Syitä vaatteiden määrälle ja pohdintoja omista ostoperiaatteistani.

Uhhuh. Pussitin äsken kaikki mekot ja hameet. Aikaa meni 1,5h. Mekkuloiden määrä tuli yllätyksenä. En todellakaan ajatellut niitä olevan noin paljon! 

Paljastan listaukset vaatteideni määristä, vasta kun kaikki on pakattu. Mutta ilmeisesti yllätyksiä on tulossa.

Seuraavana vuorossa on housut. Sitten villapaidat ja neuleet, jakut ja muut henkarilla olevat paidat. Sitten tuo kauhea sekainen t-paitojen ja toppien vuori. Sen jälkeen takit, pipot, hanskat ja kengät. Alusvaatteet, sukat, sukkahousut ym. onneksi on jo laatikoissa. Kyllä tähän aikaa saa uppoamaan. Äiti lupasi tulla auttamaan osassa. Tuntuu nyt jo vapauttavalta kun saa vaatteita pussiin. Saa nähdä, mihin tämä johtaa!

 

Vaatteita tuntuu olevan järjettömän paljon, ajattelin pohdiskella hieman, että mistä se johtuu.. 

 • Tottakai se, että olen pysynyt yli kymmenen vuotta suurin piirtein saman kokoisena on edesauttanut asiaa. Kaapista löytyy esimerkiksi oma rippimekkoni, joka sopii minulle mainiosti edelleen. Housujen tuuma koko niin ikään on pysynyt samana yhdeksänneltä luokalta lähtien. Tietenkään en ole säästänyt kaikkia vaatteita sieltä saakka, mutta on tuola farkkuja ja paitoja jotka olen ostanut alle kaksikymppisenä.
 • Kun vaatteita on tällainen määrä, ei niiden kulutuskaan ole hirveän suurta luokkaa. Käytän kekskimäärin viisiä eri farkkuja viikossa, paitoja ehkä tuplasti. Kotiin tullessani vaihdan aina verkkari tai legginssit jalkaan ja hupparin päälle.
 • Kaapistani löytyy eri tyylisiä vaatteita laidasta laitaan. On rokkivaatteita, bändipaitoja, kotelomekkoja, paljettihepeniä, klassisia mekkoja, hippimekkoja, housupukuja, kaikenvärisiä farkkuja, napapaitatoppeja ja eri vuosikymmenien mukaisia vaatteita. On laadukkaita neuleita ja suoria housuja, mutta myös paljon kahden euron ale löytöjä. Koska en etsi koskaan mitään tiettyä lähtiessäni vain katselemaan, on periaatteessa aivan sama mitä ostan. Keksin aina yhdisteltävää vaatteelle. Ja aina hyvän perustelun itselleni. Olisi ehkä helpompi pukeutua vain yhden tietyn tyypin mukaan, jolloin tarjonta kapenisi huomattavasti. Olen pyrkinyt koko kesän ostamaan vain mustia tai valkoisia vaatteita, mutta valitettavasti niitäkin on valikoimissa aika paljon….
 • Olen ehdoton ja vannoutunut alennusmyyntihaukka. Etsin aina ensimmäisenä ale osastot vaatekaupoista, ja vasta sen jälkeen etsin tarvitsemaani normaalihintaisista tuotteista. Tämä alennusmyyntien kiertäminen on yksi syy siihen, miksi vaatteita tulee ostettua enemmän kuin olisi tarve. Lähden etsimään housuja ja tulen takaisin pussilisen kanssa. -Pakkohan se on ostaa kun on niin halpaa! 
 • Nettikaupat. Jos kukkarossa ei ole rahaa, voi aina hieman huijata itseään tilamaalla jotain laskulle. Palkkahan tulee ihan just, joten maksan siitä. 

Nykyään on helppo perustella ostoksia itselleen. Facebookki, blogit, lehdet ja mainokset tyrkyttävät vaatteita meille päivittäin. Useat nettikaupat koukuttavat ostamaan tarjoten oston yhteydessä alennusta seuraavasta ostoksesta. Ulkomailta tilattaessa lähetyskuluihin on yleensä tietty raja, joka on tietenkin hyvä ylittää niin siinä säästää. Itselle valehteleminen on tehty helpoksi. Myös ehkä kuva siitä, että shoppailu on jotenkin jokaisen etuoikeus alkaa välittyä. Vaikka olisi kuinka tiukilla niin halpoja vaatteita löytyy jostain. Kun on tottunut tiettyyn elintasoon ja tuloihin, sitä jatkaa samaa rataa vaikka tilanne vaihtuisi. Hirveää.

Olen tietoisesti karttanut kaikkia mahdollisia kanta-asiakkuuksia. En todellakaan halua omilla ostopäätöksilläni vaikuttaa siihen, miten markkinoijat keksivät uusia tapoja syöttää ostohysteriaa kanssaihmisilleni. Mutta faktahan on, että jokainen ostos raportoidaan ja analysoidaan.

En usko, että omat tekoni vaikuttavat koko maailman taloustilanteeseen taikka ekosysteemiin. Nou nou. Mutta olen pikkuhiljaa avannut silmiäni myös sille mahdollisuudelle, että oma elämänlaatuni voisi parantua jos luopuisin edes hieman materialistisesta elämäntyylistä ja keskittyisin sen sijaan omaan henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiini. Jos siinä samalla voin vaikuttaa edellä mainittuihin asioihin niin erittäin hyvä. Ne ovat myös erittäin tärkeitä ja isoja asioita, joita jokaisen meistä tulisi miettiä. On turha sanoa, että se on ihan sama mitä mä täälä suomessa teen. Kaikki voi sanoa niin ja samalla jatkaa kauhistelua siitä, kuinka tämä meidän pallomme tuntuu luisuvan hitaasti ja varmasti perse edellä puuhun. Se siitä, tämän enempää blogissa ei nähdä minkään sortin paasaamista. Nyt keskitytään vaatetaivaan positiivisiin puoliin! Yksi niistä on se, että jos opin luopumaan edes puolesta näistä vaatteista saan kokonaisen huoneen tyhjää tilaa. Siitä voin esimerkiksi tehdä oman maalausparatiisini jossa saan roiskia ja sotkea ja palauttaa mieleen kauan unohtunutta harrastustani ihan miten haluan! 

 

muoti trendit ajattelin-tanaan raha
Kommentit (3)
 1. Minttu-Maaria
  30.10.2013, 07:52

  Mulla on samat syyt siihen, miksi vaatehuone pursuaa vaatteita ja tuo teksti oli ihan kuin omia ajatuksiani. Nykyisin olen noudattanut niin vaatteissa kuin kosmetiikassa sellaista linjaa, että kun ostan yhden uuden vaatteen tai meikin tai vaikka suihkusaippuan, niin minun pitää luopua yhdestä. Tällöin tavaramäärä ei pääse kasvamaan. Käytännössä olen innostunut kuluttamaan kaikkea vanhaa pois ja vähentänyt ostamista hurjasti.

  Saisinko linkittää tämän sinun blogisi omaan blogiini? Tämä on niin mieletön ja kunnioitettava juttu, että haluan kertoa tästä eteenpäin ja saada ihmisiä kyseenalaistamaan omaa kulutustaan.

 2. En millään malta odottaa huomista ja projektin aloittamista! En oo hetkeen ollut näin innostunut mistään, mieskin käveli aamulla vanhassa vaatehuoneessa ja käski mun kuunnella miten sielä kaikuu. 😀 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *