Raskauden jälkeen: kotitreeni

Synnytyksestä on tänään 13 viikkoa ja kroppa alkaa pikkuhiljaa tuntumaan edes jonkin verran omalta. Vaikka kuinka yrittää valmistautua kehon hitaaseen palautumiseen, tuntuu aika silti välillä tuskallisen pitkältä. On hurjaa, että voi kestää pari kuukautta päästä esimerkiksi lattialta ylös ilman, että sisuskalut tuntuu vaihtavan paikkaa!

Olen käynyt nyt kaksi kertaa äitiysfysioterapeutti Janninan vastaanotolla FemiHealthilla Katajanokalla (hän muuten vastaanottaa nykyään myös Mommy&Me:llä Kulosaaressa) ja molemmilla kerroilla olen lähtenyt kotiin ihan into piukeena! The mission is on! Haluan saada raskautta edeltäneen vartaloni takaisin – mieluummin vielä parempana versiona. Syy, miksi kirjoitan asiasta tänne blogiin, on sen vaikutus tavoitteen toteutumiseen. Mitä enemmän kerrot tavoitteistasi muille, sitä todennäköisempää on, että saavutat ne.

kotitreeni raskauden jälkeen.JPG

 Haluan taas tuntea oloni kevyeksi, liikkuvaksi, ryhdikkääksi ja vahvaksi – kaikki nämä tuntemukset ovat olleet jokseenkin kadoksissa raskauden jälkeen. En siis varsinaisesti laihduta, sillä en halua tämän prokkikseni vaikuttavan negatiivisesti imettämiseen. Haluan vaan keskittyä syömään hyvin ja sopivasti (en liikaa enkä myöskään liian vähän) ja liikkua. Tauon jälkeen ainakin omalla kohdallani homma vaatii selkeää keskittymistä, jotta esimerkiksi liikunta muotoutuu taas osaksi jokapäiväistä arkea.

Odotin vaa’alle nousua kuin kuuta nousevaa synnäriltä kotiuduttuamme ja voin kertoa, että pettymys oli aika jäätävä vaa’an näyttäessä vaivaiset neljä kiloa vähemmän kuin aamulla ennen synnärille lähtöä. Neljä kiloa?! Juuri ja juuri vauvan paino, saati siihen päälle vielä istukka, lapsivedet sun muut. Sektion jälkeen nousi kuitenkin kokovartaloturvotus, jolla oli osansa tähän minimaaliseen painonlaskuun. Tässä noin kolmen kuukauden aikana paino on onneksi tippunut noin 7 kiloa ”itsestään”. Olen toki pyrkinyt syömään pääsääntöisesti siististi ja tehnyt vaunulenkkejä.

Imetysajan painonpudotukseen vaikuttavat myös hormonit. Hormoni nimeltään prolaktiini hoitaa maidon nostatuksen ja tuotannon, mutta samalla se saakin joillain naisilla kehon pitämään rasvavarastoista kynsin hampain kiinni. Näyttäisi onneksi siltä, ettei asia ole näin omalla kohdallani, koska paino on alkanut putoamaan. Moni tuore äiti voi varmasti myös samaistua siihen, että välillä väsyttää ihan älyttömän paljon ja silloin ei pahemmin kiinnosta jumppailla. Valvominen rasittaa kehoa (ja mieltä!) eikä silloin edes kannata laittaa kroppaa kovalle rasitukselle treenin puolesta.

Olen aina hokenut, että ihminen voi sekä lihottaa että laihduttaa itsensä pelkällä ruokavaliolla. Niinpä ei kannata stressata, jos vaunulenkit tai kotijumpat ei aina kiinnostele. Tärkeintä on syödä riittävä määrä ravinteikasta ruokaa, jota keho pystyy hyödyntämään – silloin aineenvaihdunta hyrrää ja äidin energiatasot ovat parhaalla mahdollisella tasolla.

kotitreeni.JPG

Käynnit fyssarilla lisäsi mun motivaatiota todella paljon. Odotin saavani tietoa palautumisen tilanteesta ja treeniohjeita, mutta en etukäteen osannut odottaa tätä kaupan päälle tullutta innostuksen määrää 😀 Nyt tiedän miten voin treenata varmasti turvallisesti ja samalla varmistuin, että kyllä tämä tästä etenee kun vaan jaksan tehdä töitä ja keskityn vauvan lisäksi myös itseeni.

Tässä on tämän hetkinen koko kropan treeni, jota teen kotona. Nämä liikkeet ovat mun tilanteessa turvallisia tehdä. Kierroksia voi tehdä oman kunnon mukaan, itse aloitin tekemällä kolme kierrosta. Varmista oman kehosi tilanne ammattilaisella ennen kuin aloitat treenit synnytyksen jälkeen : )

Kotitreeni raskauden jälkeen

Lämmittelyt ja aktivoinnit

-”Keppijumppaa” harjanvarrella tai muulla vastaavalla (kepin pyöritys leveällä otteella kropan ympäri, kepin vienti eri levyisillä otteilla pään yli etupuolelta taakse ja takaisin, kylkien venytykset jne.)

-Istu syväkyykyssä ja auta venytystä työntämällä kyynärpäillä polvien sisäpuolelta. Voit lisäksi keinutella peppua ja nojaille eri suuntiin ja näin saada venytyksen tuntumaan eri kohdissa. Hyvän lisän tuo kropan kierto: vie toinen käsi lattiaan ja toinen kohti kattoa, seuraa yläkättä katseella.

-Kylkien venytykset makuuasennossa. Vie kylkimakuulla päällimmäinen käsi ja jalka uloshengityksellä pitkään venytykseen ja sisäänhengityksellä takaisin koukkuun. Tämä tuo ihanasti pituutta kylkiin.

-Venytyksiä ja liikkuvuusharjoitteita sen mukaan, mitä keho tuntuu juuri sillä hetkellä kaipaavan.

Raskauden jälkeen kotitreeni.jpg

Tee 1-4 kierrosta kuntosi mukaan.

Treeniä voi varioida fiiliksen mukaan. Vielä en ole ottanut Leviä painoksi mukaan treeniin, mutta hän tykkää katsella äidin rehkimistä sitterissä makoillen : ) Eilen oli niin hyvä energia päällä, että tein kolme kierrosta ja päälle vielä muutaman extrasarjan erilaisia kyykkyjä. Syke nousi, hikikarpalot tuntuivat otsalla ja selässä ja lopussa oli ihan voittajafiilis! Lisäksi sain ihan kunnon tuntuman pakaralihaksiin pitkästä aikaa, jes!

Tsemppiä kaikille tuoreille mameille! Muistakaa siellä ihanassa vauvakuplassa pitää huolta myös itsestänne <3

 

thefeelgooddiary by janina.jpg

 

 

 

 

 

perhe raskaus-ja-synnytys liikunta hyva-olo
Kommentit (2)
  1. Kiitos treeniohjeista, tästä on hyvä aloittaa 🙂

    Kiva kun linkkasit blogin ryhmään, en oo aiemmin sitä huomannut 😀

    Näytät todella kauniilta ja freshiltä kuvassa, tulee itsellekin mieli laittaa punaista huuliin 🙂

    1. Ihana kuulla, että tästä on jeesiä treenin aloittamiseen. Olen joitain postauksia linkannut sinne meidän lokakuisten ryhmään, jos olen ajatellut aiheen olevan kiinnostava ja hyödyllinen. 🙂

      Kiitos, punainen huulipuna tekee ihmeitä 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *