Tee itse ituja kotona
Pad thai on ollu meidän vakkariruokaa jo pari vuotta ja sen tärkeänä ainesosana on mungpavun idut. Mä kyllästyin kuitenkin siihen, että ne on niin huokeita kaupassa. Onneksi mä satuin avaamaan marttojen julkaiseman Penninvenyttäjän keittokirjan (2012), jossa neuvottiin miten papuja voisi idättää itse. Sen jälkeen suuntasin Ruohonjuureen ja ostin pussin kuivia mungpapuja ja oon idättänyt idut itse sen jälkeen. Ruohonjuureen asti ei kuitenkaan ole tarve lähteä, koska oon nähny mungpapuja myös esimerkiksi Citymarketissa. Yhdestä 500g papupaketista, joka maksaa noin 4€, saa ituja suunnilleen kymmeneen pad thai -annokseen. Valmiiksi idätetyt pavut maksaa sen 2-4€, joten säästö on huomattava.
Papujen idätys kotona
Ainekset (2 annosta)
- 1,5 dl
- mungpapuja (tai muita papuja)
- lasipurkki
- sideharsoa ja kuminauha
Tee näin:
1.Liota papuja paketin ohjeen mukaan runsaassa vedessä. Mungpavut tarvitsee 12h joten ne on hyvä laittaa likoamaan yötä vasten. Määrää miettiessä kannattaa ottaa huomioon että liotessa ne suunnilleen tuplaantuu tilavuudeltaan ja idätysvaiheessa vielä tekevät sen uudestaan eli niitä tulee noin 4x määrä lopulta.

2.Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut hyvin esim. siivilässä.
3. Laita pavut tuoppiin, purkkiin tai muuhun korkeaan astiaan. Laita purkin päälle sideharso tms. verkko ja kiinnitä se kuminauhalla. Laita pavut kuivauskaappiin aukko alaspäin niin että vesi pääsee valumaan pois. Siiviläkin käy mutta osa iduista kasvaa ja tarttuu reikiin ikävästi kiinni. Valosta idut eivät tykkää.
4.Huuhtele pavut muutaman tunnin välein siivilässä. Tämä estää ikävien bakteerien kasvua ja pitää idut hygieenisinä. Anna itää ainakin 2cm pitkäksi.
5.Nauti salaatissa, keitossa tai wokeissa.