Tee itse ituja kotona

Pad thai on ollu meidän vakkariruokaa jo pari vuotta ja sen tärkeänä ainesosana on mungpavun idut. Mä kyllästyin kuitenkin siihen, että ne on niin huokeita kaupassa. Onneksi mä satuin avaamaan marttojen julkaiseman Penninvenyttäjän keittokirjan (2012), jossa neuvottiin miten papuja voisi idättää itse. Sen jälkeen suuntasin Ruohonjuureen ja ostin pussin kuivia mungpapuja ja oon idättänyt idut itse sen jälkeen. Ruohonjuureen asti ei kuitenkaan ole tarve lähteä, koska oon nähny mungpapuja myös esimerkiksi Citymarketissa. Yhdestä 500g papupaketista, joka maksaa noin 4€, saa ituja suunnilleen kymmeneen pad thai -annokseen. Valmiiksi idätetyt pavut maksaa sen 2-4€, joten säästö on huomattava.

Papujen idätys kotona

Ainekset (2 annosta)

1,5 dl
mungpapuja (tai muita papuja)
lasipurkki
sideharsoa ja kuminauha
24 h
{
AKTIIVINEN 23 h 50 min
PASSIIVINEN 10 min

Tee näin:

1.Liota papuja paketin ohjeen mukaan runsaassa vedessä. Mungpavut tarvitsee 12h joten ne on hyvä laittaa likoamaan yötä vasten. Määrää miettiessä kannattaa ottaa huomioon että liotessa ne suunnilleen tuplaantuu tilavuudeltaan ja idätysvaiheessa vielä tekevät sen uudestaan eli niitä tulee noin 4x määrä lopulta.

Pavut illalla ja aamulla liotuksen jälkeen.

2.Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut hyvin esim. siivilässä.

3. Laita pavut tuoppiin, purkkiin tai muuhun korkeaan astiaan. Laita purkin päälle sideharso tms. verkko ja kiinnitä se kuminauhalla. Laita pavut kuivauskaappiin aukko alaspäin niin että vesi pääsee valumaan pois. Siiviläkin käy mutta osa iduista kasvaa ja tarttuu reikiin ikävästi kiinni. Valosta idut eivät tykkää.


4.Huuhtele pavut muutaman tunnin välein siivilässä. Tämä estää ikävien bakteerien kasvua ja pitää idut hygieenisinä. Anna itää ainakin 2cm pitkäksi.

5.Nauti salaatissa, keitossa tai wokeissa.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma DIY Tutoriaalit

Se parempi curry

Mä oon lapsesta asti rakastanut aasialaisia makuja yli kaiken. Opin kuitenkin vasta vuosi sitten että aasialaisten makujen esiinsaaminen vaatii muutaman tärkeän vaiheen ruuanlaitossa, joita ei läheskään kaikissa resepteissä mainita, varsinkaan niissä suomalaisissa. Tämä seikka korostuu erityisesti kasvisruuissa, koska lihan maku ei ole korvaamassa muuten mautonta ruokaa.

Tässäpä siis muutama vinkki kuvien kanssa, joilla onnistut:

1.Kuivata tofu ennen paistoa, sen voi joko valuttaa siivilässä tai painella kevyesti talouspaperiin jos et malta odottaa. Näin siitä tulee rapeampi. Koska tofu vaatii melko korkean lämpötilan, olen yleensä maustanut sen vasta paiston jälkeen ettei mausteet kärtsähdä. Yleensä käytän suolaa ja jauhettua korianteria, mut esim. kurkuma tai kumina toimivat hyvin myös. Otan aina tofun välissä pois pannulta ja lisään takaisin juuri ennen tarjoilua ettei se kerkeä lässähtää uudestaan.

2.Hyvän curryn tekee pannulla paistettu tahna. Aiemmin mun curryt oli aina vähän mauttomia kunnes kokeilin malesialaistaustaisen  tuttavan vinkistä paistaa tahnan yksinään pannulla. Tämä käy sinänsä järkeen koska niissä on lähes aina sipulia. Monissa suomalaisissa resepteissä tää vaihe on kerrottu väärin ja se on varma reitti mauttomaan ruokaan. Kun tahna on muuttanut väriä pannulla ja aromit on kohdallaan niin sen jälkeen kaikki kypsyvät ainekset kannattaa myös pyöritellä siinä muutaman minuutin ajan ennen nesteen lisäämistä. Ja sitten mitä kauemmin näitä aineksia siinä currysoossissa keittelee niin luonnollisesti sen maukkaampi ruoka.

 

3.Toinen juttu mitä suomalaisissa resepteissä ei yleensä kerrota on riisin huuhtelu ennen keittämistä. Kylmä vesi pesee pois tärkkelystä joka estää puuroutumista ja riisistä tulee ”kuulaampi”.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Matkat