Älä oo tommonen

Lyhyen ajan sisällä olen kuullut useammalta kanssabloggaajalta, miten lukija on kommentoinut heidän ulkonäköään. Joku näyttää kuulemma vanhalta (vai oliko se niin, että on vanha, hui kauhistus), toisella on liikaa lihaksia, eräällä vääränlaiset hiukset ja yksi ei ymmärrä, miten hänen ikäisensä tulisi pukeutua. Nämä ovat vain siis ne viimeisimmät, mistään perus sinuna en kyllä -kommenteista tuskin edes jaksetaan mainita.

Bloggaaja on tyrkyllä netissä, joten häntä sopiikin arvostella. Sehän on vain totta, että joku on vanha tai tyylitön. Ja kyllä blogin lukija saa päättää, mikä määrä lihasta bloggaajassa sopii olla. Vai?

Älytön ilmiö tämä kyllä minä saan kritisoida kun sinä olet kerta tyrkyllä siellä. Tekemisiä sopii aiheesta kritisoida, mutta ulkonäön ruotiminen on yksinkertaisesti typerää. Minuakaan ei jaksa kiinnostaa bloggaajien ulkonäkö niin paljoa, että viitisin puhua siitä tämän enempää. Joten keskityn enemmän ilmiöön yleisesti.

Niille, jotka eivät ole huomanneet: maailmassa on ihan tolkuttomasti porukkaa. Jos et ole erityisen kaikkiruokainen, suurin osa heistä on sinulle seksuaalisesti joko vastenmielisiä tai kiinnostusta herättämättömiä. Vaikka unohtaisimme seksuaalisen puolen, ja puhuisimme ulkonäöstä vain esteettisenä miellyttävyytenä, on maapallo silti ääriään täynnä populaa, joka ei juuri sinun silmääsi viehätä. Erityisesti tai lainkaan. Meinasitko, että käyt kertomassa näille jokaiselle erikseen, mikä mättää?

Siinä sitä on elämäntehtävää kerrakseen. Osa onkin huomannut, että pääsee helpommalla jos kirjoittaa nettiin mikä muiden ulkonäössä on vialla. Koska a.) kaikkia kiinnostaa, b.) se on tosi, tosi tärkeää.

Noh, tämähän on juuri sen tasoista, mihin ei voi vastata muuten kuin samoin: Älä oo tommonen. Älä ite oo.

//www.youtube.com/embed/DiDW3BLyTYc?rel=0

Mutta siinä missä bloggaajaa ei (ehkä) jaksa kiinnostaa, mitä joku anonyymi lukija mankuu, julkkis jättää nimensä googlaamatta, eikä satunnainen kommentoinnin kohteeksi joutunut välttämättä asiasta hätkähdä, eivät nämä huutelut ole merkityksettömiä.

Mitä enemmän muiden ulkonäön ruotimista yleisessä puheessa on, sitä hyväksytymmäksi se muuttuu. Jo nyt osa ihmisistä on siinä käsityksessä, että julkisilla paikoilla on ihan sopivaa ilmoittaa ohikulkijalle, jos tämän ulkonäkö ei miellytä. Kaikki tämä huutelu, nettikommentointi ja mediassa vatvoskelu hämärtää käsitystä siitä, miten muita ihmisiä on hyväksyttävää puhutella, ja mikä on ulkonäöllinen velvollisuutemme muita kohtaan.

Kärkkäimpien mukaan kauneusihanteita kaikin osin täyttämättömillä ihmisillä ei ole asiaa julkisille foorumeille, olivat se sitten virtuaalisia tai reaalisia. Jos he sinne tunkevat, niin omapahan on syynsä, tottahan tässä vaan puhutaan ja minulla on oikeus mielipiteeseeni. Kyllä rumalle saa kertoa, että se on ruma, eikä lihava todennäköisesti tiedä olevansa obeesi, jos siitä ei ”ystävällinen” kanssakulkija huomauta.

Täyttä tuubaa! Kohtalaista hygieniaa sopii odottaa jokaiselta terveeltä ja ei-kriisiytyneeltä kanssakulkijalta, mutta mitään naama- tai kropparajaa ei todellakaan ole asetettu. Aika monen olisi syytä miettiä, mitä julkisesti sopii mölistä. Sanan- ja mielipiteenvapaus ei tarkoita sitä, että jokainen päähän plompsahtava ajatus on huudettava ilmoille. Mitä tulee niin sanottuun läpänderiin, niin jos et keksi muuta vitsailtavaa kuin toisten ulkonäkö, olisi varmaan aika uskoa, ettet ole kummoinenkaan huuliveikko.

En yleensä tykkää puolihenkevistä latteuksista, mutta niin kauan kun ei puhuta yhteiskunnallisista ongelmista, on Jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, älä sano mitään, harvinaisen oikeassa. Kukaan ei saa mitään siitä, että nillität netissä tai julkisesti julkkisen, bloggaajan tai ohikulkijan ulkonäöstä. Tai no, kohde saa pahan mielen, ja vaikea on uskoa että paskanjauhajallekaan tulisi puuhastaan kovin ihana olo.

En tykkää siitäkään, kun aina valitetaan, kuinka Suomessa on sitä ja tätä ja katkeria ollaan ja kyräillään ja nän nän nää. Mutta joo. Suomessa kyllä ajatellaan paljon sitä, mitä muut ajattelevat. Ilmeisesti ihan syystä, sillä netin ja rehellisen, suorapuheisen sananvapauden käyttämisen ansiosta on käynyt selväksi, että monet muut ajattelevat varsin ikävästi. Vaikea nähdä, millä tavalla tämä on kenenkään etu. Toiset jättävät tekemättä ja menemättä ja miltei olemattakin, kun toiset kyttäävät, että mitä se nyt tekee ja miltä näyttää.

Vaikea sanoa, kiinnostaako huutelijaa, miten hänen toimintansa vaikuttaa muihin. Sanonkin tämän siksi, että ehkä joukossa on joku paatumaton, joka ei vain tullut ajatelleeksi.

Älä oo tommonen.

***

Blogger, celeb or a bypasser doesn’t look the way you’d like them to? Here’s some advice for you before you give yours: If you don’t have anything good to say, just keep your mouth shut. No-one is interested.

Kommentit (10)
 1. No niinpä, julkinen tila se bussikin on, eikä sielläkään ole asiallista huudella ”olet pienitissinen”. Vaikka on tullut tyrkylle poistuttuaan kotoaan! On aika vanhahtava käsitys väittää, että bloggaus olisi tyrkyllä oloa. Mulle tästä on tullut tuntemattomien, puheliaitten ihmisten Facebook ja muitten juttujen seuraaminen on ihan yhtä tärkeä osa sitä kuin oman blogin sisältö. Blogeja taitaa olla jo joka toisella, nämä on kuin pitkiä puheenvuoroja, ihan mistä tahansa kukin katsoo tarpeelliseksi puhua:) Ei nämä blogit mitään egotrippejä ole, vaan sellaista osallisuutta. 

  Eikä tyrkyllä olokaan anna oikeutta käyttäytyä huonosti. Toisen tyrkyllä olo ei poista vastuuta omasta käytöksestä. Ikävä kuulla, että tuollaisia kommentteja tulee. Omalla kohdalla se sattuisi varmasti. Mun blogia ei kommentoida niin paljoa, että sekaan mahtuisi törkeilijöitä. Oon suojassa omassa blogikolossani!

  1. Joo on toi aika muinainen käsitys. Nuoremmilla ihmisillä ei varmaan edes käy mielessä moinen 😀

   Siis nimenomaan näin, vaikka olisi miten tyrkyllä ja missä, silti pitää osata käyttäytyä. Ja ihan tosiaan voi olla sanomatta mitään, jos kaikki sanottava on negatiivista.

   Mullekin on hyvin vähän (kop kop) tullut mitään edes vienosti negaavaa, mutta jatkuvasti näitä tulee vastaan kuitenkin. Ja irl tietysti on ollut paljon tilanteita, joissa tällaista saa todistaa. En vaan tajua että mikä se motivaatio siihen on, tai miten ajattelematon sitä voi olla…

 2. Itse olen törmännyt joskus tämän tyliseen kommenttiin ”miksi se valitsi ton, sillähän on pienet tissitkin.”

   

  Ihan kuin aviomieheni olisi kanssani tissien takia. 😀 Ja sitäpaitsi, B-kuppi on selälle varmaan ystävällisempi kuin silikoneilla hankittu DD… Kai? 😛

  1. Kyllä tissien koko on se määrääävin tekijä, joka suhteessa, joka miehelle. Että mäkin ihmettelen täällä syvästi 😀

   Voi luoja, siis että joku oikeasti ihmettelee tollaista, ja vielä sanoo sen ääneen? Käsittämätöntä.

   1. Netistä sain tämän lukea. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *