Case Veitola & Sieppi kohta kohdalta toimittajan ja feministin näkökulmasta

Katsoin vasta tänään kohutun EVS:n haastattelun, josta Sara Sieppi loukkaantui häntä haastatelleelle Maria Veitolalle. Sieppi kokee Veitolan asettaneen hänelle ansan kysymällä suorassa lähetyksessä muuta kuin mitä etukäteen oli sovittu. Monet katsojat ovat yhtyneet Siepin kokemukseen, ja Veitolaa on laajalti syytetty kiusaamisesta ja kritisoitu epäfeministisestä toiminnasta siksi, että hän tuntuu haluavan nöyryyttää toista naisoletettua suorassa lähetyksessä.

Kävin haastattelun läpi kohta kohdalta, ja päällimmäiseksi fiiliksekseni jää se, että Veitola ei suostunut aliarvioimaan haastateltavaansa etukäteen kysymyksiä miettiessään.

Mitäkö tarkoitan tällä? Yritän avata asiaa.

screenshot_2018-09-04_at_12.32.04_0.png

Veitola aloittaa haastattelun listaamalla, mitä on Siepin Instagram-kuvissa nähnyt: skumppaa, bailausta, lomamatkoja, kalliita laukkuja ja avaria kaula-aukkoja. Näin hän – toki alleviivaten – maalaa lyhyesti katsojalle sen taustan, mitä vasten tuleva haastattelu esitetään.

“Mitä mun pitäis tietää susta?”, Veitola kysyy. Sieppi onnistuu heittämään suht rennon oloisen vastapallon, ja tilanne pääsee jatkumaan. Veitola listaa merkki merkiltä Siepin omistamia laukkuja, jotka on nähnyt tämän Instagram-kuvissa, ja Sieppi alkaa näyttää selkeästi vaivaantuneelta. Tätä vasten Veitola heittää pöytään otsikot ja kirjoitukset Siepin veloista: “Miten sä selität tän kaiken? Mistä sun rahat tulee ja mihin ne menee?”

Sieppi näyttää silmiini pettyneeltä, mutta vastaa järkevästi ja selkeästi; kertoo nuorena aloitetun yrityksen hoitamatta jääneistä ALV-maksuista ja siitä, kuinka kaikkea oli hankala ottaa kerralla haltuun, kun liiketoiminta alkoi rytinällä. Veitolan kysymystä on syytetty ilkeäksi, mutta nähdäkseni se on varsin relevantti – varsinkin kun ottaa huomioon, että aihe on ollut jo muutenkin medioissa esillä. Siitä olisi helppo jatkaa pohtimaan, onko somejulkkiksella vastuu aiheuttamistaan mielikuvista ja saattaako tällaisen elämän esittely julkimoa fanittavia nuoria ihmisiä elämään yli varojensa. Nykyisestä työstään Sieppi ei mainitse mitään, vaikka siihen on tarjottu tilaisuus.

“Näyttääkö sun elämä liian helpolta?”

Keskustelu jatkuu ihmisten reaktioihin Siepistä, ja hän pohtii, ettei tiedä miksi ihmiset vihaavat häntä. Siihen Veitola esittää relevantin vastausvaihtoehdon kysymällä “Näyttääkö sun elämä liian helpolta?” Kysymys tarjoaa oivallisen tilaisuuden pohtia sosiaalisen median tarkoitusta ja lainalaisuuksia, ja Sieppi vastaakin, ettei some ole oikeaa elämää vaan inspiraatiota seuraajille.

Veitola ottaa esimerkiksi Siepin “though morging”-kuvan ja esittelee sen rinnalle omansa, jossa poseeraa ilman meikkiä sotkuisen pöydän ääressä.

Tässä kohtaa Veitola ehkä vähän eksyy aiheesta, sillä kuvien rinnastaminen olisi huomattavasti perustellumpaa, jos se johtaisi keskusteluun vaikkapa siitä, kuinka olennaista sosiaalisessa mediassa on tai olisi näyttää “totuus” elämästä. Totuuden käsite olisi myös kiinnostavaa avajata tässä – onko Veitolan oma esimerkkikuvakaan vain dokumentaatiota vai erikseen suunniteltu kuva sekin, joka vain kertoo erilaisia asioita kuin Siepin kuva? Sen sijaan Veitola kysyy, miten Siepin kuva on otettu. Sieppi saa tästä helpotuksen hetken ja vastaa jopa vitsaillen antamalla Veitolalle vinkkejä kuvien julkaisuun. 

Sitten Veitola vaihtaa äkkiarvaamatta suuntaa: “Ootsä feministi?

Temppu on ehkä katalan tuntuinen, mutta toimittajilla varsin yleisessä käytössä. Haastateltavalle esitetään vuorotellen vaikeita ja helpompia kysymyksiä; helpompien tehtävä on saada haastateltava rentoutumaan ja vaikeampien kaivaa ulos jotain mitä ei ole jo sataan kertaan kuultu. Tällainen yllätyshyökkäystaktiikka on tietoinen valinta, jolla testataan myös haastateltavan asiantuntemusta – onko somejulkkis perillä toimintansa vaikutuksista ja tietoinen omasta asemastaan.

Sieppi ei vaikuta olevan. Joskin hän näyttää myös sen verran hermostuneelta, että ajatukset saattavat lyödä tyhjää. Ei-suorassa lähetyksessä tässä kohtaa voitaisiin esittää rauhoitteleva, helpompi kysymys ja yrittää lähestyä isolta ja hankalalta tuntuvaa aihetta sitten uudesta suunnasta. Suorassa lähetyksessä tällaiseen ei tietenkään ole aikaa, mikä automaattisesti tarkoittaa, että haastattelussa täytyy käydä aika suoraan asiaan.

”Tämän voi tulkita pätemisenä, mutta myös haastateltavan auttamisena: haastattelija haluaa varmistaa, että haastateltava ymmärtää kontekstin ja kysymyksen siten kuin ne on tarkoitettu.”

Veitola päätyy kuitenkin pohjustamaan seuraavaa kysymystään pidemmän kaavan kautta avaamalla sitä, kuinka naisen vartalo on yhteiskunnassamme seksualisoitu. Tämän voi tulkita Veitolan omana pätemisenä, mutta myös haastateltavan auttamisena: haastattelija haluaa varmistaa, että haastateltava ymmärtää kontekstin ja kysymyksen siten kuin ne on tarkoitettu. Veitola kyllä pohjustaa kysymystä melko kauan ja vetää siinä huomion ehkä turhaankin itseensä, mutta tarjoaa samalla Siepille aikaa ajatella aihetta sekä loistavan tilaisuuden avata asiaa omasta näkökulmastaan. Sieppi pääseekin kertomaan, että avaa elämänsä ei-niin-kiillotettua puolta blogissaan Instagram-tilinsä vastapainoksi. 

screenshot_2018-09-04_at_12.31.18.png

Seuraavaksi Sieppi tuo esiin äärimmäisen mielenkiintoisen ja itselleni ainakin täysin uuden ilmiön: miehet lähettävät hänelle rahaa PayPalin kautta ja toivovat hänen tulevan rahaa vastaan luokseen. Sieppi kertoo ensireaktiostaan tällaisessa tilanteessa ja siitä, kuinka sen jälkeen oli alkanut pohtimaan tilanteen kamaluutta. Veitola esittää tarkentavan kysymyksen, joka samalla myös alleviivaa miehen teon absurdiutta: “Luuleeks hän siis että sä oot huora?” 

Tässä kohtaa keskustelu olisi voinut lähteä mielenkiintoisille urille, kun Sieppikin ensimmäistä kertaa rohkeni avata omia ajatuksiaan ja kokemustaan. Aika kuitenkin näyttää loppuvan, ja Veitola tekee kieltämättä kummallisen ja alentuvan sävyisen loppujuonnon. Kukkakaalipirtelöiden juominen taas on piikki suoraan puolustusministerille, ei Sara Siepille, joka onnistuu vielä heittämään varsin osuvan ja itseironisen loppukaneetin.

Summa summarum: ei välttämättä sisällöllisesti kaikkein onnistunein haastattelu Veitolalta, sillä keskustelu vaikutti hieman poukkoilevalta eikä mihinkään asiaan pureuduttu syvemmin, jos Sieppi tarjosi siihen mahdollisuuden. Sieppi vaikutti jo studioon saapuessaan jännittyneeltä ja epävarmalta, jolloin tietysti haastattelijan tehtävä olisi saada hänet tuntemaan olonsa sen verran rennoksi, että haastattelu sujuisi mahdollisimman hyvin. Suoran lähetyksen aika on kuitenkin rajallinen, joten siinä on mentävä suorilta asiaan.

”Inhottavampaa olisi, jos Veitola olisi tätä haastattelua varten luopunut tyylistään ja esittänyt Siepille vain kivoja ja helppoja kysymyksiä, koska olisi jo etukäteen ajatellut, ettei tämä varmastikaan osaa pohtia vastuutaan ja positiotaan saati tiedä mitä feminismillä tarkoitetaan.”

Suoruudesta huolimatta en näe videolta Veitolan ilkeyttä. Hän on toimittaja, jonka työ on esittää kysymyksiä, ikäviäkin.

Inhottavampaa olisi, jos Veitola olisi tässä haastattelussa luopunut tyylistään ja esittänyt Siepille vain kivoja ja helppoja kysymyksiä, koska olisi jo etukäteen ajatellut, ettei tämä varmastikaan osaa pohtia vastuutaan ja positiotaan saati tiedä mitä feminismillä tarkoitetaan.

Siepillä olisi ollut varsin hyvä tilaisuus avata motiivejaan silotellun Instagraminsa takana ja puhua naisen oikeudesta omaan kehoonsa ja siihen, miten ja mihin sitä käyttää. Se, ettei hän niin osannut tai halunnut tehdä, vaikka pallo niin sanotusti syötettiin lapaan, ei ole Veitolan vika tai Veitolan ilkeyttä.

screenshot_2018-09-04_at_12.31.40.png

Sieppi kritisoi jälkeenpäin, että Veitola kysyi aivan muuta kuin mistä oli etukäteen sovittu, mutta mistä sitten oli sovittu?

Itse Sieppi kirjoittaa blogissaan, että sisällöstä oli puhuttu etukäteen seuraavasti: “Millaista työtä some on? Mitä kaikkea sen taakse kätkeytyy? Mitä se vaatii ja mitä se antaa?” Ja postauksensa hän lopettaa: ”Olin melko järkyttynyt, että kirjaimellisesti yksikään kysymys ei liittynyt siihen, mistä alunperin puhuttiin.”

On mahdollista, että Sieppiä on johdettu tässä asiassa harhaan. Haastattelupätkällä esitetyt kysymykset ovat kuitenkin nähdäkseni juuri sitä, mitä Sieppi itse kirjoittaa etukäteen sovitun.

Ohjelman ja viimeistään sitä kautta Veitolan tyylin voisi luulla olevan Siepille tuttu. Ja mikäli ei ole, tuntui hän lähteneen haastatteluun valmistautumatta. Ajatteliko Sieppi siis, että häntä kohdeltaisiin haastattelussa eri tavalla kuin muita julkimoita ja jos, niin miksi?

”Ei feminismi tarkoita sitä, että naisten tulisi vain kehua toisiaan kyseenalaistamatta itseään tai muita naisia.”

Mielestäni Veitola esitti varsin relevantteja kysymyksiä, joihin olisi ollut todella mielenkiintoista kuulla pohdinnan tuloksena syntyneitä vastauksia. Uskomattomimmalta koko hommassa nimittäin tuntuu se, ettei tiettyä elämäntyyliä esittelevillä somekuvilla ilmeisesti itsensä elättävä ihminen näytä lainkaan pohtineen omaa vastuutaan vaikuttajana.

Yhtä kaikki, Sieppi näytti ulkopuolisen silmin pärjäävän haastattelussa varsin hyvin, ja harmi että hänelle jäi siitä petetty olo. En kyseenalaista Siepin kokemusta huijatuksi tai kaltoinkohdelluksi tulemisesta, mutta epäfeministiseksi en Veitolaa lähtisi syyttämään.

Ei feminismi tarkoita sitä, että naisten tulisi vain kehua toisiaan kyseenalaistamatta itseään tai muita naisia. Se on jatkuvaa pohdintaa oman aseman suhteesta muiden asemiin ja myös oman itsen kyseenalaistamista. Olisi ollut Veitolalta alentuvaa olettaa etukäteen, ettei Sieppi ole tällaiseen kyennyt.

Haastattelun rakenteeseen oli istutettu ajatus, että myös kalliita käsilaukkuja ja paljasta pintaa työkseen esittelevä ihminen voi olla fiksu ja tiedostava. Se on nimenomaan feministinen ajatus.

Puheenaiheet Työ Uutiset ja yhteiskunta

Tekeekö media- ja kulttuurialojen freelancer oikeitakin töitä?

Kummitätini lähettelee mulle toisinaan linkkejä erilaisiin harjoittelu- ja työpaikkoihin ilmeisesti ajatuksenaan, että saisin vakituisen työpaikan. Haluaisin uskoa, että kyse ei ole nykyisten työkuvioideni halveksimisesta vaan enemmänkin siitä, että erilaisista produktioista ja projekteista koostuvaa työtä on hankala hahmottaa ja täten mieltää työksi. Kuulen muutenkin säännöllisesti, etten tee ns. ”oikeita töitä”, mutta töiksi lukemiini käytetyn ajan ja energian puitteissa väite on kohtuuton, sillä kahdeksan tunnin työpäivä on usein pelkkää utopiaa eikä ilta- tai viikonloppulisiä tarvitse edes miettiä.

40073939_717004041966847_6618131332792844288_o.jpg

Mun työkuvioni ovat varmaan ulkopuoliselle ihan harvinaisen sekava kokonaisuus, koska toimin niin sanotusti useammalla kentällä: tuotan kulttuuritapahtumia, työskentelen useammassa eri mediassa ja teen myös esimerkiksi viestinnällisiä hommia. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa ja sisältää?

Tällä viikolla se on tarkoittanut tätä:

Maanantai

Saimme sunnuntaina päätökseen koko viikon kestäneen Kouvola Pride -tapahtuman, jonka vastaavana tuottajana ja pääjärjestjäjänä toimin. Maanantaina makselin ja lähettelin siihen liittyviä laskuja ja tarkensin budjettia toteutuneiden sekä vielä auki olevien kulujen ja tulojen osalta. Pakkasin ensi vuotta varten varastoon hyväkuntoisena säilynyttä rekvisiittaa ja kävin siivoamassa talkoolaisten ruokailu- ja taukotilana toimineen kiinteistön. Lisäksi hoidin ajan tasalle oman toiminimeni sekä hallinnoimani yhdistyksen kirjanpidot.

Tiistai

Tiistaina pakkasin tavarani Kouvolassa ja junailin Helsinkiin. Junamatkan kirjoitin blogipostausta muunsukupuolisten huonosta yhteiskunnallisesta tilanteesta, sillä tiesin jo, etten ehtisi aiheen puolesta pitkin viikkoa pidettäviin mielenosoituksiin. Poikaystäväni tuli minua vastaan, ja kävimme syömässä. Illan käytin suunnittelemalla Ylen ajankohtaissatiirin uuden kauden someaikataulua ja ideoimalla sen tileille mahdollisia sisältöjä. 

img_20180827_120145.jpg

Keskiviikko

Tapasin aamusta uutta tuottajaamme Ylellä ja esittelin hänelle edellisen illan ajatuksiani. Insta-sarja, jonka keksin juuri ennen nukahtamistani, sai ainakin alustavasti vihreää valoa. Sovimme tuottajan kanssa alkavan ohjelmakauden tuntimäärästäni ja työnkuvani sisällöstä. Teen tässä tuotannossa monenlaisia hommia aina kuvanmuokkauksista ja videoiden tekstittämisestä asiakaspalautteisiin vastailuun. 

Loppupäivän ja -illan tein roikkuneita ALV-ilmoituksia ja muita tylsiä paperihommia sekä pakkasin Kouvola Pride -kasseja, -t-paitoja ja -kahveja kirjekuoriin postitusta varten.

Torstai

Aamupäivän valmistelin haastattelua, jota olin menossa tekemään seuraavaan Rumba-lehteen. Hahmottelin kysymysrunkoa ja etsin haastateltavasta tietoja, joita päätoimittaja oli pyytänyt avaamaan. Tein ja lähetin myös pari pidempään roikkunutta laskua tehdyistä kirjoitus- ja koulutushommista.

Haastattelu Popmedialla kesti pidempään kuin tavallisesti tämän kokoiseen juttuun, minkä johdosta myöhästyin seuraavasta tapaamisesta. Vedän myöhemmin syksyllä paneelikeskustelun, jonka sisällöstä kävin sopimassa sen tilaajan kanssa. Mietimme yhdessä panelisteja ja kävimme läpi toivottua sisältöä ja tausta-ajatusta. 

Tapaamisen jälkeen poikkesin kirjakaupassa hakemassa tekijäkappaleeni juuri ilmestyneestä Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) -satukirjasta, jossa olen yhtenä kirjoittajana. Se jälkeen kävin postissa lähettämässä loput Kouvola Priden mesenaattituoteet ja pankissa tallettamassa käteisenä tulleita lipputuloja yhdistyksemme tilille. Tuottajana vastuullani oli luonnollisesti hankkia rahoitus Kouvolan ensimmäisen pride-viikon järjestämiseksi, mutta kulttuuri- tai paikallisrahastot eivät myöntäneet meille apurahoja, joten hanke katettiin pääasiassa joukkorahoituksella. Se onkin ihan oma shownsa, josta voin ehkä kertoa toisen kerran.

Loppuillasta ystäväni tuli kylään, ja siinä juorutessamme askartelin samalla kyltin huomenna alkavan Loukon maanantaikahvilan ovelle.

img_20180902_161205.jpg

Perjantai

Lähdimme perjantaiaamuna Oranssin hallituksen retkelle Poriin. Kävimme tutustumassa paikallisiin kulttuuritoimijoihin ja kiertelimme kateellisena Porin kaupungin rahoittamia kulttuuritiloja. Istuimme iltaa paikallisessa kuppilassa.

Bussimatkalla Poriin viimeistelin yhden kulttuuriapurahahakemuksen, joiden tekeminen on myös jatkuvaa, usein ilmaiseksi jäävää työtä. Rahoitamme Alakulttuurikeskus Loukon toiminnan pääsääntöisesti apurahoilla, sillä toimintamme ei tavoittele voittoa.

Lauantai

Kävimme hallituksen kanssa vielä retkeilemässä jossain Porin lähiössä, jonka metsikössä paikallinen taiteilijakollektiivi Tehdas ry pyörittää näyttelytilaa ja veistospuistoa vanhan radiotalon kiinteistössä ja pihapiirissä. Uskomaton mesta, minkä senkin on tämän taiteilijaporukan käyttöön antanut kaupunki. Helsinki pliis, ota mallia!

Ruokailun jälkeen erkanin muusta porukasta ja kävin kiertelemässä paikallista kirpputoria. Löysin vaatteita sekä ”hehkulamppusarjan” Oranssin tiloihin, joissa vetämäni Alakulttuurikeskus Loukon toimintaa tällä hetkellä pyöritämme. Junailin kotiin, ja tällä kertaa en jaksanut tehdä matkalla mitään töihin viittaavaakaan. Yleensä käytän junamatkat hyödyksi ja hoitelen esimerkiksi sähköposteja tai kirjoitushommia, kun kuitenkin joudun istumaan paikallani.

Loppuillan luin syvästi inspiroituneena Pif-topikia Jussi Halla-aho pienessä hönössä kertoilee juttuja. Vahva suositus!

img_20180902_161057.jpg

Sunnuntai

Harvemmin pystyn pitämään koko viikonloppua vapaana töistä, ja tänään aionkin vielä kirjoittaa ensimmäisen artikkeliversion torstaina tekemäni haastattelun pohjalta. Jutun deadline on tiistaina, joten jätän aikaa muutoksille ja korjauksille vielä maanantaiksi. Toiset haastateltavat eivät juuri pyri vaikuttamaan juttujen sisältöön ja toiset taas haluaisivat kirjoittaa ne itse kokonaan uusiksi. Jälkimmäisten kanssa se tarkoittaa keskustelua ja kompromisseja molempien taholta.

Tämänkertainen haastateltava oli suorapuheinen ja puhelias, mikä yleensä tarkoittaa, että hän haluaa pehmennellä sanomisiaan, kun näkee ne kirjoitetussa muodossa. Minulle on toimittajana tärkeää toisaalta olla itse tyytyväinen kokonaisuuteen mutta myös käsitellä juttujeni kohteena olevia kunnioittavasti, joten yleensä näytän jutun haastatellulle kokonaisuudessaan, vaikka oikeastaan pelkät suorat lainaukset riittäisivät.

Summaus

Tämä oli kokonaisuutena aika tavanomainen viikko. Voi vaikuttaa siltä, ettei sen aikana tullut juurikaan tehtyä konkreettisia töitä, mutta suunnittelu ja valmistelu ovat isossa roolissa erilaisissa tuotannoissa. 

Kiinnostavaa ehkä on, mistä palkkani sitten koostuu, kun päiväni ovat tällaista juoksentelua?

Ylen tuotannosta laskutan myöhemmin somesisältöjen suunnitteluun käyttämäni tunnit sekä palaveriin käytetyn ajan (yleensä laskutan pari viikkoa kerralla). Sain vihdoin lähetettyä laskun kirjoittamistani Sankaritarinoista, ja sovimme tilaajan kanssa tulevan paneelikeskustelun moderoinnin palkkiosta. Ensi viikolla laskutan torstaina tekemäni haastattelun phjalta kirjoittamani artikkelin, kunhan päätoimittaja ja haastateltava ovat sen hyväksyneet.

Hain myös työskentelyapurahaa ensi keväälle; monet rahoituskuvioista ovat runsaasti ennakoivia tai vaihtoehtoisesti hankkeet alkavat maksaa itseään takaisin vasta pitkänkin ajan päästä. Kulttuuripuolen jutuista rahaa jää harvemmin palkkaan asti, mutta ne ovatkin itselleni ennen kaikkea intohimojuttuja. Esimerkiksi Priden osalta oli siis jo suuri erävoitto, että rahoitusta saatiin kerättyä kaikkien pakollisten kulujen kattamiseksi.

Suhteet Oma elämä Suosittelen Työ