Fitness-ruokavalio ja Diabetes

 

image_20.jpg

Olen siirtynyt noudattamaan vähän tiukempaa fitness-tyyppistä ruokavaliota n. puolitoista viikkoa sitten. 1-tyypin diabetesta sairastavana kohtaan arjessa haasteita, jotka ovat välillä yllättäviäkin ja joita ”terveen” ihmisen ei tarvitse edes ajatella. Joskus se rasittaa, kun joudun miettimään ja laskemaan insuliinia ja hiilihydraatteja kellon ympäri, mutta kun verensokerit pysyvät tasaisena, on se kaiken vaivan arvoista.

Muutamia syitä jotka vaikeuttavat tasapainoni hallintaa, ovat mm. rankka liikunta (mm. kamppailulajit), epäsäännöllinen työ (freelancer-muusikko) sekä myöhäiset työajat (keikat usein yömyöhään). Käytin aikaisemmin insuliinipumppua, mutta liikunnan ja esiintymisen takia jouduin irrottamaan sen välillä useitakin kertoja päivässä, jolloin en saa tarpeeksi insuliinia ja siitä ei seurannut kuin ihan mahdotonta vuoristorataa verensokerin kanssa.

image_16.jpg

Olen siis vaihtanut takaisin insuliinikyniin, jotka toimivatkin paremmin. Olen kuitenkin paininut myös seuraavien asioiden kanssa; vatsan turvotus, väsymys, hiilareiden ja sokerin himo, käsien ja jalkojen kramppaus, jäykkä ja kramppaava niska, ja edelleen heittelevät verensokeritasot. Näihin lähdin hakemaan ratkaisua ruuan kautta. Järkeilin, että diabeteksen kannalta ideaalia olisi syödä samoja asioita aina samaan aikaan päivästä, jolloin keho tottuu tiettyyn rytmiin ja annoksiin. Hiilihydraattien pitäisi aina olla hyvälaatuisia ja määrän kohtuullinen.

image_15.jpg

Päätin siis ostaa erään suomalaisen nettivalmennuksen kautta kunto- ja ravinto-ohjelman. Sitä ei tehty räätälöitynä minulle, vaan kysessä on yleinen ohjelma. Tässä ruokavaliossa kalorimäärä on treenipäivinä 1890kcal, ja lepopäivinä 1650kcal. Summat vaikuttavat aika alhaisilta varsinkin minun kokoiselleni ihmiselle (175cm, 72kg, erittäin aktiivisesti treenaava). Välillä olenkin korottanut annoksia hieman. Mutta täytyy sanoa, että vaikka siinä 2000kcal kieppeillä liikutaan, en ole nähnyt nälkää yhtenäkään päivänä.

Lisäksi verensokeritasoni tasoittuivat välittömästi. Olen aivan ihmeissäni, sillä olen aina syönyt super terveellisesti, ja todella panostanut ruokavalioon. Tässä uudessa ohjelmassa ei ole välipaloja ollenkaan, vaan päivä rakentuu seuraavasti:

  • Aamiainen (hiilari+proteiini)
  • Lounas (hiilari+proteiini+kasvis)
  • Päivällinen (hiilari+proteiini+kasvis)
  • Treenin jälkeen (lisäravinne/proteiini+hiilari)
  • Illallinen (proteiini+kasvis)
  • Iltapala (hiilari+proteiini+kasvis)

Joka aterialla siis lähes sama kaava, ja aina oikeaa ruokaa, ja hirveästi kasviksia. Samoin oliiviöljyä käytetään reippaalla kädellä. Proteiinin ja hillareiden lähteet on myös tarkasti määritelty, eli mikä tahansa ei kelpaa. Aiemmin söin välipaloja, ja iltapäivisin varsinkin oli aina kauhea makean himo. Usein leivoinkin pieniä terveellisiä herkkuja, joissa ei ollut sokeria tai valkoisia jauhoja. Mutta silti jokin oli pielessä, ja elämä ja verensokerit eivät vaan olleet tasapainossa.

image_18.jpg

Luulen että tämäntyyppinen ruokavalio todella voisi toimia minulle pitkällä tähtäimellä. Rehellisesti sanottuna se on hiukan tylsä, ja suuri yökkökasvikseni parsakaali (jota on listalla runsaasti), tulee jo nyt korvista ulos. Eli tahdinvoimaa se vaatii, mutta toisaalta jos palkintona on hyvä olo, niin on se vaivan arvoista. Terveelle ihmiselle on vaikea selittää miltä tuntuu kun verensokeritaso heittelee. Heittojen ei tarvitse olla isojakaan, kun se jo vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaa ja aivoihin. Jatkuva vuoristorata tekee diabeetikosta kuin auton, jossa ei ole tarpeeksi bensaa ja jonka ajaja ei osaa vaihtaa vaihteita – jatkuvaa kengurumeininkiä. Se uuvuttaa ja ihminen toimii vain noin puolella teholla kaikesta kapasiteetistaan.

Jatkan siis dieettiä innokkain mielin ja toivon että nousujohteinen kehitys jatkuu 😀 Hyvän verensokeritasapainon etsintä on kuin Graalin maljan metsästys! Jokainen diabeetikko tavoittelee sitä, mutta se on lähes mahdoton tavoittaa. Pidän teidät ajan tasalla kuinka pärjään jatkossa!

Lotta xxx

image_19.jpg

  

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *