Lehtikaalikääryleet feta-oliivitäytteellä
Lehtikaalia on syksyn ja alkutalven satokausiruokaa. Kaiken lisäksi siinä on mielettömästi kaikkea hyvää kuten runsaasti C-, B2- ja K-vitamiineja. Itselle sen käyttäminen ruuanlaitossa ei kuitenkaan ole ollut kovin helppoa. Aluksi siitä tuli tehtyä lähinnä mielettömän hyviä sipsejä uunissa, jotka on pyöritelty öljyssä ja suolassa. Näistä sipseistä inspiroituneena mieleeni tuli täyttää nää maukkaat ja rapeat lehdet jollain ja saada näin aikaan ihan oikea ruoka. Täyte osui kerralla nappiin ja tämä resepti jää varmasti yhdeksi vakkariruuaksi. Tarjoile näitä esim. kermaperunoiden kanssa.
Lehtikaalikääryleet feta-oliivitäytteellä
Ainekset (2 annosta)
- 400 g
- lehtikaalia (mahdollisimman isoja lehtiä)
- öljyä
- 2 rkl
- siirappia
- suolaa
- Feta-oliivitäyte
- 1,5 dl
- risottoriisiä (tai puuroriisiä)
- 1 pieni
- sipuli
- 1/2
- kasvisliemikuutio (tai herbamarea)
- 2
- porkkanaa
- 3 rkl
- fetaa tai salaattijuustoa
- 1 dl
- oliiveja (kalamata)
40 min
{
AKTIIVINEN
20 min
PASSIIVINEN
20 min
Tee näin:
- Leikkaa lehtikaalien lehtiruoti ohuemmaksi lehden alapuolelta, kuitenkin niin että lehti pysyy vielä kokonaisena (katso kuva alla). Keitä lehtiä runsaassa vedessä 2-5min riippuen lehtien koosta. Nosta lehdet siivilään kuivamaan täytteen valmistuksen ajaksi.
- Pilko sipuli ja raasta porkkana. Kuumenna kattilassa hieman öljyä ja lisää sipuli, porkkana sekä riisi. Kuullota keskilämmöllä muutama minuutti. Laita sillä aikaa vettä vedenkeittimeen tai toiseen kattilaan kiehumaan.
- Lisää kasvisliemikuution puolikas ja kiehuvaa vettä sen verran että riisi juuri ja juuri peittyy. Keitä miedolla lämmöllä kunnes vesi on lähes kokonaan imeytynyt riisiin ja lisää vettä vasta sitten. Jatka näin kunnes riisi on kypsää ja vettä ei enää ole (15-20min).
- Lisää täytteen joukkoon fetajuusto ja oliivit.Voitele uunivuoka öljyllä.
- Täytä lehdet laittaen täytettä lehden kärkeen, rullaa kiinni ja pyörittele vielä uunivuuan öljyssä kauttaaltaan. Asettele vuokaan sauma alaspäin.
- Lorota kääryleiden päälle hieman siirappia ja ripottele suolaa. Paista 200 asteisessa uunissa n. 15min kunnes lehdet ovat saaneet sopivasti väriä.