lapsen saaminen ns vakavaraisena farmariautonomistajana vai silloin kun semmonen sattuu saamaan alkunsa/onnistuu tulemaan
-Äitiysvaatteet vai tavanvaatteet isommassa koossa, tästäkin saa väittelyn...
-Lihominen raskausaikana vai tiukka kuri, tämä on toki valintakysymyksiä...
-Alatiesynnytys vai sektio
-Jos alatiesynnytys niin laitetaan luomuna vai kivunlievityksellä
-Tutti vai ei tuttia
-Omaa aikaa vai ei omia harrasteita ekaan seitsemään vuoteen
-Ristiäiset vai nimiäiset
-Vauvavakuutus vai kunnallinen terveydenhoito
-Ja edelle mainittu myös päivähoidossa, jos sinne edes ilkeää lapseaan viedä eli kunnallinen päiväkoti vai yksityinen

Ja noista edellä mainituista mikään ei sitten ole oikea valinta, valitset minkä vaan niin väärin menee.

sanumaria

Näin vakavaraisena farmariauton omistajan voisin sanoa, että mahani vaatii jo äitiysvaatteet. Ja lihon jos lihon :D Muita en tiiäkään, kauheen vaikeeksi vaan menee :D

Elina U.
Lentoaskeleita

Minua aina ihmetytti, kun kaikesta puhuttiin sellaiseen kummaan harrastussävyyn. Kestovaippailetteko, kantoliinailetteko, perhepeteilettekö (no ei tätä oikeesti olla kysytty, mutta olen edelläkävijä), soseiletteko, pottailetteko. Ja siis onnea: olet nyt jo selvästi asian ytimessä, se todella on sitten joko/tai, puolue on pakko valita. Sitten vaan harrastamaan. ;)

Maisteri (Ei varmistettu)

Voi tämä -ilu on mun lempipuheenaiheitani! Siis että ei vaan voi olla niin, että mennään lapsen kanssa puistoon, vaan silloinkin "puistoillaan"! Tämä oli mulle ihan uusi asia. Tuntuu että tietyillä ihmisillä katoaa jotenkin täysin tolkku päästä siinä vaiheessa kun tikku näyttää sinistä viivaa.

sanumaria

Repiiks joku peliverkkarinsa jos sanoo että "meillä ei kotoilla, meillä vittuillaan" :D Tai että "meillä harrastetaan muiden -ilujen lisäksi vittuilua?"

Tyhjä

1. Meillä on menty tissillä. Jopa niin, että korviketta ei lapsi huolinut eikä tuttia edes lohdukkeeksi. Tuloksena on ollut se, että on ollut tosi kätevää toisaalta, kun ei tarvinnut silloin pienenä niitten pullojen steriloimisien kanssa pelailla ja oli aina oikean lämpöistä maitoa mukana, kun oltiin poissa kotoakin yms. Jotain kai on vastustuskykyäkin poika saanut äidinmaidon kautta, kun ei ole oikeastaan ollut kuin vähän nuhassa 2 kertaa ja täyttää keväällä kaksi. Kaippa sillä voi muitakin terveysvaikutuksia olla. Huonoja puolia on ollut tässä juuri se, että varsinkin alkuun, kun ei syöty mitään kiinteitä, ja se pelkkä rintamaito suoraan tissistä kelpasi ( ei siis edes lypsetty oma maito kelvannut ), niin se sitoi äidin kovin tiukasti samaan paikkaan lapsen kanssa. Myöskään en isänä voinut autella yö heräämisien kanssa. 

 

2. Vaipat. Meillä kovasti oltii aloittamassa kestovaippojen käyttöä, kun se tuntui ihan kätevältä ja lapsen ihokin oli niitä käyttäessä vähemmän punoittava. Sitten kävi kuitenkin niin, että arvonnassa voitettiin 9 kk vaipat, niin voi sanoa, että kestojen käyttö loppui siihen. Joskus käytetään esim. saunan jälkeen, kun ei viitsi vielä yövaippaa laittaa, mutta aika on kuitenkin niin lyhyt, että korkeintaan yhdet pisut ehtii tulla niihin.

 

3. Nukkuminen. Meillä on ollut pinnis käytössä. Sama jossa minä ja siskoni ollaan aikoinaan nukuttu. Pinnis on samassa huoneessa meidän sängyn kanssa. Pitkään vaimo kävi yösyötöillä lapsen kanssa olohuoneessa. Siinä tuli väkisin sitä valvomista. Myöhemmin tajuttiin siirtää pinnis "sivuvaunuksi" oman sänkymme kanssa ja sängyn puoleinen laita alas. Sittemmin yösyötöt sujui niin, ettei tarvinnut kuin vähän kylkeä kääntää ja lyödä tissi suuhun. Huomattavasti kätevämpää. Edelleen samalla systeemillä mennään ja poika herää kerran pari yössä ja käy äidin rinnuksiin kiinni ja huutaa tissiä. Isän mielestä sais pikkuhiljaa jo loppua..... :-D

 

Tässä näitä omia kokemuksia. Mikä toimii jollakin, niin ei toimi toisella. Naapurissa esim. ei maitoa vaan tullut alun jälkeen millään ja korvikkeeseen oli mentävä. Ihan hyvä lapsi sielläkin on, eikä huutele yöllä tissin perään ja syö hyvin muuta ruokaa. Kaikessa siis pointtinsa.

sanumaria

Nää on vähän tällasia että ihmisillä on tapana oman yhden kokemuksensa kautta yleistää kaikki. "Rintamaito on parasta." No mää voisin väittää että korvike on parempaa koska mulle annettiin sitä. Ja tietääkseni oon ihan pätevä enkä sairastellut enempää kun muutkaan.

Vau mikä vauva!

Tää liittyy nyt tosi paljon alkuperäseen aiheeseen, mut... mä en missään vaiheessa tajunnut, miks pulloja pitäiskään vähän väliä keittää. Keittääks joku tissinsä ennen ja jälkeen imetyksen, tuskin pyyhkii ees märällä rätillä. Kuinka hirvittän paljon pahempia bakteereja pestyyn tuttipulloon iskeytyy astiakaapissa, toisin kun vaatteissa muhivaan, ei välttämättä ees sinä pävänä (hmm tai edellisenäkään) pestyen ihoon? Jos korvikkeella ruokittu saa kovat allergiat ja herkkyydet, uskallan väittää ettei se johdu ite rintamaidon puutteesta vaan siitä, että vauvan suussa on vaan steriloituja juttuja äidin hikisen nuhjuihon sijaan.

Ne pullot mitä me käytettiin, huuhdottiin useimmiten eka kylmällä ja sit kuumalla vedellä, oikein ahkeroidessa pesuaineella (varmaan väärin) ja harjalla. Keitettiin vaihtelevasti viikossa tai parissa. Tyttö kyllä söi pullosta vaan muutamia aterioita alkukuukausina, en tiedä oisko rutiinit ja tarve ollut eri, jos käytössä ois ollut etupäässä pelkkä pullo.

Tuttien keittäminen lopetettiin parin kuukauden kohdalla, ynisin hiljaa jotain epämäärästä kun mulle n. 7kk kohdalla todettiin, että nythän niitä tuttejakaan ei enää välttämättä tarvi keittää...

Tyhjä

Siis äidinmaitohan sisältää antibakteerisia jutskia. Siksi tissiä ei tarvitse keittää.

sanumaria

Äiti kertoi että kun mä söin pullosta niin sillon oli jotain sellasia maitopusseja, mitä tuupattiin sinne tuttipulloon. Ei tarvinu pestä pulloja, eikä tullu ilmaa mahaan. Onkohan sellasia vielä?

Tyhjä

En ole kuullut pusseista, mutta sehän ei vielä poissulje sitä, etteikö niitä voisi olla. :-D Jos ne estävät ilman kulkeutumisen mahaan, niin ihan hyvä. Toinen hyvä juttu muuten vatsavaivojen ennalta ehkäisyyn oli ainakin meillä D-vitamiini suihke. Normi tipoista tuli vatsavaivoja, ja neuvolassa vain neuvottiin testailemaan eri tippoja. Eipä se testailu paljoa tulosta tuottanut parempaan suuntaan. Onneksi itse löysimme tuon suihkeen, joaka imeytyy jo suun limakalvoilta.

Heta margareta (enjaksakirjautuaaaa) (Ei varmistettu)

Tätä mietin oikeesti usein, miten (varsinkin) koulutetut ja tieteelliseen ajatteluun tottuneet ihmiset nimeää yhden oman kokemuksen universaaliksi totuudeksi?

Vierailija (Ei varmistettu)

Noista kolmesta kohdasta molemmat vaihtoehdot ovat olleet käytössä, tilanteen mukaan :)

Miksi valita vain toinen puoli, kun voi valita molemmat..

sanumaria

Tää lienee munkin lähtökohta :)

Ella F.
Siperian Ella

Suosikkini on ehdottomasti kiintymysvanhemmuus. Koska, öööö, olen aktiivisesti kiintymättä lapseeni? Häh?

Ja vakavasti puhuen, ärsyttää ihan hulluna kaikki kiilusilmät kiintynysvanhemmuuden toitottajat. Ei mun mielestä ole järin modernia ihannoida ajatusmaailmaa, joka kumpuaa 1950-lukulaisesta filosofiasta pitää naiset ja lapset kotona... Mutta mä olenkin puoleni valinnut, enkä tietenkään millään lailla kiintynyt lapseeni ja muutenkin se on jo ihan hunningolla koko tyttö. Eiku äiti. Eiku..?

sanumaria

Mitä on kiintymysvanhemmuus?

Ella F.
Siperian Ella

Sans kuule se! Kuukkeli kertoo ja Wiki. Ja Searsin perhe loput.

Se on varmaan kaikkien saatananvanhempien vastakohtavanhemmuutta :P

sanumaria

Perhepeti jää kyllä toimimatta siksikin että ei me vaa mahuta tohon meidän sänkyyn kaikki :D Ja pari -liiniä. :D

Kunnon kiintymysäiti heivaa ukon sohvalle että mahtuu sinne höpöliinin ja mussuliinin kanssa! 

Pages

Kommentoi