Vapaudesta

Sana joka sisältää syntymäoikeutemme.

Mitä vapaus oikeastaan siis tarkoittaa? Aihe on mielestäni ajankohtainen.

Parisen vuotta olemme eläneet pandemian aikaa ja jatkuvan uhan alla. Meidän vapauttamme on rajoitettu terveytemme vuoksi. Siksi, että suojelemme muita ja annamme jokaiselle oikeuden elämään turvassa.

Missä määrin siis olemme kuitenkin vapaita omassa itsessämme sekä tässä vallitsevassa maailmantilanteessa?

Vapaus on sitä, että saamme päättää itse mitä valitsemme elämällemme. Vapaus on sitä että meille annetaan vaihtoehtoja ja saamme valita niistä itsellemme parhaan. Vapauteen liittyy myös vastuu noista valitsemistamme valinnoista.

Elämämme on monesti ulkoa ohjatun päämäärän toteuttamista; kasvatus, toisten ihmisten odotukset, yhteiskunnan odotukset, mitä ajattelemme että meiltä halutaan ja sen mitä pidämme korrektina ja sopivana. Olen itsekin ollut tässä ulkoa ohjatussa putkessa toteuttamassa suunnitelmaa, joka minua varten oli rakennettu, ja jota luulin että minun kuuluu toteuttaa.

Rikoin tuon boksin ja päätin toisin. Alkoi vapauden ja itseni etsimisen matka. Tuo matka alkoi parikymppisenä yliopisto opiskelijana. Ja matka on kantanut tähän päivään ja se matka on ollut kivulias mutta todellinen.

Opettelin kuuntelemaan itseäni ja sisältäni kumpuavaa totuutta. Uinuva ääni heräsi ja alkoi puhumaan minulle sitä tutuinta ääntä, jonka olin unohtanut. Ja siitä alkoi myös radikaali matka. Irrottauduin koulusta, ja suuntasin toisaalle, minne sisimpäni minua ohjasi. Reissasin puoli vuotta Intiassa ja koin tärkeitä kohtaamisia jotka muuttivat voimakkaasti elämäni suuntaa. Koin astuneeni omaan suunnitelmaani ulkoa ohjatun polun sijaan. Ja tunsin vapauden tunnetta, yhä enenevissä määrin.

Ja kun vapauden ääni sisälläni kasvoi, aloin ymmärtää, että tarinat siitä, miten elämän kuuluu mennä, ovat ulkoa kerrottuja tarinoita. Jotta me emme uskaltaisi. Jotta emme koskaan avaisi siipiämme.

Vapaus kuuluu kaikille. Sinua varten on sinun uniikki tarinasi. Vain sinä voit sen käsikirjoittaa. Sinä päätät, nyt. Mitä elämältäsi haluat, mikä sinua ohjaa, motivoi, kiinnostaa. Sinä päätät ja olet aina päättänyt.

Ehkä tämän kaiken keskellä missä elämme, mikä on maailmantilanne juuri nyt. Sinulla on mahdollisuus istua hiljaa, istua alas ja ottaa se aika itsellesi. Todella miettiä mihin haluat elämääsi ohjata. Sinulla on aina ollut se päätösvalta ja vapaus.

 

 

puheenaiheet ajattelin-tanaan oma-elama mieli
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *