Takareitesi eivät ole roskakori

Tiedättekö, mikä ärsyttää? (Joojoo, moni juttu, mutta niinkuin erityisesti.) Ensinnäkin se, että ulkonäköseikoista tehdään päätelmiä ihmisen henkisistä ominaisuuksista tai elämästä.

Onhan se toki ymmärrettävää. Ihmisillä on taipumus luokitella asioita ja ajatella stereotyyppisesti, ihan vaan siksi että saisimme maailmasta käsitettävän kokonaisuuden. Tietysti jotain päätelmiä ja yleistyksiä voidaankin tehdä. Esimerkiksi kovin ylipainoinen ihminen ei välttämättä syö terveellisesti ja liiku paljon, tai ei ole jossain vaiheessa elämäänsä tehnyt niin. Aukoton totuus tämä ei kuitenkaan ole.

Tuntuu, että nykyisin kun kropan muokkaaminen on niin muodikasta, uskomme yhä enenevissä määrin kehon ”virheiden” johtuvan siitä, miten elämme. Siitä, miten elämme on taas johdettavissa se, millaisia olemme. Esimerkiksi reisissä oleva rasva paljastaa, että rouskuttelemme muutakin kuin lehtikaalisipsejä ja ryystämme muitakin kuin viherpirtelöitä. Miten noloa!

Ikäänkuin olisimme unohtaneet, että normaalisti ihmisen vartalossa on rasvaa. Ja että normaalissa ruokavaliossa voi aivan hyvin olla muutakin kuin superterveellistä ruokaa. Kumpikaan näistä ei ole osoitus laiskuudesta, ahneudesta tai saamattomuudesta – saati terveytensä laiminlyömisestä.

Tiesitkö, mitä kehoosi kertynyt rasva kertoo sinusta?, kysyi Ilta-Sanomien otsikko tänään BioSignature-mittauksesta kertovassa jutussa. No, nyt kun tuli puheeksi niin tiesin. Että olen nainen. Että saan riittävästi ravintoa.

Juuei kuulkaas.

Takareisien rasva kertoo naisella liiallisesta ulkoisen estrogeenin määrästä kehossa.

Vatsarasva kielii muun muassa kortisolihormonin eli stressihormonin määrästä kehossa.

”– Takareidet ovat kehon roskakori. Sinne kertyvät hormonaalisen ehkäisyn jäämät sekä muun muassa lääkejäämät.”, jutussa todetaan. Hhmm. No taitaa se niin mennä, rasvakudokseen kyllä sitoutuu kaikenlaista. Siksihän esimerkiksi imettäessä kielletään laihduttaminen. Mutta vähän epäilen, että lääkejäämä osaa valita, mihin osaan kehon rasvavaraintoja sijoittuu.

hormonipisteet.jpg

Herranen aika! Minussa on rasvaa kaikissa noissa kohdissa! Mikä minussa on vialla?! Kuva nyysitty täältä.

Olen kyllä maallikko, mutta jotenkin en jaksa uskoa, että kropassa olevan rasvan sijainti paljastaa kummoisiakaan juttuja kehon hormonaalisesta tilanteesta. Jos hormonitasot huolettavat, lääkäri pystynee selvittämään ne verikokeella luotettavammin kuin rasvaprosenttipihtejä naksutteleva ravintovalmentaja. Mikäli tämä mittausmeininki pitää paikkansa, miksei minun lääkärini ole koskaan lähettänyt minua kokeisiin perävetoisuuteni perusteella? Luulisi ammattilaisen näkevän paljaalla silmälläkin että estrogeenihälytyskellot kilkattavat?

Entisaikaan mitattiin kalloja, nyt pihdeillä persläskejä. Sehän on selvää, että jalonmuotoinen kallo tietysti kertoo, että sen sisällä mietitään jaloja ajatuksia! Ei mutta vakavasti ottaen, mihin optimitulos perustuu? Kuka päättää, mikä määrä rasvaa reisissä kertoo aivan normaalista estrogeenin tuotannosta, ja mikä määrä sellua tukkireidessä tietää, että hormonitasot ovat vinksallaan?

Sitähän ajattelisi, että ulkonäöllinen paine timmeihin reisiin olisi tarpeeksi. Vaan ei. Kaiketi joku on jossain mittaillut tuhansia ja tuhansia reisien rasvapitoisuuksia, ja voi nyt siltä pohjalta julistaa että esteettisen haitan lisäksi koipireidessä heiluva laardi kielii myös terveydellisistä ongelmista. Ja kukapa haluaisi olla hormonipitoisuuksiltaan epätasapainoinen yksilö, kenties suorastaan taakka yhteiskunnalle? (Kai joku on edes mitannut tuhansia ja tuhansia reisiä? Vai perustuuko tämä mielipiteeseen?)

Toiseksi ärsyttää humpuuki, ja se, että sillä pelotellaan ihmisiä. Jutun kirjoittaja huolestuu tuloksestaan: Stressaava työ, opiskelu ja elämänmuutos näkyvät siis kehossani. Hämmästyn ja meinaan purskahtaa itkuun. Minullekin tuli surku tästä. Totta kai stressi vaikuttaa fyysiseenkin olemukseemme, mutta pystyykö nipistimien välissä oleva ihopoimu paljastamaan kovinkaan syvällisiä juttuja siitä, mitä elämäämme kuuluu? Veikkaisin, että teelehdistä lukemalla saa luotettavuustasoltaan aika yhtäläisen analyysin.

Tässä jutussa lopputulos oli hyvä. Koekaniini päätti heivata menemään niin vaa’an kuin turhan stressinkin. Hänelle annetut neuvot olivat pääasiassa oikein hyviä, on varsin järkevää pyrkiä esimerkiksi nukkumaan tarpeeksi.

Siitä huolimatta on harmillista, jos uskomme ulkomuotomme paljastavan sen, mitä olemme sisältä. Täpäköinkään kroppa ei kerro sitä, minkälainen mieli sitä asuttaa, eikä kohtalainen rasvamäärä siellä täällä juorua huolettavista terveyshäiriöistä. Tai en ainakaan ole kuullut semmoisen aneemisen tylsän jutun kuin lääketieteen väittävän moista.

Ja ne vähän pehmoiset takareidet ovat vähän pehmoiset takareidet, eivätkä suinkaan mikään roskakori.

***

When we started to think that normal amounts of fat indicate problems that must be treated away? Sure it shows if you don’t care about your body and health, but you really don’t need to be totally lean and ripped in order to be healthy.

kauneus meikki liikunta ajattelin-tanaan
Kommentit (38)
 1. humpuukiuskovainen
  12.2.2015, 11:41

  En ymmärrä miksi tuota pitäisi tulkita kuin piru raamattua. Tässä jutussa on kyllä tehty kärpäsestä härkänen. 😀 Kyseinen kuva ainakin oman tulkintani mukaan antaa vaan suuntaa, jonka perusteella voi tehdä johtopäätöksiä, että ongelmia voisi mahdollisesti olla jossain päin. Ihan maalaisjärkistä hommaa kyllä.

  Omalla kohdallani asia meni niin, että havahduin ensiksi vuosien uinumisen jälkeen siihen, että olo ei ollut riittävän virkeä, eikä salilla saanut tuloksia oikein millään ja toissijaisena asiana se, että vatsan rasva ei palanut vaikka muuten rasvaa ei normaalia enempää ollutkaan missään (wtf)-> päätelmät tästä ja tarvittavat korjausliikkeet ja kas kummaa asiat alkoivat menemään parempaan suuntaan. Hetkessä tämä ei tapahdu.

  Jollain mittapuulla ja ulospäin monen mielestä olin aiemminkin luultavasti erittäin terve ja hyväkuntoinen. Ihan oikeasti moni ei edes tiedä enää millaista on olla oikeasti virkeä ja hyvinvoiva.

  1. Anomuumipeikko
   12.2.2015, 19:59

   Noh, itse olen ainakin ollut koko talven niin saatanan stressaantunut etten saa aina nukuttuakaan kunnolla. Silti samaan aikaan salitreeni on litistänyt vatsaani ja tuonut lihaksia näkyviin – henkisessä hyvinvoinnissa ei ole juuri tapahtunut muutoksia. Et silleen.

 2. humpuukiuskovainen
  12.2.2015, 10:32

  Sulla on terveennäköinen kroppa ja terve olo mutta silti kaaviokuvasta tulkitset epätasapanoista kropassasi. En kyllä tajua mitä ajat takaa? Ehkä et ymmärrä tuota kaaviokuvaa?

  1. Voi olla, että en. Siinähän ei ole mitään selostusta mukana.

   Sen perusteella, mitä netistä löytyi, kuva esittää, kuinka rasva näissä kohdissa kertoo hormonaalisesta epätasapainosta tai hormonien liikatuotannosta. Minulta löytyy jossain määrin rasvaa joka ikisestä kuvassa merkitystä kohdasta. Sama pitänee paikkansa aika monen muunkin kohdalla, koska ihmisvartalossa nyt tuppaa olemaan rasvaa. Sitä tässä mietitään, että millä perustein tämä tilanne on jotenkin hälyttävä tai kertoo terveysongelmista?

   Sekä ennen kaikkea sitä, kuka päättää ja millä perustein milloin minkäkin kohdan rasvamäärä on liiallinen?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *