Mies osallistuu kotitöihin – Sankari?

Iltalehti julkaisi eilen artikkelin, jossa kerrottiin isyysaiheista blogia pitavan Clint Edwards:in mietteita isyydesta ja isien osallistumisesta vauveperhearjen pyorittamiseen. Clint kertoi kuinka han oli valvonut yon vauvan kanssa ja aamulla ilmoittanut vaimolleen, kuinka taman tulisi olla kiitollinen, etta han on osallistuva isa, eika jata lapsen- ja kodinhoitoa taysin vaimon vastuulle, kuten monet miehet.

Clint:in vaimo ei nahnyt asiaa aivan samalta kantilta. Han kertoi arvostavansa miehen tyopanosta, mutta vihaavansa sita, etta Clint vaati siita erityiskiitosta ja huomiota tasavertaisessa kumppanuussuhteessa. Vauva kun oli molempien lapsi ja kotityot ja lasten hoito olivat hanen mukaansa normaaleja isan tehtavia.

http://www.iltalehti.fi/perhe/2015051819712962_pr.shtml

86547239-father-and-baby.jpg

                                                                             parenthub.com.au

Olen tormannyt kekusteluihin ns sankari-isa ilmiosta monesti eri aitiryhmissa ja lehtien sivuilla. Kommenttien mukaan etenkin vanhempien sukupolvien edustajat jakavat anteliaasti ”onpa han hyva isa” selkaantaputuksia kun mies vain on valilla lasna lasten arjessa ja viitsii joskus vieda tiskit koneeseen. Ja entapa sitten ne isat, jotka jaavat hoitovapaalle ja ottavat nain suuremman vastuun lastenhoidosta ja kodin pyorittamisesta. He ovat usein, taman paivan suomessakin, vahintaankin lehtihaastattelun arvoinen ihmetys. Kyllahan jo iltasanomien artikkelin otsikkokin ylistaa Clintin kirjoitusta kovin koskettavaksi, vaikka kyseessa on vain tarina miehesta, joka ymmarsi viimein kayttaytyneensa huonosti.

Kolikolla on tietenkin myos toinen puoli. Miehena ja isana kokisin loukkaavaksi ja alentuvaksi ennakkoasenteet, joiden mukaan olisin jotenkin vahemman kykeneva pitamaan huolta omasta kodistani, tai etta minun suhteeni lapseeni olisi automaattisesti kakkossijalla. Holhoavat asenteet ja kehut osallistumisestani kotitoihin saisivat minut lahinna miettimaan kenet perheessani todellisuudessa mielletaan lapseksi.

6a0133f30ae399970b01a3fd1ed372970b-800wi.jpg

                                   Sarah Lee for the Guardian Sarah Lee/Guardian

Miten teilla? Jaetaanko kotityot reilusti? Odottaako jompi kumpi osapuoli erityskiitosta tekemisistaan? Oletteko tormanneet ulkopuolisten tai sukulaisten kommentteihin perheenne isan osallistumisesta arkeenne? Miehet – kuinka koette odotukset ja ylistykset? 

 

Suhteet Sisustus Rakkaus Vanhemmuus

Mahtinaiset – Ensimmäinen nainen maailman huipulla!

Kutakuinkin tarkalleen 40 vuotta sitten (16.5.1975) japanilaissyntyinen Junko Tabei seisoi Mount Everestin jaisella ja tuulenpiiskaamalla 8,848 metria korkealla huipulla. 12 vuorokautta aiemmin Junko ja hanen ryhmansa olivat taistelleet elamastaan lumivyoryn kourissa ja Junko itse oli menettanyt tajuntansa noin kuudeksi minuutiksi hautauduttuaan lumeen.

dcc09408342646de656b364fefaea5d0_1.jpg

Tuona paivana Junko teki historiaa ollen ensimmainen nainen, joka saavutti maailman korkeimman vuoren huipun. Saavutus nahtiin myos merkittavana symbolina Japanin naisten taistelulle tasa-arvon ja valinnanvapauden puolesta. Junko, joka oli jattanyt 3-vuotiaan tyttarensa miehensa hoitoon Everest-matkansa ajaksi, kertoi kuinka 1970-luvun Japanissa naisten odotettiin yleisesti pysyvan kotona. Harva uskoi Junkon mahdollisuuksiin selvita Everestin kiipeamisesta, ja viela harvempi tuki hanen tavoitettaan. Junko kertoi kuinka hanta kehoitettiin toistuvasti ”Kasvattamaan lapsia kiipeamisen sijaan”.

Junkon 15-henkinen Everestryhma koostui pelkastaan naisista. Vuonna 1969 han oli perustanut Japaniin naisten vuorikiipeily-yhdistyksen ja kannusti sitakin kautta tyttoja ja naisia harrastuksen pariin. 

tabei_0.jpg

Vuonna 1992 (52-vuotiaana!) Junko teki jalleen historiaa, kun hanesta tuli ensimmainen nainen joka oli kiivennyt kaikki seitseman jokaisen maanosan korkeinta vuorta. Junko on myos johtanut Himalayan Adventure Trust of Japan jarjestoa, joka pyrkii suojelemaan maailman vuoristoalueita ymparistohaitoilta. 

 

Yha tanakin paivana Junko, nyt 75-vuotias kahden aikuisen lapsen aiti, kertoo kuinka vuorikiipeily tulee olemaan hanen intohimonsa ikuisesti, ja kuinka hanen haaveensa on kiiveta maailman jokaisen maan korkein vuori. ”En ole ikina halunnut lopettaa kiipeamista, enka tule sita ikina tekemaan” julistaa paivan mahtinainen.

fl20120527x2b.jpg

Hyvinvointi Hyvä olo Suosittelen Uutiset ja yhteiskunta