Olen melkoisen pihalla eli Trainer4You-kuntosalivalmentajakoulutuksessa

Oli tuossa aiemmin puhetta siitä, sopiiko virheellisestä tai vaarallisesta tekniikasta huomauttaa. Siinä vaiheessa – vaikka en kokenutkaan olevani kykenevä korjailemaan – vielä luulin tietäväni salitreenaamisen tekniikasta jotain. Nyttemmin on käynyt selväksi, että se mitä tiedän, on todellakin vain jotain.

Olen nimittäin käynyt Trainer4You:n kuntosalivalmentajakoulutusta ensimmäisten lähipäivien verran, ja omaa opiskelua päälle. Tällä ajalla on ilmennyt, että mitä enemmän tietää, sitä vähemmän tietää tietävänsä. Otetaan nyt vaikka selän asento: sen voi luulla olevan jotakin ja voi myös luulla, että sen pitäisi olla jotenkin. Totuus molemmista on tuolla ulkona. Ulkona omasta päästä nimittäin. Ja miten monta niitä asentoja voi olla! Itse saan liikutettua lantiotani edestä taakse vähintäänkin kellotaulun nelosesta kasiin, enkä ole mitenkään kuulu twerkkaustaidostani. Siitä sitten ylöspäin koko selkä kohdilleen – aina tuntuu että jossain on mutkaa tai kumparetta vaikka ei pitäisi!

Maisterisihmisenä suhtauduin myös aika rennosti siihen, että kuinka paljon aivotyötä ja vaivannäköä tällainen koulutus voisi vaatia. No homma ei ole sellainen, etteikö työnkin ohella selviäisi. Mutta kirjoja ja muuta materiaalia joutuu kyllä ihan lukemaan ja kertaamaan, samoin kuin liikkeitäkin. Sekä niiden nimiä: Veto sieltä, kääntö tuolta, talja, ristiin, takaa, työntö, punnerrus, tanko, penkki, teline…! Kun enää ei riitäkään, että kurkkii laitteen kyljestä taikka käyttää termejä kuten vemputin, jalkakone, narut ja kyllä-ei.

p5170170i.jpgTässä treenataan vankilahaukkaa. Myös ilmettä on vielä syytä treenata.

Enkä ainakaan itse ollut sattunut huomaamaan sitä, miten hirveän monta lihasta, jännettä sun muuta osasta ihmisessä oikein on. Puhumattakaan nyt siitä, että olisin jotenkin tajunnut miten ne pelittävät yhdessä ja mitäkin asiaa tehdessä. Muista nyt näiden kaikkien osasten nimet sitten, ja ne liikkeet joilla mihinkin vaikutetaan. Miten kukaan voi muistaa! (Vielä voi lisätä hämmennystään ja ajatella, että millaista olisi olla lääkäri…)

Eikä tässä vielä läheskään kaikki. Olin kyllä tavallaan ajatellut niin, että personal trainer tai kukaan liikuntaa ohjaava ei voi jämähtää niille sijoilleen saatuaan todistuksen koulutuksesta kouraan, mutta tarvittavan tiedon laajuus ja osaamisen jatkuvan päivittämisen määrä ei ollut aivan hahmottunut. Eikä varmaan ole vieläkään. Vaadittavan tiedon lisäksi mietityttää vaadittavan taidon määrä. Mitä kaikkea ja millä tasolla pitäisi osata itse, jotta sitä voisi muille neuvoa?

Paljon treenaavana ja liikunnan ympärillä pyörivistä aiheista kirjoittavana koin olevani aika jyvällä näistä jutuista. Mutta vaikka ehkä olenkin keskivertoa perehtyneempi, on tietämykseni taso aika yleistä ja heikosti käytäntöön siirrettävissä. Pihalla siis ollaan, mutta sen lisäksi että asiamäärä hieman ahdistaa, se totta kai myös kiinnostaa kovasti. Palaan myöhemmissä postauksissa tarkemmin siihen, mitä koulutuksessa on opittu, tämä kun pyöri päinvastaisella linjalla!

Osallistun koulutukseen Trainer4You:n kustannuksella.

***

I’ve been studying gym instructing. And by now it’s quite clear I don’t know quite anything, despite how much I write about exercise and health related issues. But hey, there’s so much stuff in human body, how could I learn everything at once?

Kommentit (8)
 1. Niinpä! Haastehan on just se, että oman kroppansa oppii tuntee työllä ja tuskalla ja hädin tuskin sitäkään.. ja sit pitäis laajentaa osaamista kaikkien muidenkin kroppiin.

  1. Nimenomaan! Tosin onhan tuo varmasti sellaista hommaa, että käytännössä oppii suurimman osan, joten ei ehkä hirveän huolissaan tarvitse olla siitä jos tässä vaiheessa tuntuu että ei tajua mitään 🙂

 2. Hyvä ilme, vankilahaukka! 🙂

  Mä olen yrittänyt omatoimisesti opiskelemalla saada omaa kroppaani kuntoon viimeiset kuusi vuotta mutta se on onnistunut vain osittain, joten en aliarvioi sitä tiedon määrää minkä se vaatisi. Kaiken maailman lihaksista ja jänteistä voi oppia kaikenlaista mutta ongelmana on juuri sen kaiken tiedon yhdistäminen järkevästi…

  Mä voin tulla koe-eläimeksi jos sun pitää joskus harjoitella jollakulla. Haluan tietää mitä ne kaikki mutkat voi selässä olla. 🙂

  1. Niinhän se on. Ja oman kroppansa kanssa on sentään koko ajan, että siitä voi tajuta hieman enemmän kuin muiden. Muiden kroppa taas voi reagoida toisin..

   Eiköhän tässä jossain vaiheessa tule koe-eläimellekin tarvetta 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *