Vegecarbonara

Tää on kiireisten kasvisruokapäivien pelastus nimittäin valmistamiseen menee vain 20 minuuttia. Ainekset voi ostaa valmiiksi kaappiin ja valmistaa ruuan vaikka vasta kuukauden päästä, koska ne säilyvät hyvin.

Vegecarbonara

Ainekset (2 annosta)

300-400 g
nauhapastaa
1
sipuli
1 pkt
kylmäsavu Jalotofua
1 rkl
öljyä tai voita
1 dl
ruokakermaa (kaura)
1 tl
valkosipulijauhetta (tai 1 valkosipulinkynsi)
1 rkl
yrttejä (esim. basilikaa ja persiljaa)
suolaa
pippuria
Lisäksi
parmesanjuustoa
20 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

  1. Laita pasta kiehumaan ohjeen mukaan.
  2. Pilko kylmäsavutofu ja sipuli. Kuivata tofu talouspaperin päällä kevyesti painellen. Voit nopeuttaa tofun kuivamista paistamalla sitä kuivalla kuumalla pannulla.
  3. Lisää pannulle kuivan tofun kanssa rasvaa ja pilkottu sipuli. Paista keskilämmöllä kunnes sipuli on pehmentynyt. Jos käytät tuoretta valkosipulia, lisää se myös tässä vaiheessa pannulle.
  4. Lisää pannulle ruokakerma ja kuumenna muutama minuutti kunnes kerma on hieman muuttanut väriä ja on sakeampaa.
  5. Lisää suolaa, pippuria, valkosipulijauhe ja yrtit.
  6. Yhdistä keitetyn ja siivilöidyn pastan kanssa kattilassa tai pannulla.
  7. Nauti parmesanin kanssa.
Koti Ruoka ja juoma

Butter chicken tofulla ja garam masala kotona

Epäilyksistäni huolimatta intilainen klassikko butter chicken toimii testatusti myös ilman kanaa. Reseptejä tähän ruokaan on internetissä pilvin pimein, joista poimin tähän reseptiin kaikki tärkeimmät ainesosat ja vaiheet kuitenkaan tekemättä kokkauksesta liian monimutkaista. Syvyyttä tähän ruokaan tulee tomaattikastikkeesta ja kuivalla pannulla paahdetuista mausteista. Itse olen huomannut että tomaattisäilykkeistä parhaiten ruuanlaitossa yleensä toimii joko tomaattimurska tai kokonaisena säilötyt tomaatit. Niissä on edelleen raikas maku tallella, kun taas esim. paseerattu tomaatti on aika kitkerää jo valmiiksi.

Garam masala on intilaisen ruuan ydin ja sen maku vaihtelee kokin mukaan. Oon todennu että kaupasta saatavat valmiit maustesekoitukset jää usein pyörimään kaappiin vuosiksi ja menettämään makuaan. Monesti niihin on lisätty myös suuria määriä suolaa, mikä voi tehdä maustamisesta hyvin vaikeaa. Siksi oon vaan ostanu kaikki aasialaiset mausteet erikseen ja tehny maustesekoituksia itse tarvittaessa pieniä määriä. Jos eri garam masaloita vertailee keskenään niin kaikista löytyy yleensä nämä viisi ainesta:

  • korianterin siemeniä (saa myös valmiiksi jauhettuna kaupasta)
  • kuminan siemeniä (huom! ei sama kuin juustokumina eli jeera)
  • kardemummaa
  • neilikkaa
  • chiliä

Tämän lisäksi voi lisätä myös esim. kanelia, fenkolin siemeniä, muskottipähkinää, kurkumaa tai tähtianista. Valmistaminen on niinkin yksinkertaista kuin jauhaa tarvittaessa mausteet morttelissa ja paahtaa niitä kuivalla pannulla muutama minuutti käännellen niin että kaikki aromit alkavat tuoksua.

 

Butter chicken tofulla

Ainekset (2 annosta)

1 pala
tofua (tai esipaistettuja paloja)
2 rkl
garam masalaa (voi tehdä myös itse, katso postauksen alku)
Tahna
1-2
salottisipulia
2
valkosipulin kynttä
1-2 cm
inkivääriä tai inkivääritahnaa
chilejä (maun mukaan)
1 tl
jauhettua korianteria
1 tl
neilikkaa
1 tl
kuminaa
1 rkl
voita tai öljyä
Tomaattikastike
1 dl
cashewpähkinöitä
400-500 g
tomaattimurskaa tai kokonaisia tomaatteja
2 dl
kookosmaitoa tai ruokakermaa
suolaa (maun mukaan)
noin 1 rkl
sokeria (lisää vähän kerralla ja maista välissä)
30 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 10 min

Tee näin:

1.Paahda tarvittaessa garam masalan mausteet kuivalla pannulla.

2. Paista tofu. Tarkemmat ohjeet täällä. Mausta garam masalalla ja suolalla. Ota välissä pois pannulta.

3.Tee tahna. Eli silppua salottisipuli, valkosipulin kynnet, inkivääri ja chilit joko käsin tai koneella hyvin pieneksi. Kokonaisia kuivattuja chilejä suositellaan yleensä uitettavaksi kuumassa vedessä muutama minuutti ennen käyttöä. Lisää myös korianteri, neilikka ja kumina. Paista tahna voissa tai öljyssä kunnes se vaihtaa väriä ja aromit muuttuu kypsiksi eli noin 5-15min (katso kuva alla). Huom! Tämän vaiheen idea on paahtaa eli saada neste pois sipuleista ja mausteista eli älä missään nimessä lisää vielä tomaatteja tai muuta nestettä.

4. Murskaa cashewpähkinöitä ja sekoita joukkoon tomaattimurska. Kaada pannulle tahnan kanssa ja paista keskilämmöllä niin että kastike kevyesti poreilee kunnes lähes kaikki neste on hävinnyt (katso kuva alla). Lisää kookosmaito tai ruokakerma ja kuumenna keskilämmöllä vielä muutama minuutti. Mausta garam masalalla, suolalla ja sokerilla oman maun mukaan.

5. Lisää lopuksi sekaan tofu ja tarjoile tuoreen korianterin kanssa.

Koti Ruoka ja juoma