Helppo kasvismoussaka
Onko sulla tullu heitettyä pehmenneitä tomaatteja roskiin, koska oot ajatellut ne syöväkelvottomaksi? Jos on, niin kokeile ensi kerralla käyttää niitä ruuanlaitossa. Varsinkin kesällä, kun suomalaisia tomaatteja on tarjolla paljon ja halvalla, lisäät myös lähiruuan määrää. Nimittäin tällä hetkellä lähes kaikki tomaattimurskat tulee ulkomailta.
Pehmenneet tomaatit toimii esimerkiksi täydellisesti tässä mun luottoreseptissä eli moussakassa. Tää on ensimmäisiä kasvisruokia, mitä aloin tekemään ja sitä tulee edelleen tehtyä säännöllisesti, koska onhan tää nyt ihan sairaan hyvää. Aito ja oikea moussaka saa päälleen perunakuorrutuksen mutta koska oon laiska niin mun moussaka mukailee aikalailla lasagnea. Pastan tilalla on vaan munakoisoa ja kesäkurpitsaa.
Helppo moussaka
Ainekset (6 annosta)
- 1
- munakoiso
- 1
- kesäkurpitsa
- Tomaattikastike
- 1
- sipuli
- 3
- valkosipulin kynttä
- 400-500 g
- tomaattimurskaa (tai pilkottuja pehmeitä tomaatteja)
- 2 dl
- soijarouhetta
- tölkki
- kidneypapuja
- 2 rkl
- tomaattipyreetä
- 2 rkl
- ketsuppia
- yrttejä (esim. basilikaa, persiljaa ja timjamia)
- suolaa (tai kasvisliemikuutio)
- pippuria
- Valkokastike
- 2 rkl
- voita (tai öljyä jos haluat vegaanista)
- 1/2 dl
- vehnäjauhoa (tai gluteenitonta suurustetta)
- 5 dl
- maitoa (tai kaurajuomaa)
- ripaus
- suolaa
- ripaus
- muskottipähkinää tai valkopippuria
- Lisäksi
- juustoraastetta (mozzarella)
Tee näin:
1. Siivuta munakoisot ja kesäkurpitsa. Paahda niitä 225 asteisessa uunissa 10-15min ja mausta suolalla ja pippurilla. Voit myös keittää niitä suolavedessä max 5min.
2. Tee tomaattikastike. Kuullota sipulia ja valkosipulia pannulla. Lisää tomaatti, kasvisliemikuutio ja soija. Paista sen aikaa että suurin osa nesteestä on haihtunut pois. Huuhtele sillä aikaa kidneypavut. Lisää pannulle loput ainekset ja testaa maku.
3. Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Seoksen pitäisi olla tässä vaiheessa melko tasaista, joten lisää vähän rasvaa jos näin ei ole. Lisää maitoa desi kerrallaan sekoittaen välissä niin, että jauhopaakut häviävät. Kun kaikki maito on lisätty, lämmitä vielä niin kauan että kastike kiehahtaa ja mausta lopuksi suolalla ja muskottipähkinällä. Jos kaiken maidon laittaa kerralla, kerkeää seos jäähtyä ja jauhopaakut jäävät kastikkeeseen. Jos näin kuitenkin käy, voi kastikkeen lopuksi siivilöidä.
4. Kokoa moussaka kahteen tai kolmeen kerrokseen niin että tomaattikastike on pohjalla ja munakoisot ja kesäkurpitsat sen päällä. Kaada lopuksi valkokastike päälle. Ripottele vielä pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30min kunnes pinta saa sopivasti väriä.