Gregin Legenda: Eeppisten Epäonnistumisten Sarja (kirja-arvostelu)

Amerikkalainen nuorten kirjailija Chris Rylander on uusi nimi maailmalla ja tullut tunnetuksi suurelle yleisölle vasta muutama vuosi sitten ilmestyneellä The Fourth Stall– kirjasarjallaan.

Kirjailija on syntynyt ja varttunut Pohjois-Dakotassa, mutta asettunut myöhemmin Chicagoon, jossa asuu yhdessä vaimonsa ja kahden lemmikkinsä- kissan ja koiran kanssa. Chris kirjoittaa väkevistä ja raskaista aiheista altavastaavan näkökulmasta, huumorin siivin. Intohimoinen elokuvien harrastaja ammentaa tietoansa tarinoihin kulttuurista ja ympäröivästä maailmasta. Hänen työtään on luennoida myös ala-kouluissa, kirjastoissa ja yliopistoissa. Kirjailijan teoksia ovat mm: Codename: Zero (Koodinimi: Nolla) sekä The House of Secrets: Clash of the Worlds (Hurjien tarinoiden talo: Maailmojen törmäys). Chrisin tunnetuin saavutus lienee: Sid Fleischman säätiön myöntämä Huumori Award-palkinto. Mielenkiintoisen kirjailijasta tekee sen, että hänen lukijoihinsa kuuluvat monet tunnetut kirjailijat ja yhteisöt kuten: J.K. Rowling, Booklist, Kirkus, Amerikan kirjastoverkosto sekä The Chicago Tribune. Kirjailijalla on tällä hetkellä työn alla kokonainen sarja, josta kerrottakoon nyt.

20181217_181913.jpg

Trevor Belmont pitää luomukauppaa ja harrastaa täydellisten rohdosten etsintää sekä sukuhistoriaa. Trevorilla on myös poika, josta hän on erittäin ylpeä. Greg vain ei ole kovin ylpeä itsestään, nimittäin hän on koulukiusattu. Gregistä eivät hänen omien sanojensa mukaan pidä kukaan; eivät eläimet, eivätkä ihmiset, vaan ainoastaan hänen lähipiirinsä ja ainoa ystävänsä Edwin. Pojat käyvät yksityiskoulua, jossa kaikki oppilaat järjestään ovat (Gregiä lukuunottamatta) varakkaiden perheiden lapsia. Eräänä päivänä kuitenkin, tapahtuu jotain erikoista. Tästä alkaakin matka kohti eeppisten tapahtumien sarjaa. Astu fantasiamaailmaan, jossa kukat kukkivat läpi kallioiden.

20181217_163050.jpg

Lyhykäisyydessään Gregin legenda: Eeppisten Epäonnistumisten Sarja (The Legend of Greg: Book One of an Epic Series of Failures) kertoo Uuden Maailman taikuuden nousemisesta maan pinnalle, jolloin hirviöt eivät olekaan enää pelkästään satuolentoja vaan totisinta totta. Kirja sisältää näppäriä viittauksia mm; Jaakko ja pavunvarteen (Folktale: Jack and the Beanstalk), sekä Lemony Snicketin- Surkeiden Sattumusten Sarjaan (Lemony Snickent´s: A Series of Unfortunate Events) avartuen näin paremmin ehkä varttuneemmalle väelle. Fantasiaversio Karate Kidistä naurattaa mielikuvituksellisuudellaan.

Itse pidin erityisesti omalaatuisista kappaleotsikoista, eikä profiloinnitkaan jääneet huomaamatta. Mistä nimittäin tuntee haltijan? -Pahuudesta, vallasta ja henkilön koosta. Entä mistä tunnistaa kääpiön? Näitä kysymyksiä heitetään kirjassa ilmoille ja luettuasi tarinan alatkin miettimään, kuka vierustovereistasi on örkki? Lapsenmielinen kirja kaiken ikäisille. Kelpo kirjanen luettavaksi myös näin juhlapyhien aikaan. Wax on, Wax off ;D

”En edelleenkään ollut varma, uskoinko oikeasti mitään. Yllätyksekseni tajusin kuitenkin, että halusin kovasti uskoa. Yhtäkkiä olin innoissani siitä, että saattaisin olla osa jotain valtavaa ja siistiä-etten ollutkaan vain jostain luuserisuvusta, joka oli niin kirottu, että tyytyi hymyilemään hölmönä huonolle onnelleen. Tämä oli minulle aivan uusi maailma tutkittavaksi, maailma johon voisin vihdoin tuntea kuuluvani ja sen mukana näytti tulevan myös ystäviä kuin itsestään”.

P.S. Kirjan kannet on tehty ja julkaistu Brian Edward Millerin ja Eileen Savagen (Penguin) yhteisvoimin. Julkaistu Temple Hill kustantamon ja Writer´s Housen kanssa. Suomentanut Kaisa Ranta, joka saanut projektiin tukea Taiteen edistämiskeskukselta. Kirjan on Suomessa laittanut levitykseen Jalava.

Blogini kanssa yhteistyössä: www. arthouse.fi

 

kulttuuri suosittelen kirjat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *