Totuus selluliitista

Seuraa kohupaljastus. Huolimatta iltapäivälehtityyppisestä aloituksestani toivon, että tämä ei tule sinulle yllätyksenä.

Kosmeettinen selluliitti on normaalia. Se ei ole seurausta turmiollisista elintavoistasi. Se ei kerro lihavuudesta. Se ei ole lähes kuoliomainen tulehdustila soluissasi. Se ei ole seurauksista mystisistä elimistöösi kertyvistä ”kuona-aineista” eikä ruokavaliosi sisältämistä ”myrkyistä”. Se ei herranjestas johdu naishormonin ”liikatuotannosta”. Se ei ole vaarallista, ja sen rumuuskin on täysin tulkintakysymys.

Kosmeettista selluliittia on hyvin suurella osalla naisista, varsinkin yli murrosikäisillä (sekä vauvoilla!). Sen ilmaantuminen ei täysin riipu liikunnan harrastamisesta, ei ruokavaliosta, eikä painoindeksistäkään. Selluliittia on muillakin naisilla kuin länsimaisilla hampparinmässyttäjillä, ja sitä on ollut jo ennen nykyaikaista ruokateollisuutta. Selluliitti on yksinkertaisesti ihon alaista rasvaa, joka näkyy muhkuraisena ihon päältä. Miehillä tätä ei juuri esiinny, sillä heidän ihonsa on paksumpaa, eikä miesten reisien ja takamuksen alueelle kerry rasvaa siinä määrin kuin naisille.

Jokainen taho, joka kertoo selluliitin olevan seurausta jostakin mitä olet tehnyt, on ehkä osittain oikeassa, mutta on luultavimmin suuremmalta osalta väärässä. Jokainen taho, joka lupaa sinulle, että selluliittisi poistuu heidän ohjeillaan, voi olla osittain oikeassa, mutta on todennäköisimmin väärässä. Miksi? Koska selluliitti on normaalia. Selluliitti on rasvaa, ei sen kummempaa. Niin kauan kuin koivissasi ja hanurissasi on rasvaa, se saattaa siellä vähän kröpöisänä pullotella.

peter_paul_rubens_-_the_three_graces_1635_0.jpg

Ai ai sulottaret, ette kai vaan taas mieti perhepitsan ja kolapullon tilaamista? Mistäs muuten nuo selluliitit olisivat ilmaantuneet? Barokin aikaan runsaus ja rehevyys oli muodikasta, minkä nämä muhkurat osoittavat. Maalaus on Rubensin Kolme sulotarta vuodelta 1635 ja kuva Wikipediasta.

Niin kauan kuin luulemme selluliitin olevan virhe, joka pitää korjata, sen esiintyminen saa meidät tuntemaan olomme epävarmoiksi. Mikä mahdollistaa sen, että nämä tahot voivat kaupittella ajatuksiaan, treeniohjelmiaan, ruokavalioitaan, pillereitään, rasvojaan, hoitojaan ja harjaushansikkaitaan. Ja me ostamme treeniohjelmia ja purtiloita. Vai ostaisitko tuubin Cellu’Chock Extreme Fat Explosion Ultra-Slimming Lotionia ja udmurimummon villiokapin jouhista virkkaaman kintaan, jos kokisit että olet justiinsa hyvä noin, eikä vähän muhkuraiset reidet olisi mikään ongelma vaan normaalitila? Tuskin.

Selluliitinvastainen kosmetiikka ja teknologia on valtava bisnes. Siinä pyörii lukemattomia purkkeja, kapseleita, pöksyjä, hanskoja, masiinoita sekä mankeleita, palveluista puhumattakaan. Eräskin suomalainen fitness-asiantuntija myy palveluitaan muun muassa sillä, että hän tietää miten selluliitti poistetaan.

Ala on loputon kultakaivos: Lähes jokainen nainen ainakin teoriassa tarvitsee näitä tuotteita ja palveluja, sillä lähes jokaisella naisella on selluliittia, ja koska olemme oppineet pitämään tätä normaalitilannetta kauhistuttavana, myös ”kärsii” siitä. Tämä kärsimys on toki poistettava poistamalla selluliitti. Se vaan, että eihän se pirulainen lähde, koska se on ihan normaalia kudosta, eikä moinen poppakonstein poistu.

Normaaliutta on vain vaikea uskoa. Kenelläkään muulla ei koskaan näytä olevan niin pahaa selluliittia kuin sinulla. Mikä saattaa ehkä johtua siitä, että et tuijota heidän ruumiinosiaan niin läheltä kuin vain mitenkään yllät, etkä käy puristelemassa heidän reisiään ja pakaroitaan. (Toivon mukaan ainakaan et!) Sekä siitä, että kun selaat lehteä tai katsot musiikkivideoita, näet lukemattomia lähikuvia kuopattomista kannikoista ja silkoisista sääristä. Se, että tiedät niiden olevan käsiteltyjä, ei paljoa auta. Silmä tottuu siihen, mitä näkee. Ja aivo tottuu kauhisteluun julkkismisukalla kauheat muhkurat – katso kuvat ja lällätä, ja kas, omatkin reidet vaikuttavat tosi hirveiltä.

Kuva 2.png

En tiedä onko tuo joku trollisivusto. Oli tai ei, se ei muuta sitä että asenne todella on tämmöinen. Melko liikuttavaa myös tuo Googlen mainostus, kun googlaan selluliittia olen selvästikin plus-kokoisten bikinien tarpeessa. (Kuvakaappaus, sivun osoite yläreunassa.)

Normaalius epäilyttää siksikin, että selluliitista puhutaan ihan mitä sattuu. Tiedät nämä sepostukset: selluliitti johtuu tulehduksesta, kudosten häiriötilasta, soluaineenvaihdunnan ongelmista ja niin edelleen. Mitä enemmän erilaista humpuukia jauhetaan, sitä taipuvaisempi itse kukin on hurahtamaan kaikenlaisiin sekopäisiin hoitoihin, nappeihin ja nikseihin.

Kurkkaapa vaikka Wikipediaan: Selluliitti on ihon epätasaisuutena näkyvä, aineenvaihdunnan hidastuksen seurauksena oleva rasvakertymä joka on tavallisempi naisilla kuin miehillä. On myös hyvä muistaa, ettei selluliitti ole vain rasvaa. Se koostuu myös ylimääräisestä sokerista, joka on myöhemmin muodostunut rasvaksi jo ”tukkeutuneille” alueille. – – kävely pitkin askelin auttaa takamuksen ja reisien selluliittiin, sillä se parantaa verenkiertoa. [tummennus minun] Tässä vaiheessa ei voi muuta kuin lainata Avaimen Roihuvuori-biisiä: Mitä mitä mitä mitä mitä mitä vittuu?

Jätä kertsi päähän soimaan, tarvitset sitä kohta lisää. Jari ”Bull” Mentula väläytti (yleisönosastokirjotuksen mukaan) Pohjalaisessa, että ”Moni nainen selittää, ettei laihdu, koska selluliitti ei lähde. Kyllä se lähtee. Kun katsotaan keskitysleirikuvia, ei siellä paljon selluliittia näe”. Tämä on monella tasolla niin kaamea lausahdus, että vaatisi melkein oman postauksensa, mutta menköön nyt vain esimerkkinä siitä, miten helppoa ja järkevää selluliitista eroon hankkiutuminen itse asiassa on.

Jos et kuitenkaan kestä, niin mitä voit tehdä?

En kiistä etteikö tietynlainen ruokavalio ja liikunta vaikuttaisi asiaan. Jos katsoo vaikka naispuolisia huippu-urheilijoita, niin aika silkoisilta ne reidet näyttävät: mitä vähemmän rasvaa, sitä vähemmän selluliittia. (Se on taas täysin eri asia, onko  järkevää pyrkiä elämään kuin huippu-urheilija, jotta reidet olisivat muhkurattomat.)

Selluliittia saa melko varmasti lisää tai ainakin korostettua syömällä paljon rasvaa, sokeria ja suolaa sekä juomalla alkoholia. Nämä vaikuttavat siksi, että saatat lihoa (= lisää rasvaa) sekä turvota (= lisää nestettä pullistamaan kudoksia). Alkoholi sotkee nestetasapainoa, sisältää paljon kaloreita ja saa syömään enemmän.

body2.jpg

Naisen vartalossa on rasvaa! Kukaan ei ole turvassa! (Varastin kuvan täältä.)

Selluliitin näkyvyyden vähentämisessä toimii liikunta: Treenaamalla voi hankkiutua eroon rasvasta ja kasvattaa jalkojen lihaksia, jolloin kyseisen alueen muhkurat leviävät laajemmalle ja siten silottuvat. Liikkuminen, erityisesti sellainen, joka sisältää alaraajojen pumppaavaa liikettä, poistaa nestettä jalkojen kudoksista. Nesteen poistumiseen perustuvat myös kintaalla tai harjalla hinkkaaminen, hieronta ja kaikenmaailman vatkaavat masiinat. Nämä edistävät nesteen kulkua mekaanisen paineen avulla. Rasvaa hanskoilla kihnuttamalla ei saa lähtemään, toisin kuin laihduttamalla tai rasvaimulla. Kumpikaan ei poista kaikkea, eikä välttämättä juuri siitä ihon alta, missä selluliittimuhkurat lymyilevät.

Ja ne selluliittivoiteet. Tajuat sen kyllä itsekin, mutta ihon päälle levitettävä voide ei voi poistaa ihon alapuolista rasvaa. Kysyin kemian tohtorilta, miksi selluliittilitkut eivät toimi, kun esimerkiksi kipuvoiteet toimivat ja sain seuraavanlaisen vastauksen:

Kivun lievittäminen tapahtuu pienillä molekyyleillä (esim. Aspiriini). – – Lääke sitoutuu tiettyihin paikkoihin (yleensä entsyymeihin) ja estää niitä toimimasta normaalisti, joka puolestaan estää tulehduksia muodostumasta tai kivun tunnetta. Nämä vaikutusmekanismit tunnetaan usein erittäin hyvin ja lääkkeen sitoutuminen kohteeseen on hyvin tarkkaa.

Selluliitin poistaminen on taas ihan eri juttu. Tässä pitäisi saada kehosta jotain pois, siis pelkästään rasvaa ja sekin vain tietystä paikasta. Tämä on tietysti hyvin vaikeaa – – Olisi paha jos kehosta poistuisikin jotain todella tärkeää tai rasva väärästä paikasta (kuten aivoista tai muualta hermostosta). Täten selluliittivoiteelle jää lähes mahdoton tehtävä ja yllä mainittujen syiden takia ne eivät oikeastaan voi toimia tehokkaasti. Jos toimisivat niin sivuvaikutukset olisivat kauheita. Kaikki selluliittirasvat sisältävät ’vaikuttavana aineena’ jotain suht turvallista, kuten A-vitamiinia. Mutta miksi A-vitamiini rasvaa poistaisi?

Nii.

Senkus liikut ja syöt terveellisesti, mutta jätä aikasi, vaivasi ja rahojesi turhanpäiväinen haaskaaminen. Käännä fokus jonnekin muualle kuin omaan takamukseesi, sekä kielikuvallisesti että kirjaimellisesti.

***

Cellulite is completely normal and fighting against it is total waste of time. Let it be.

kauneus meikki oma-elama liikunta
Kommentit (72)
  1. iseethelight
    21.3.2015, 11:36

    Kiitos sinä ihminen, joka kirjoitit tämän selluliittisotani päättävän rauhanjulistuksen! <3

  2. Kiitos kirjoituksesta. Minä itse jumppaan 6 kertaa viikossa mutta se perhana n selluliitti on ja pysyy 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *