Voittaja, älä ole läski lutka

Välillä tulee vastaan niin huonoa käytöstä, että olisi ehkä parempi vaieta se kuoliaaksi kuin antaa lisää huomiota. Toisaalta on hyvä nostaa esiin ilmiöitä, jotka paljastavat, miten ihmiset toisiinsa tässä maailmassa suhtautuvat, ja ennen kaikkea, miten naisten vartaloon ja ulkonäköön suhtaudutaan.

Olette ehkä kuulleet, että Marion Bartoli voitti naisten Wimbledonin. Moni saattaa ihmetellä, että kuka. Voittaja oli ilmeisesti melkoinen yllätys, eikä suinkaan positiivinen sellainen. Miksikö? Siksikö, että hän pelasi rumasti tai oli lahjaton tai voitti pelkällä tsäkällä? Ei, vaan siksi, että hän on joidenkin mielestä ruma ja lihava. Luit oikein.

Public Shaming -blogissa nostettiin esiin twiittejä, joita Bartolin voitosta kirjoitettiin. Ja ne ovat niin hirveää törkyä, että en pistä kuvaa yhdestäkään tähän. Mikäli haluat todella tietää, mitä jotkut miehet (ja naisetkin) ajattelevat siitä, että joku muu kuin hoikka blondiini voittaa tennismestaruuden, käy katsomassa. Mikäli et halua hikeentyä enempää, niin tiedoksi riittää, että otsikkoni mairittelevat ilmaisut ovat suoraan twiiteistä. Lisäksi häntä kuvailtiin rumaksi, lihavaksi, miehen- ja lesbon näköiseksi, tämä kaikki höystettynä rivouksilla. Ja sillä huomiolla, että tuolla ulkonäöllä ei ansaitse voittoa. Mutta eihän tennisottelu ole missikisa!

Järkyttävintä on se, että joidenkin mielestä Bartolin ulkonäöllä ei ansaitse elää.

Oikeastaan tämä postaus ei edes tarvitsisi kuvaa  Bartolista. Ihan sama, minkä näköinen hän on. Ei hän pelaa ulkonäöllään, eikä hänen ulkonäkönsä vaikuta siihen, onko tuollainen nimittely asiallista vai ei. Se on aina asiatonta.

1288580306773.jpg

Kuva Iltasanomien sivuilta.

Tähän ei ole montaa painokelpoista kommenttia kirjoitettavana, ja twiittaajien möläytyksetkin voisi sivuuttaa vain uskomattoman tökerönä toimintana. Haluan kuitenkin pyöritellä tätä hiukan.

Miksi ”ruma” ihminen ei kommentoijien mielestä ansaitsisi voittoa? Ehkäpä siksi, että edelleen jollakin tasolla uskomme – kuten antiikin aikaan – että hyve näkyy ihmisestä ulospäin. Ruman ja lihavan ihmisen täytyy olla moraaliton, eikä sellaisen sovi voittaa. Me haluamme urheilijoiden olevan meille kuten haltiat J.R.R. Tolkienille: idealisoituja versioita itsestämme, lähes jumalolentoja. Samasta syystä saamme kohtauksen, kun joku atleetti paljastuu dopingaineiden käyttäjäksi. Mutta järjetöntä hölinäähän tuo on.

Toinen, ja kuvottavampi, syy on se, että iso osa ihmisistä tuntuu ajattelevan, että naisen tehtävä on olla kaunis. Tennistä katsotaan, koska siinä pitkäsääriset blondit hulmauttelevat hiuksiaan ja väläyttelevät pikkuhousujaan. Urheilullisilla saavutuksilla ei ole mitään merkitystä, sillä naispelaajan arvo näkyy siinä, miten paljon hän miellyttää katsojan silmää. Ja jos jotain kisaa kerran käydään, niin sen voittakoon kaunein.

Sinänsä ei ole väärin, että urheilu on viihdettä, tai että katsojat seuraavat lajia ihastellakseen kilpailijoiden ulkonäköä. Sekään ei ole väärin, että joissakin lajeissa ulkonäkö vaikuttaa siihen, millaiset pisteet voi suorituksestaan saada. Mutta se on, että ei-esteettisen lajin voittanutta kilpailijaa solvataan ja hänen toivotaan kuolevan, koska hän ei ole juuri sen näköinen kuin kyseinen katsoja toivoisi. Se on ihan älyttömän sairasta.

Jossakin on ihmisiä, jotka ajattelevat, että muiden kuin hänen silmissään kauniiden ihmisten tulisi kuolla, tai vähintäänkin pysyä poissa hänen silmistään. Tällaiset ajatukset kertovat aika paljon yhteiskunnastamme, ja sellaista, mitä mieluiten olisi ajattelematta. Mikään kasvoton ”kulttuurinen käsitys” ei ole ainoa ulkonäköpaineita asettava taho, vaan ihan tavalliset ihmiset osallistuvat niiden ylläpitoon tehokkaasti, mistä tämä on hyvä esimerkki. Nämä twiittaukset eivät välitä ainoastaan sitä viestiä, että Bartoli olisi ruma ja lihava, ja sitä kautta täysin kelvoton nainen ja ihminen. Ne sanovat, että niin kaikki muutkin tiukasta ideaalista poikkeavat ovat. Mikä on täyttä paskaa, enkä halua kuulla yhdellekään naiselle (enkä kyllä miehellekään) väitettävän niin.

Huomionarvoista on myös se, että kuten otsikkoni kertoo, Bartolin twiitattiin olevan läski ja lutka. Miksi juuri lihava ja seksuaalimoraaliltaan kyseenalainen? Siksi, että molemmat näistä kertovat siitä, että nainen on kykenemätön hillitsemään itseään. Ja juuri hillinnän puutteen takia nainen on viettiensä vallassa oleva järjetön tunneolio, ei-mies. Pohjimmiltaan hommassa on siis kyse ihan puhtaasta vanhanaikaisesta naisvihasta. 

Ottaa niin päähän etten osaa sanoa muuta kuin VMP.

***

Marion Bartoli won Wimbledon and some sexist idiots aren’t happy with that. Read more via link in the text.

Kommentit (37)
  1. Omaa uskoani ihmisyyteen paransi jonkin verran se, että tuota törkytwiittejä koonnutta juttua jakoi ensimmäisinä Facebookissa kaksi miespuolista ystävääni.

    Molemmat olivat todella tuohtuneita ja ymmällään twiittien sävystä, sisällöstä ja niiden kuvastamasta sivistymättömyydestä.

    Toinen heistä oli myös asian ytimessä aloittaessaan jakonsa kommentoinnin sanalla seksismi.

  2. Trollataan takaisin
    15.7.2013, 05:55

    Noi kommentithan voi lukea suoraan naisille suunnattuna käskynä: Ole kaunis ja meidän silmäämme seksuaalisesti miellyttävä (muuten et ansaitse voittaa / elää). Miten siihen kannattaisi suhtautua? Tottakai vituttaa tuollaisten näkeminen, mutta kiltin tytön syndroomastako johtuu, vai mistä, että me ei koeta, että voitais vaan nauraa ja pilkata takaisin. ”Hahhahaa, impotenteilla ränokkarunkkareilla meni kusi sukkaan.” ja jatkaa elämäämme iloisena siitä, että urheilussa voi voittaa normaalivartaloisenkin näköiset ihmiset. 🙂 Olisko meillä itsemme kanssa helpompaa, jos naiskulttuurissa olis vähän enemmän tilaa oikein käytetylle ylimileisyydelle?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *