Helppo kasvismoussaka

Onko sulla tullu heitettyä pehmenneitä tomaatteja roskiin, koska oot ajatellut ne syöväkelvottomaksi? Jos on, niin kokeile ensi kerralla käyttää niitä ruuanlaitossa. Varsinkin kesällä, kun suomalaisia tomaatteja on tarjolla paljon ja halvalla, lisäät myös lähiruuan määrää. Nimittäin tällä hetkellä lähes kaikki tomaattimurskat tulee ulkomailta.

Pehmenneet tomaatit toimii esimerkiksi täydellisesti tässä mun luottoreseptissä eli moussakassa. Tää on ensimmäisiä kasvisruokia, mitä aloin tekemään ja sitä tulee edelleen tehtyä säännöllisesti, koska onhan tää nyt ihan sairaan hyvää. Aito ja oikea moussaka saa päälleen perunakuorrutuksen mutta koska oon laiska niin mun moussaka mukailee aikalailla lasagnea. Pastan tilalla on vaan munakoisoa ja kesäkurpitsaa.

Helppo moussaka

Ainekset (6 annosta)

1
munakoiso
1
kesäkurpitsa
Tomaattikastike
1
sipuli
3
valkosipulin kynttä
400-500 g
tomaattimurskaa (tai pilkottuja pehmeitä tomaatteja)
2 dl
soijarouhetta
tölkki
kidneypapuja
2 rkl
tomaattipyreetä
2 rkl
ketsuppia
yrttejä (esim. basilikaa, persiljaa ja timjamia)
suolaa (tai kasvisliemikuutio)
pippuria
Valkokastike
2 rkl
voita (tai öljyä jos haluat vegaanista)
1/2 dl
vehnäjauhoa (tai gluteenitonta suurustetta)
5 dl
maitoa (tai kaurajuomaa)
ripaus
suolaa
ripaus
muskottipähkinää tai valkopippuria
Lisäksi
juustoraastetta (mozzarella)
1 h
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

1. Siivuta munakoisot ja kesäkurpitsa. Paahda niitä 225 asteisessa uunissa 10-15min ja mausta suolalla ja pippurilla. Voit myös keittää niitä suolavedessä max 5min.

2. Tee tomaattikastike. Kuullota sipulia ja valkosipulia pannulla. Lisää tomaatti, kasvisliemikuutio ja soija. Paista sen aikaa että suurin osa nesteestä on haihtunut pois. Huuhtele sillä aikaa kidneypavut. Lisää pannulle loput ainekset ja testaa maku.

3. Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Seoksen pitäisi olla tässä vaiheessa melko tasaista, joten lisää vähän rasvaa jos näin ei ole. Lisää maitoa desi kerrallaan sekoittaen välissä niin, että jauhopaakut häviävät. Kun kaikki maito on lisätty, lämmitä vielä niin kauan että kastike kiehahtaa ja mausta lopuksi suolalla ja muskottipähkinällä. Jos kaiken maidon laittaa kerralla, kerkeää seos jäähtyä ja jauhopaakut jäävät kastikkeeseen. Jos näin kuitenkin käy, voi kastikkeen lopuksi siivilöidä.

4. Kokoa moussaka kahteen tai kolmeen kerrokseen niin että tomaattikastike on pohjalla ja munakoisot ja kesäkurpitsat sen päällä. Kaada lopuksi valkokastike päälle. Ripottele vielä pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30min kunnes pinta saa sopivasti väriä.

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Vastuullisuus

Kinuskitäytteiset suklaamuffinssit

Näistä muffinsseista ei puutu mitään. Suklaisessa taikinassa on suklaamurua ja sisältä sekä päältä löytyy kinuskikuorrutus.

Kinuskitäytteiset suklaamuffinssit

Ainekset (15 annosta)

2 dl
sokeria
2
kananmunaa
100 g
suklaata (säästä puolet koristeluun)
100 g
voita
2 dl
turkkilaista jogurttia (voi korvata maidolla tai kermaviilillä)
1 dl
kaakaojauhetta
1 tl
leivinjauhetta
1 tl
ruokasoodaa
ripaus
merisuolaa
1 rkl
pikakahvijauhetta (voi korvata myös jäähtyneellä kahvilla)
3 dl
vehnäjauhoja
Kinuskikuorrutus
1 dl
kuohukermaa
1/2 dl
valkoista sokeria
1/2 dl
fariinisokeria
2 tl
tummaa siirappia
(tuorejuustoa)
1 h 5 min
{
AKTIIVINEN 45 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

  1. Sulata voi ja 50g suklaata yhdessä joko mikrossa tai kattilassa.
  2. Vaahdota munat ja sokeri.
  3. Lisää joukkoon loput ainekset suklaata lukuunottamatta ja sekoita tasaiseksi. Mä itse yritän välttää tiskiä, minkä takia en sekoittanut kuivia aineksia erillisessä kulhossa, vaan sekoitin joukkoon ensin pienemmät määrät eli leivinjauheen, ruokasoodan, suolan, pikakahvijauheen ja kaakaojauheen. Lisäsin vasta lopuksi vehnäjauhon. Näin kaikki kuivat ainekset on varmasti sekoittuneet tasaisesti taikinaan.
  4. Lusikoi taikina muffinssivuokiin. Murskaa loput suklaasta (n. 50 g) morttelissa, veitsellä tai pakastepussissa ja ripottele taikinan pinnalle. Paista noin 20min uunin keskitasolla 200 asteessa.
  5. Tee sillä aikaa kinuskikuorrutus. Lisää kattilaan sokerit ja siirappi. Lämmitä kunnes sokeri on sulanut tasaisesti. Sillä aikaa levitä valmiiksi leivinpaperi kuumuutta kestävään astiaan, esim. uunipellille. Sokerin sulaminen vaatii korkean lämpötilan, joten tässä vaiheessa kannattaa olla hyvä kattila ja jos sekoittamiseen käyttää muovikapustaa, kannattaa seurata ettei se sula seokseen nimittäin kokemuksella kaikki muovikauhat eivät kestä näin korkeaa lämpötilaa. Myös kattilan heiluttaminen toimii ihan hyvin.
  6. Lisää kuohukerma ja jatka lämmitystä kunnes kinuski on tasaisen ruskeaa. Kaada kinuski leivinpaperille ja anna uunista otettujen muffinssien että kinuskin jäähtyä ainakin 20min.
  7. Jäähtyneen kinuskin voi vatkata kulhossa sellaisenaan tai jos haluaa jämäkämpää kuorrutusta niin sekaan voi laittaa noin 3 rkl maustamatonta tuorejuustoa tai ylimääräiseksi jääneen kerman. Koverra muffinsseihin pieni reikä teelusikan varrella ja pursota kuorrutusta muffinssien sisään sekä hieman myös päälle.
  8. Nauti vadelmien kanssa.
Koti Ruoka ja juoma