Lehtikaalikääryleet feta-oliivitäytteellä

Lehtikaalia on syksyn ja alkutalven satokausiruokaa. Kaiken lisäksi siinä on mielettömästi kaikkea hyvää kuten runsaasti C-, B2- ja K-vitamiineja. Itselle sen käyttäminen ruuanlaitossa ei kuitenkaan ole ollut kovin helppoa. Aluksi siitä tuli tehtyä lähinnä mielettömän hyviä sipsejä uunissa, jotka on pyöritelty öljyssä ja suolassa. Näistä sipseistä inspiroituneena mieleeni tuli täyttää nää maukkaat ja rapeat lehdet jollain ja saada näin aikaan ihan oikea ruoka. Täyte osui kerralla nappiin ja tämä resepti jää varmasti yhdeksi vakkariruuaksi. Tarjoile näitä esim. kermaperunoiden kanssa.

Lehtikaalikääryleet feta-oliivitäytteellä

Ainekset (2 annosta)

400 g
lehtikaalia (mahdollisimman isoja lehtiä)
öljyä
2 rkl
siirappia
suolaa
Feta-oliivitäyte
1,5 dl
risottoriisiä (tai puuroriisiä)
1 pieni
sipuli
1/2
kasvisliemikuutio (tai herbamarea)
2
porkkanaa
3 rkl
fetaa tai salaattijuustoa
1 dl
oliiveja (kalamata)
40 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

  1. Leikkaa lehtikaalien lehtiruoti ohuemmaksi lehden alapuolelta, kuitenkin niin että lehti pysyy vielä kokonaisena (katso kuva alla). Keitä lehtiä runsaassa vedessä 2-5min riippuen lehtien koosta. Nosta lehdet siivilään kuivamaan täytteen valmistuksen ajaksi.
  2. Pilko sipuli ja raasta porkkana. Kuumenna kattilassa hieman öljyä ja lisää sipuli, porkkana sekä riisi. Kuullota keskilämmöllä muutama minuutti. Laita sillä aikaa vettä vedenkeittimeen tai toiseen kattilaan kiehumaan.
  3. Lisää kasvisliemikuution puolikas ja kiehuvaa vettä sen verran että riisi juuri ja juuri peittyy. Keitä miedolla lämmöllä kunnes vesi on lähes kokonaan imeytynyt riisiin ja lisää vettä vasta sitten. Jatka näin kunnes riisi on kypsää ja vettä ei enää ole (15-20min).
  4. Lisää täytteen joukkoon fetajuusto ja oliivit.Voitele uunivuoka öljyllä.
  5. Täytä lehdet laittaen täytettä lehden kärkeen, rullaa kiinni ja pyörittele vielä uunivuuan öljyssä kauttaaltaan. Asettele vuokaan sauma alaspäin.
  6. Lorota kääryleiden päälle hieman siirappia ja ripottele suolaa. Paista 200 asteisessa uunissa n. 15min kunnes lehdet ovat saaneet sopivasti väriä.

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma

Olut-hunajamarinoitu punasipuli

Makua kotitekoiseen kasvis- tai beyond burgeriin saa tällä ihanalla oluessa ja valkosipulihunajassa marinoidulla sipulilla.

Valkosipulihunajaa on näkynyt myös kaupoissa, mutta suosittelen tekemään sitä itse kotona. Tarvitset vain pienen purkin, luomuhunajaa ja tuoreita valkosipulin kynsiä. Kynnet kuoritaan ja murskataan kokonaisena painamalla ne veitsen leveällä osalla leikkuulautaa vasten. Ne sekoitetaan purkissa hunajan kanssa ja purkkia säilytetään huoneenlämmössä vähintään muutama vuorokausi ennen ensimmäistä käyttöä. Ajan myötä valkosipuli fermentoituu eli hunajasta tulee kirkasta, valkosipulin kitkerä maku häviää ja yhdistyy hunajan kanssa. Tämä herkku säilyy useita kuukausia eli se on myös hyvä tapa säilöä valkosipuleja varalle kaappiin. Burgereiden lisäksi valkosipulihunajaa voi sivellä esim. pizzan reunoille tai lisätä sitä makeutta kaipaaviin pataruokiin ja kastikkeisiin. Jos googlaat fermentoidun valkosipulihunajan voit myös huomata että sillä uskotaan olevan flunssaa parantava vaikutus. Sen arvioimisen jätän kuitenkin teille lukijoille 🙂

Olut-valkosipulihunajamarinoidut sipulit

Ainekset (4 annosta)

2
punasipulia
1 rkl
öljyä tai voita
1,5 dl
olutta
2 tl
valkosipulihunajaa (voit myös pilkkoa valkosipulia)
suolaa
pippuria
10 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

  1. Pilko sipulit puolirenkaiksi. Jos sinulla ei ole valkosipulihunajaa valmiina kaapissa, pilko myös valkosipulia.
  2. Kuullota sipuleita pannulla rasvassa muutama minuutti.
  3. Lisää olut pannulle. Kuumenna keskilämmöllä kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt sipuleihin.
  4. Lisää hunaja ja kuumenna vielä miedolla lämmöllä muutama minuutti.
  5. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Terveys