Uuden vuoden erikoisherkut

Siinä missä meikäläiset pistelevät uutena vuotena perinteisesti menemään nakkeja ja perunasalaattia, on Singaporessa omat herkkunsa. Ohessa muutama vaihtoehto, jos haluaa fiilistellä mukana Tiikerin vuoden juhlinnassa.

Pineapple tarts

Pienet ananaspiiraat symboloivat vaurautta, sillä ananasta tarkoittava sana ”Ong Lai ” kuulostaa Hokkienin kiinaksi samalta kuin ”paljon rahaa ”. Ananaspiiraat ovatkin suosittuja uuden vuoden herkkuja, joskin kaikki makeat jälkiruuat antavat ylipäätään ymmärtää, että uusi vuosi tuo tullessaan makeaa elämää. Pikkuleipiä onkin jos minkälaisia, toinen toistaan somemmissa laatikoissa. Silmät kannattaa kuitenkin pitää auki, sillä pistaasi-, taateli- ja appelsiinitorttujen lomassa väijyi sydämenmuotoisina odottamassa sekä suolattu kalannahka-pikkuleipä että grillikanakakkunen. Varmaan ihan hyviä nekin, mutta voivat yllättää pahaa-aavistamattoman kahvittelijan.

Bak Kwa

Nimi ”Bak Kwa” tulee hokkienkiinasta ja tarkoittaa kuivattua lihaa. Neliöiksi leikatut ohuet, maustetut lihaviipaleet grillataan yleensä hiiligrillissä savuisen maun saamiseksi. Bak Kwa oli aikoinaan harvoille mahdollinen luksusherkku, joten sen lahjoittamisen uskottiin tuovan onnea ja vaurautta. Bak Kwa on väriltään punaista, mikä vielä omalta osaltaan edesauttaa onnen tuomista sekä negatiivisuuden torjumista.

Abalone

Abalone on merenelävä, jonkun sortin merietana, ja suurta herkkua erityisesti Kiinassa ja Japanissa. Abalone on jossain vaiheessa pyydystetty lähes sukupuuttoon, joten nykyään sen kalastaminen on huomattavasti rajoitetumpaa – ja herkku entistäkin kalliimpaa ja tavoitellumpaa. Tekstuuriltaan se on – kuulemma – kampasimpukan ja mustekalan välimuoto, ja maistuu voiselta ja suolaiselta. Viime uutena vuotena pankista saatu uuden luottokorttiasiakkaan lahjapurkki meni suosiolla eteenpäin, joten toistaiseksi ei ole ensikäden kokemusta asiasta. Kasvatan hetken toleranssia, kuten Ruotsissa surströmmingin kanssa – ja muutan pois ennen kuin H-hetki koittaa.

Tray of Togetherness

Tray of Togetherness on vati, jonka erilliset lokerot on täytetty vaurautta, onnellisuutta ja hyvää onnea tuovilla pienillä herkuilla. Lokeroita on tyypillisesti 6 tai 8, koska nämä ovat onnenlukuja. Tällä makeislautasella toivotetaan vieraat tervetulleeksi. Perinteisiä tarjottavia ovat sokeroidut hedelmät ja vihannekset kuten lootuksen juuret ja siemenet, kookosviipaleet, porkkanat, kumkvatit, melonin palat ja siemenet sekä vesikastanjat. Tarjottavia suunnitellessaan kannattaa muistaa, että kyse on jälleen enemmän makupalojen nimien ääntämisestä tai muilla tavoin onneen ja vaurauteen liittyvistä assosiaatioista, ei välttämättä mausta. Nykyään suosittuja tarjottavia ovat myös kultapaperipäällysteiset suklaakolikot tai vaikkapa kullanhohtoiset Ferrero Rocher-konvehdit.新年快 Xīnnian kuàilè eli hyvää kiinalaista uuttavuotta!

Lue lisää:

https://pineappletarts.sg/2017/01/02/meaning-behind-chinese-new-year-goodies/

https://www.cbc.ca/life/food/chinese-new-year-candy-box-how-we-assemble-our-tray-of-togetherness-1.4533634
https://edition.cnn.com/travel/article/lunar-new-year-candy-box/index.html

kulttuuri ostokset ruoka-ja-juoma tapahtumat-ja-juhlat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *