Sohvanpohjalta juoksemaan, osa 2: varusteet

Hahaa, shoppaamaan! Sori, ei välttämättä. Loppujen lopuksi tarvitset vain lenkkarit (tai mikäli päätät ryhtyä paljasjalkajuoksijaksi, et niitäkään) ja treeniasun. Eli tarvittaessa selviää kyllä halvallakin, mutta jos pystyt/raatsit niin osta kivoimmat kledet mitä löydät. Siitä on ihan oikeasti apua.

Käyn nämä yksitellen läpi.

Lenkkarit

Kuten osassa 1 totesin, ei ole pakko ostaa kalleimpia mitä löytyy. Halvat voi olla hyvät, ainakin vähemmän juoksevalle. Tosin voi olla myös niin, että jos kurjemmin sattuu, ainoastaan ne AirGelTrailCumulusStar IV:t (ovh 279 e) sopivat sinun jalkaasi. Epätodennäköistä kuitenkin.

Niin kuin mitkä tahansa kengät, osta lenkkarit aikaisintaan iltapäivällä, jotta jalka on turvonnut. Kengässä pitää olla jonniinverran tilaa, mutta se miten paljon, vähän vaihtelee lähteen mukaan. Ehkä semmoinen sentti on hyvä. Jalalla pitää olla hieman liikkumis- ja turpoamisvaraa, mutta se ei saa voida seilata edestakaisin kengässä tai sinulta lähtee kynnet. Liian napakkakaan se ei saa olla, tai sama kohtalo uhkaa. Sovita juoksusukan kanssa (kts. Seuraava kohta).

Kysy apua myyjältä ja mene vaan siihen ”fysioterapeutin jalka-analyysiin”. Mutta huomaa, on aika todennäköistä, että siinä sinulta löytyy yli- tai alipronaatio, mikä tarkoittaa jalan kiertymistä askeltaessa sisään tai ulos. Jos tavalliset kenkäsi kuluvat nopeasti ja selvästi pohjan sisä- tai ulkoreunoilta, voit jatkaa myyjän kuuntelua. Jos eivät, sano saman tien haluan neutraalit. Neutraaleissa ei ole pronaatiotukia, ja näkemykseni (Henk. Koht. Mielipide, usko omalla vastuulla) mukaan harva niitä tarvitseekaan.

Muuten valitse alustan (enemmän pehmustetta jos juokset pääasiassa asfaltilla), jalkatuntuman ja tietenkin värin mukaan. Juokse kengillä jo liikkeessä vaikka tuntuisi urpolta. Tarkista, että sinulla on vaihto-oikeus, jotta voit hipsuttaa niillä myös kotona, varmuuden vuoksi ja varsinkin, jos et kehdannut juosta kaupassa.

Juoksusukat

”Oikeat” juoksusukat on paremmat kuin tavalliset. Eivät hiosta niin paljon, eivätkä hankaa. Saatavilla on ihan ohkaisia ja sitten pehmustetumpia sekä kompressoituja. Valitse oman maun mukaan. Kompressoitujen väittävät nopeuttavan palautumista ja lisäävän vähän vauhtia. Ehkä…

Hyviä juoksusukkia saa muuten myös Lidlistä, ja aika edukkaaseen hintaan.

Trikoot (tai housut)

Suosittelen todellakin trikoita, ne ovat paljon mukavammat (fyysisesti). Henkisesti saattavat olla ahdistavat, koska kuulemma 1.) ihmiset kyttäävät trikoisiin pukeutuneiden juoksijoiden takamuksia (pitää paikkansa), 2.) ihmiset arvostelevat hidasta vauhtia jos on pukeutunut trikoisiin (en tiedä, mutta jos jonkun ongelma on minun trikooni, vauhtini tai näiden yhdistelmä, niin jo on elämä) 3.) kynnys vaihtaa kävelyyn on suurempi on pukeutunut ”oikeaksi juoksijaksi” (tämähän on siis hyvä juttu).

Lituskat saumat kannattaa olla, sekä pieni tasku johon saa avaimen. Parasta on, jos kiristysnarut ovat ulkopuolella, mutta harvoinpa ovat. Casallin fitnesshousuissa on.

Mieheni väittää, että suurin osa naisista ei käytä juoksutrikoiden alla alushousuja, on kuulemma lukuisten maratoniensa pukeutumispaikoilla nähnyt. Minä sanon unissas ei käytä, mutta vinkkaan, että pyllistele pukukopissa, jotta näet miten paljon trikoista näkyy läpi. Usein näkyy –ja paljon. Kaikki ne miehet takanasi eivät mitenkään voi olla sinua hitaampia…

Pituuksia on markkinoilla kaikenlaisia, osta kesäksi lyhyemmät ja kylmemmille säille täyspitkät. Kesäksi voi hommata myös sortsit.

Talveksi voi hommata edestä tuulenpitävät juoksutrikoot tai hengittävät ”tuulipuvun housut”. Tsäkällä näitä roikkuu alennusrekissä tähän aikaan vuodesta.

Toppi, t-paita tai pitkähihainen paita

Osta mikrokuituinen treenipaita/-toppi. Halvimmillaan saa alle kympillä ja mukavuus on aivan eri kuin puuvillaisessa. Litteät saumat ovat tässäkin hyvät. Väljyys tai tiukkuus ovat aika pitkälti makuasioita, jos et kovassa tuulessa juokse.

Takki

Ohkainen, hengittävä, vettä ja tuulta pitävä on hyvä. Tasku on plussaa, ja muut ominaisuudet sitten mieltymysten mukaan, esmes kolo musiikkipelin piuhalle voi olla kiva. Itselläni on kaksi, ihan ohkainen kesäksi ja vähän paksumpi talveksi (sisällä on verkkokangasvuori). Älä juokse missään nailonverkkatakissa saati collegehupparissa, tulee hirveä olo ihan syyttä suotta. Voit toki pukeutua näin, jos olet Rocky tai juuri keikannut Siwan.

rocky-1976-02-g.jpg

Kuuma noissa tulee, hommaisit mikrokuitua. Kuva täältä.

Pipa & hanskat

Valitettavan pakolliset. Tavallisilla pärjää pieneen pakkaseen asti, mutta toki voi hankkia nämä jossain kivassa mikromateriaalissa. Löytyy kaikkien urheilukauppojen hyllyltä. Kovassa pakkasessa täytyy olla tuulelta suojaavat kintaat. Ehkä myös pipo, vaikea sanoa, aivoni lienevät jäätyneet. Kesän vastine on tietystikin lippahattu, suosittelen mahdollisimman ohutta ja hengittävää ja vaaleaa.

Urheiluliivit

Kaksi sanaa: Shock Absorber. Toiset kaksi sanaa: Hirveän hintaiset. Kolmannet kaksi sanaa: Ulkomaiset nettikaupat.

Tarkalleen ottaen en usko, että tavallisilla rintsikoilla juoksemisesta aiheutuisi kudosvaurioita, niin kuin urheiluliivivalmistajat väittävät, mutta ei se niillä kovin mukavaa ole. Tosin älä minua usko: katso kesällä lenkkeileviä naisia, suurimmalla osalla ei tunnu olevan treenirintsikoita päällä. On vaan sattunut silmään, en minä tuijota tai mitään.

Kerrasto

Ou jeah. Osta sellainen hiihtäjille tarkoitettu. Musta, jotta se tuplaa ninja-asuna. Sori en halua puhua tästä enempää, en ole mikään kerrastoihminen. En todellakaan.

Bonarit

Juoksuhame: ilmeisesti pääasiassa takamuksen peittoon. Tai sitten ei-housuihmisille. En ole oikein sitäkään, joten vähän ehkä haluaisin jonkun kivan hamosen… Jos ostat, niin hanki sellainen, jossa on kiinniommellut housut sisällä. Irtohameella ei tee mitään.

Käsivarsikukkaro: jos kuteissasi ei ole taskuja.

Juomavyö (tai kädessä kannettava pullo): sitten kun juokset kauan ja reiteillä, josta ei saa juotavaa.

Säärystimet: herkille nilkoille ja akillesjänteille kylmillä säillä. Vanhoista pörrösukista leikatut toimivat hyvin, mutta valmiitakin myydään. Jotkut käyttävät perus villaisia tai tanssisäärystimiä.

No siinäpä ne. Seuraavaksi syödään!

P.S. Sori ankea (lähes-)kuvattomuus, olisin voinut kaivaa jotakin kivaa nettikauppojen kuvista, mutta täällä säännöstellään nettiä…

 

Lue koko postaussarja!

***

This post is about how to chose your running kit, but I’m too lazy and short on internet to translate, sorry.

Kommentit (6)
  1. Kiitos kommentoineille 🙂 Pronaatioasiassa olen siis sitä koulukuntaa, että uskon nykyään tuettavan liikaa ja turhaan. Tietysti jos ei pysty ilman kipuja neutraaleilla lenkkareilla juoksemaan, niin tuilla voi olla paikkansa. Paljasjalkailusta en ole toistaiseksi kovin kiinnostunut, mutta täytyyhän sitäkin jossain vaiheessa kokeilla!

  2. Hei,
    Kommentoisin kenkä aiheeseen. Itse olen nuita tossuja jo useamman vuoden myynyt, oman juoksu harrastuksen kautta kiinnostus niitä kohtaan on suuri(: nyrkkisääntö mielestäni on, ettei oikeaa ja värää vaihtoehtoa ole. Tarkoittaen mikäli vaivaa on, osta tuettu kenkä se tukee monesti sieltä mistä pitääkin ja ongelma on LENKIN ajan poissa. Vai väittääkö joku että kaikki kengät on ostanut korkkareista purkkareihin pronaatiotuella? Toinen koulukunta on paljasjalka astujat/ neutraalit, tällainen askellus vahvistaa monesti jalkaterän rakennetta, samoin kuin hauisreeni hauista. Monesti päädytään asiakkaan kanssa neutraaliin juuri siitä syystä että pro. tai sub. ongelmasta halutaan eroon. Puuh, tulipas pitkästi. Lähtökohta kuitenkin on varmasti joka lenkkeilijällä, että lenkit ois mukavia. Ostakaa kahdet erilaiset tossut tai kysykää apua, yllättävän moni tossumyyjä on erittäin valveutuneita jalka-asioissa(:

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *