Naisen vartalo on uutinen

Pitää välillä lukea vähän uutisia, että pysyy kärryillä maailman menosta. On kuulemma kaikenlaista ikävää menossa, sotia ja ties mitä eboloita ja sen sellaista. Sitten on nämä oikeasti tärkeät uutiset, eli naisten kroppien muodot ja koot.

Slide1.jpg

Nämä kiintoisat uutiset löytyvät Ilta-Sanomien sivuilta.

Ei päivää ilman uutisointia jonkun tisseistä, pepusta, koosta tai painosta. Koska niitä uutisia me lukijat haluamme. Sillä perusteellahan lehtiä pyöritettään, että tarjotaan lukijoita kiinnostavia uutisia, eikö?

On ehtinyt muutama kuutio virrata vettä Mätäpurossa sitten viestinnänluentojen, joten menin kurkkaamaan Wikipediasta uutiskriteerit. ”Hieman yksinkertaistettuna” ne ovat seuraavat:

  1. negatiivisuus
  2. raadollisuus
  3. toistuvuus
  4. voimakkuus
  5. yksiselitteisyys
  6. kulttuurinen merkittävyys
  7. koskettavuus
  8. odotettavuus
  9. yllätyksellisyys
  10. jatkuvuus
  11. päivän valikoima
  12. eliittihenkilöt
  13. henkilöitävyys
  14. positiivisuus
  15. tärkeys

Kulttuurinen merkittävyys, siitäkö tässä on kyse? Että kulttuurimme keskeisintä tietoa on tieto siitä, millaiset kurvit Kimillä on, ja millaisia riepuja hän niiden ylle asettelee? Ja kuvat anorektikoista: vain 25 kiloa! Näitä me haluamme nähdä, ja on hyvä että näitä meille näytetään. Ettei vain pääse unohtumaan se, mikä on kulttuurissamme naisen tärkein mitta. Mahdollisimman matala paino, kaikesta kurvipuheesta huolimatta.

Sitä vaan tässä mietin, että ketä tällainen uutisointi oikeasti kiinnostaa, ja miksi? Kiinnostaako se sinua? Onko se merkityksellistä? Äärimmäisen laiha taitoluistelija voi olla tärkeä uutinen, joka pistää miettimään, että onko siinä lajissa (tai ylipäätään huippu-urheilussa) kaikki ihan kunnossa? Tai tarvitseeko olla? Mihin asti huippua tavoitellessa voi venyä, ja pitäisikö jossain mennä jokin raja? Harmi vaan, että kukaan ei klikkaisi otsikkoa, jossa lukisi jotakin näin tylsää. Vai klikkaisiko kuitenkin?

Itse uskoisin klikkaavani. Hyytävä kuva anoreksiaa sairastavasta taitoluistelutähdestä taas ei saa minua napauttamaan hiirellä linkin kohdalla. Ei ole sinulle tehtykään nuo uutiset, varmasti joku sanoo. Eivät ehkä olekaan, mutta ärsyttää, että joudun elämään maailmassa jossa kroppien koot, muodot, muutokset ja vilautukset ovat olevinaan oikeita, tärkeitä uutisia. Ne eivät ole tärkeitä ehkä edes kroppien omistajille itselleen – tai eivät välttämättä olisi, jolleivät he joutuisi niiden takia lehtiin riepoteltaviksi. Riepotteluahan se pääasiassa on, vaikka osa hankkii mediahuomiota vaikka vähäpukeisilla kuvilla ihan tietoisesti.

Hämmentävää on, miten normaalina tätä pidetään. Päivä toisensa jälkeen sanomalehtien sivuilla on juttuja Pippan pepusta ja Kimin kurveista ja erinäisten henkilöiden anoreksioista. Sekä hemaisevia, rintavia, rohkeita ja seksikkäitä kuvia ”analyyseineen”. Analyysilla tarkoitan siis sitä huh huh nyt on kuumaa -sepostusta, jota kuvien yhteydestä löytyy parin rivin verran. Eikä kukaan kummastele tätä lainkaan.

Vaikka onhan se nyt todella outoa. Noin puolet maailman väestöstä on biologisesti naisia ja silti on merkittävä uutinen jos jollakin heistä on naisen vartalo. Kaikkien meidän kropat ovat eläviä ja siksi jatkuvasti muuttuvia, mutta on lööpin paikka jos jonkun naisen vartalo muuttuu. Ehkä se onkin: uutisten perusteellahan tätä tapahtuu miehille äärettömän harvoin.

***

I’m just wondering why we consider changes in womens bodies as news worth publishing? And have you ever noticed that these changes really rarely happen to men, judging from the news?

hyvinvointi mieli suosittelen
Kommentit (8)
  1. Olen samaa mieltä muiden kommentoijien kanssa, että ei ihmiset ehkä etsikään niitä oikeita uutisia IL:n ja IS:n sivuilta. Minäkin luen just kaikki tuollaiset turhat jutut Kimin kurveista ja anorektisista taitoluistelijoista, vaikka tiedän että maailmasta löytyisi aika paljon kiinnostavampiakin asioita ja sellaisia uutisia, jotka ohjaisivat ajatuksia johonkin muualle kuin ulkonäökökomplekseiheni ja oman napani ympärille. Eihän sitä tiedä vaikka ratkaisisi maailman talouskriisin jos välillä suuntaisi ajatuksiaan siihen suuntaan eikä ajattelisi vain omaa persettään 😉

    Mutta onhan se oikeasti surullista että naisen vartalosta tehdään kerta toisensa jälkeen tuollainen haloo ja revitellään toisen kenties aroilla, ulkonäköön liittyvillä asioilla, jotta ihmiset voivat sitten tuntea milloin paremmuutta ja milloin huonommuutta verratessaan itseään näihin julkkisnaisiin… Tämän päivän saldona on ainakin jutut Iina Kuustosen tisseistä, Krista Siegfriedsin seksiä tihkuvasta asusta, Sara Siepin yläosattomuudesta, prinsessa Victorian lihaksikkaista sääristä ja Renee Zellwegerin ”saamelaisesta” ulkonäöstä. Lisäksi taisin lukaista jonkin otsikon ”läskeille tytöille” suunnitelluista halloween-asuista, J. Lo.:n vartalon luonnonlakien uhmaamisesta (johon ei muuten moni nelikymppinen kykene!), katsoin lisäksi videon jostain jenkkilästä ja videolla tyttö käveli kadulla ja hänelle huudeltiin ulkonäköön liittyen, lisäksi mm. Marianne Kallion ja Amanda Harkimon nakukuvausjuttujen otsikot lukaisin. Taisi myös tää fitnessilmiön illuusion paljastaja keikkua kuvissa ja otsikoissa (anteeksi, en muista nimeä).

    Joo, huh ja hengästys. En ihmettele enää yhtään nuorten ja aikuistenkaan naisten ulkonäkökriisejä. 

  2. Täytyy myöntää, että IL ja IS ovat mielestäni täyttä roskaa. Lopetin näiden nettisivujen lukemisen tietoisesti pari vuotta sitten. Oli aika vaikeaa löytää korvaava ilmainen uutislähde, kun Hesarin sivuilla voi lukea vain sen 5 uutista viikossa. Nykyään katson uutiset Ykköseltä, kuuntelen Ylexltä tai luen ne Ylen uutissovelluksesta jossa voi painottaa kivasti omia kiinnostuksen kohteita ja saa enemmän paikallisia uutisia. Ainakin näin saan vastinetta maksamalleni Yle-verolle 😉
    Ymmärrän että iltapäivälehdet ovat monelle täysin viihdettä, enkä minäkään kieltäydy lounasravintolan ilmaisesta IS:stä syödessäni yksin. Tuntuu vain silti uskomattomalta, että monet ystävistäni (18-25 v.) käyttävät iltapäivälehtien nettisivuja ensisijaisena mediana ”uutisten” lukuun.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *