Mihin tällä viikolla tarvitsimme feminismiä: Osa 2
Kirjoitin aiemmin siitä, että aina kun haastaa itseään ja näkemyksiään feminismistä, huomaa loppujen lopuksi feminismin olevan yhä tarpeellista kaikista puheista huolimatta. Mihin tarvitsimme feminismiä tällä viikolla on juttusarja (Nyt kun julkaisen jo toisen osan, sitä voi sanoa sarjaksi eikö? :D), jossa nostan esiin pienempiä ja isompia keskustelunaiheita tai uutisointeja, jotka todistavat feminismille edelleen olevan tarvetta.
Yle uutisoi tiistaina ensimmäistä suomalaista poikatutkimusta esittelevästä tieteellisestä kokoomateoksesta. Tehtyjen tutkimusten perusteella tyttömäisiksi luettujen ominaisuuksien arvostus ja ahtaiden sukupuoliroolien purkaminen voisi lisätä poikien ja miesten hyvinvointia sekä vähentää työmarkkinoiden sukupuolittuneisuutta ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Sen sijaan, että toisteltaisiin biologiaan pohjaavia vanhentuneiden käsitysten mukaisia sukupuolten välisiä eroja, tutkimuksessa korostetaan myös sukupuolen sisäisiä eroja ja pyritään uudistamaan käsitystä miehuuden muodostumisesta. Ehdottoman tärkeää tutkimusta ja hyvä muistutus siitä, että sukupuoliroolien purkamisesta hyötyvät kaikki.
Poptähti Jessica Simpson ilmoitti tällä viikolla Instagramissa odottavansa kolmatta lastaan eikä aikaakaan, kun ihmiset olivat jo sättimässä laulajaa itsekkääksi hankkiessaan lapsia näin vanhana. Tämä nyt ei ehkä maailmanpolitiikan kannalta ole niitä suurimpia asioita, mutta kuinka usein tämän ikäisiä (tai huomattavasti vanhempia) miehiä syytetään ajattelemattomaksi tai itsekkääksi lasten hankkimisen myötä? Ja kuinka usein viihdejulkaisut kirjoittavat jutun otsikkoon miesten iän? Välillä tuntuu, että ihan sama tekevätkö naiset kehollaan rahaa vai lapsia, niin aina on jotain valittamista ja asian katsotaan kuuluvan ihan joka hiton ikiselle.
Malli ja kehopositiivisuuden puolestapuhuja Tess Holliday julkaisi itsestään peiliselfien alusvaatteisssa. Seuraukset olivat luonnollisesti samat, mitä kaikki muutkin kehopositiivisuuden puolesta puhuvat lihavat ihmiset saavat kokea. Yksi kommentoija kiteytti asian ”Tuo on epäterveellistä, enkä hyväksy sitä.” Hyväksy? Mikä ihme saa ihmiset kuvittelemaan, että toisten ihmisten kehot kaipaisivat heidän hyväksyntäänsä tai että he edes olisivat missään asemassa hyväksyä tai olla hyväksymättä toisten kehoja? Tämän takia kehopositiivisuutta tarvitaan. Ja miten se liittyy feminismiin? Ennen kun joku ehtii kysyä, niin ei siksi, että kehopositiivisuus ei kuuluisi miehille, eikä siksi, etteivät miehet kokisi läskivihaa ja painoon liittyvää syrjintää. Vaan siksi, että kehopositiivisuus ja feminismi kulkevat käsi kädessä marginalisoitujen henkilöiden ja vartaloiden hyväksynnän edistämiseksi.
Kirsikkana kakun päällä aina yhtä edustava ulkoministerimme Timo Soini, jonka puheista ja touhuista liittyen aborttilainsäädäntöön moni varmasti tietää. Viimeisimpänä Soini kiitteli Argentiinan hallituksen päätöstä olla uudistamatta aborttilainsäädäntöään, jonka seurauksena vuosittain tuhannet argentiinalaisnaiset kuolevat jouduttuaan turvautumaan laittomiin ja vaarallisiin aborttitoimenpiteisiin. Ulkoministeri kuvaili tätä hallituksen kantaa elämän puolustamisena, ja koristeli kirjoituksensa vielä pusuhymiöllä.
Luonnollisesti Soini sai moitteita tästä toiminnasta ja hänen hallituskollegansa muistuttelivat, etteivät hänen näkeymyksensä vastaa Suomen ulkopoliittista linjaa. Ja hyvä näin. Nyt eduskunta äänesti Soinin luottamuksesta ja jo ennen äänestystä Soinia kritisoineetkin hallituksen jäsenet ilmaisivat, että aikovat äänestää hänen luottamuksen puolesta, koska kyse on heille hallituksen kasassa pysymisestä. Soinin sininen tulevaisuus -puolueesta ilmoitettiin yksiselitteisen selkeästi kokoomukselle ja keskustalle, että mikäli yksikin hallituspuolueen edustaja äänestää luottamusta vastaan, hallitus kaatuu ja hyvävelikerhohan totteli. Puoluekuri esti kansanedustajia äänestämästä Soinin luottamusta vastaan ja äänestys päättyi äänin 100 – 60 luottamuksen puolesta. Ja koko jupakan päätteeksi Juha Sipilä pahoitti mielensä. Eli Soinin vapaus tehdä, mitä huvittaa, hyvän boogien säilyminen hallituksessa ja muu setämiesten veljeily voitti äänestyksessä naisten oikeuksien merkittävyyden. Kiitos kokoomuksen Jaana Pelkoselle, Saara-Sofia Sirénille ja Lenita Toivakalle, jotka olivat salissa, mutta ilmoittivat olevansa poissa äänestyksestä.