Gluteeniton Joulupulla

Pikkujouluaika on parhaimmillaan ja allergikotkin tahtovat herkkuja. Olen vasta vuosi sitten oppinut leipomaan hyviä gluteenittomia pullia, vaikka alkuperäistä makua leipomuksissa voi tuskin koskaan saavuttaa. Valjastan tässä mahtavan pullareseptin teille, mikä on sovellettu sekoittamalla monia eri reseptejä keskenään. Kutsun tätä lohtupullaksi, sillä mikä saisi paremmin hymyn huulille kuin hyvä ruoka? Tässä reseptissä ei todellakaan ole laskettu kaloreita, vaan maku tulee aidosta voista ja sokerista.

HUOM!

Tarvitset peltisen suorakaiteen muotoisen vuoan ja pullasudin

 

Pullataikina:

50-70 g voita

2dl punaista maitoa (myös hyla käy)

kuivahiivapussi

1 kananmuna

vajaa desi sokeria

1/2 tl suolaa

2 dl pakastepuolukoita

1 rkl kardemummaa

3,5dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta nousevaan taikinaan ja 3,5 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta veivaamiseen (yht. 7 dl)

Päällinen:

(voita vuoan voiteluun)

1 kananmuna (pullan voiteluun)

100-130g voita

1 rkl vanilliinisokeria

1,5 dl raesokeria

 

1. Sulata voi ja sekoita siihen maito. Tee seoksesta kädenlämpöinen. Sekoita nesteeseen hiiva. Lisää kananmuna, sokeri ja suola. Tee seos tasaiseksi ja lisää sitten ensimmäinen jauhomäärä. Taikinan tulee kohota lämpimässä paikassa liinan alla puoli tuntia.

2. Kohonneeseen taikinaseokseen lisätään kardemumma ja puolukat. Seuraavaksi lisätään loput jauhot ja veivataan tasaiseksi. (jos taikina tuntuu kuivalta, niin lisätään hieman sulaa voita). Valmiin taikinan kuuluu olla hieman ”löysää”, sillä gluteenittoman leipomuksen koostumus muuttuu uunissa.

3. Voidellaan vuoka, jottei taikina ota siihen kiinni. Levitetään taikina vuokaan. Voidellaan rikotulla kanamunalla taikina päältä. Ripotellaan taikinan keskelle pituussuunnassa reasokeriraita ja sitten voi pieninä paloina raidan päälle. Lopuksi vanilliinisokeri samansuuntaisesti. Laita uuni päälle lämpiämään 225 asteeseen tasalämmölle.

4. Kohota taikina uudelleen (vuoassa) liinalla peitettynä 20 minuuttia (ole tarkka ajoista, sillä gluteeniton taikina epäonnistuu helposti). Laita kohotettu pitko uuniin 10 minuutiksi. Voit kokeilla haarukalla, että onko taikina valmis (kypsä taikina ei jää haarukan teriin). Pulla on valmis, kun päällinen on ottanut hieman kullanruskeaa väriä.

IMG_2386.JPG

IMG_2376.JPG

 

koti ruoka-ja-juoma diy