Mitä opin virtuaalispinningissä

Tänään mietin, että miten on mahdollista, että ihminen joka pystyy juoksemaan maratoneja, pelkää mennä spinningiin. Ylitin Postikatua, ja olin huolissani siitä, että mitenköhän oikein jaksan polkea koko tunnin. Milloinkohan sitä alkaa uskoa olevansa ihan kelpo kunnossa?

Ohjaajan suhteen kävi tuuri. Hän todellakin osasi vastata pelokkaaseen asenteeseeni. When you make a commitment, the fear disapperars, Kim sanoi. En ole ihan varma, mitä hän sillä tarkoitti, mutta päätin uskoa siihen. Nyt, ja jatkossa.

P8241529.JPG

Virtuaalispinningin sijaan kuvituksena reaalista pyöräilyä viime kesän Helsinki City Triathlonista.

Kim sanoi paljon muutakin lohdullista ja kannustavaa, kuten Tiedän, että tämä on vaikeaa. Siksi teemme tämän yhdessä.

Se vain, että emme me mitään yhdessä tehneet. Kim ei ollut salissa kanssani. En tiedä, onko häntä oikeastaan edes olemassa. Kim oli valkokankaalla pyörivässä videossa esiintynyt virtuaaliohjaaja. Kuulostaa omituiselta idealta, mutta toimi erinomaisesti. Itse asiassa Kim saattoi olla parhaita ohjaajia, joiden tunnilla olen käynyt!

Ajelin rauhassa pimeässä, lähes tyhjässä salissa. Kim ohjasi ja kannusti erilaisten maastojen ja tehojen läpi. Sinussa on kaikki, mitä tarvitset onnistuaksesi, hän vakuutti. Muista, mitä haluat saavuttaa! Muistan, Kim. Haluan enkan.

Kun tuntui, että en enää jaksaisi polkea, oli Kimillä ohje siihenkin: Inspiroi ympärilläsi olevia! Sillä, että salissa ei ollut muita, ei ollut mitään väliä.

P8241531.JPG

Kuten sanottua, en tiedä onko Kim oikeasti olemassa. Voi olla, että hän on spinningohjaaja, tai voi olla että hän on näyttelijä. Ehkä hänen nimensä ei ole Kim vaan Bethany. En tiedä sitäkään, onko hän kirjoittanut repliikkinsä itse. Mutta se joka ne on kirjoittanut, on nero. Tai ehkä kyse oli siitä, millä tavoin Kim/Bethany ne sanoi. Jos häneltä joskus loppuvat virtuaaliohjaajan hommat, voi hän ruveta vaikka uskonlahkon johtajaksi. Käännyn heti.

Nyt kun olen itse tehnyt PT-ohjauksia, tuntuu hyvin hämmentävältä, että nauhoite voi olla niin hyvä ohjaaja. Ja että tosiaan taisin oppia kyseiseltä nauhoitteelta jotain, paitsi oman treenaamiseni, myös ohjaamisen suhteen. Olen suhtautunut nihkeästi kaikenlaisiin tsemppilauseisiin, mutta ehkä en vain ole saanut niistä tarpeeksi hyviä käytännön esimerkkejä.

Kiitos Kim! Anteeksi, että en ensin uskonut sinuun! Mutta meillä suomalaisilla on vähän ennakkoluuloja sellaisten Go team! Exellent work! -tyyppisten huudahdusten kanssa.

*

Testasin tuntia SATS Elielillä, jossa näitä löytyy lukkarista monta tuntia monena päivänä viikossa. Viralliselta nimeltään tunti on Virtual Cycling. ”Virtuaali”spinning sopii erityisesti niille, joiden aikatauluun tavalliset tunnit eivät sovi. Sekä heille, jotka haluavat polkea pari tuntia putkeen.

Tietysti tällaisella tunnilla täytyy tuntea laji, jotta pyörän saa säädettyä ja ymmärtää ohjeet. Virtuaalitunnilla on myös enemmän itse vastuussa treenin sisällöstä. Täydessä salissa on suurempi kynnys lusmuilla kuin tyhjässä, ja oikean ohjaajan valvovan silmän alla noudattaa ohjeita varmemmin. Itseään täytyy osata kuunnella, kun kukaan ei ole katsomassa perään. Huonona puolena mainittakoon myös uskomattoman ankea musiikki.

***

I tried Virtual Cycling -spinning class in SATS Eliel. I was doubtful, but the class was really nice and I liked the virtual instructor, Kim, very much.

suhteet oma-elama liikunta ajattelin-tanaan
Kommentit (12)
 1. Sillycatlady
  26.11.2014, 10:02

  Sisäpyöräilytunneilla käyn jonkin verran joo, mutta mullakin on suuria ennakkoluuloja tota virtuaaliohjattua kohtaan. Jotenkin mulle on hirmuisen tärkeää ohjaajan välittämä fiilis ja mun on vaikea uskoa, että se välittyisi ruudun kautta. Mutta ehkä pitäisi kerran kokeilla, saattaisin päästä ennakkoluuloistani :).

  Ohjatut sisäjuoksutunnit on muuten ihan kivoja. Tulee tehtyä vaihtelevia harjoituksia, joita ei itse kuitenkaan tekisi, ei sisällä eikä ulkona.

  1. Joo mä ajattelin kanssa, että se olisi tosi ankeaa. Mutta kyllä toi oli mun mielestä osaavasti tehty, ja se toimi hyvin, vaikka on oikea ihminen tietysti eri asia.

   Suurimpana etuna tossa on musta se, että noita tunteja pyörii tunnin välein, joten sinne on helppo mennä vaikka olisi tiukatkin aikataulut. Ja tosiaan se, että voi olla pari putkeen. Yleensähän pisimmät spinning-tunnit kestävät 75 minuuttia, eikä niitäkään kovin usein ole tarjolla.

   Mä olen kerran kokeillut tuollaista ohjattua sisäjuoksua, ja se oli kyllä hyvä verrattuna siihen, että itse laahustaisi tylsistyneenä siinä matolla. Ja mäkään en saa tehtyä mitään intervalleja yksin, joten siinä mielessä ovat kyllä tosi hyviä!

 2. 😛 Mä kyllä edelleen suosin sitä ulkoilmassa pyöräilyä (joo, just niitä alkaen 40 km lenkkejä…), mutta helppohan se on täällä huudella, kun on pyöräilykelit ympäri vuoden.

  1. Joo, on täällä nyt ollut ihan hyvät säät, mutta reitit on yksi asia kanssa… En mä edes tiedä, minne lähtisin tästä niin, että en olisi koko ajan pysähtymässä jonnekin liikennevaloihin tai minne ajaisin, jotta menisin tarpeeksi kauas. Juoksemisenkin kanssa on nykyisin niin vaikeaa, kun pitää juosta 10 km jonnekin suuntaan ja sitten takaisin. Aluksi riitti kun meni tuossa vähän jorpakkoa ympäri 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *