Oma pizza, paras pizza!

”Tilataanko kebabit?” Kysyin Tiialta.
”Meillähän on pizzatarvikkeet kaapissa” Oli vastaus.

Tämän lyhyen keskustelun pohjalta päätin tehdä pizzaa meidän ja myöskin teidän iloksi. 

Varhaisimmat muistot minulta pizzasta ovat vuosien takaa. Olin noin kolmen vanha, kun olimme tulossa vanhempien kanssa lauantai-illan saunavuorosta ja vastaamme käveli vanhempi pariskunta. Minä uteliaana ja vilkkaana poikana menin kysymään tältä pariskunnalta, että mitäs teillä on ruokana saunan jälkeen? He vastasivat, että makaronilaatikkoa. Siihen minä vastasin, että meilläpä onkin PIZZAA! Isämme teki meille valehtelematta joka lauantai pizzaa, ja meidän vanhetessa opimme itsekin pizzan teon salat. Olen pyöritellyt omaksi ilokseni pizzaa kotona jo noin 13 vuoden ajan. Nyt onkin aika jakaa muillekin omat pizzan teon salaisuudet.

Pizzan teko alkaa taikinasta. Taikinan teko ei ole mitään rakettitieteitä, mutta siinä on omat pienet niksinsä. Itse olen huomannut, että durumvehnäjauhon, oliiviöljyn ja kuivahiivan yhdistelmä on ylivoimaisesti paras.

ilitaikina.jpg

PIZZAPOHJA

2 dl lämmintä vettä
Puolipussia kuivahiivaa
Durumvehnäjauhoja
Loraus oliiviölyjä
Ripaus suolaa

Mittaa vesi tarpeeksi isoon kulhoon, jotta taikina saa nousta vapaasti. Lisää veden sekaan kuivahiiva ja suola. Lisää näiden joukkoon hiukan jauhoja ja sekoita tasaiseksi massaksi. Jatka jauhojen lisäämistä hiljalleen, kunnes taikina ei tartu käsiin eikä kulhon reunoille. Pyörittele taikinasta pallo ja jätä se kulhon pohjalle. Peittele kulho liinalla ja vie taikinaan lämpöiseen paikkaan nousemaan.

Taikinan noustessa on hyvää aikaa tehdä tomaattikastike. Olen huomannut, että parhaan lopputuloksen saa, kun tekee tomaattikastikkeen myös itse. Tämäkään ei ole vaikeaa, mutta lisää työvaiheita pizzan teos. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

soosi.jpg

TOMAATTIKASTIKE

200 g tomaattimurskaa
Puolikas keltasipuli
1 valkosipulin kynsi
Ripaus chiliä
Suolaa
Pippuria
Kuivattua oreganoa
Tuoretta basilikaa
Oliiviöljyä

Laita kattilan pohjalle öljy ja ripaus chiliä. Chili, kuten muutkin mausteet kannattaa laittaa ensimmäisenä. Tällöin näistä vapautuu entistä enemmän aromeja. Öljyn kuumennettua lisää joukkoon pieneksi silputut sipulit ja kuullota muutaman minuutin ajan. Tämän jälkeen lisää tomaattimurska ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Tämän jälkeen mausta suolalla, pippurilla ja oreganolla. Soseuta tomaattikastike ja tarkasta maku. Juuri ennen kastikkeen levittämistä lisää joukkoon reilu määrä tuoretta silputtua basilikaa.

Kun pizzapohja on kohonnut noin kaksinkertaiseksi, on se valmis vaivattavaksi. Levitä puhtaalle pöydälle jauhoja ja kaada taikina niiden päälle. Ripottele jauhoja myös taikinan päälle ja aloita vaivaaminen. Taikinaa tulee vaivata ainakin noin 10 minuuttia. Lopputulos on samettisen pehmeä taikina, jota on helppo kaulita. Aseta taikina jauhotetulle leivinpaperille ja kaulitse siitä mahdollisimman ohut ja pellin kokoinen.

Pizza on siitä hyvä ruoka, että täytteet voivat olla melkein mitä vain taivaan ja maan välillä. Pizza on myös hyvä jääkaapin tyhjennysruoka. Tällä kertaa laitoimme täytteeksi sitä mitä jääkaapista löytyi.

pizzauuniin.jpg

TÄYTTEET

200 g raastettua mozzarellaa
120 g chorizo siivuja
Tomaattia
Punasipulia
Paprikaa
Aurajuustoa
Rucolaa

Laita kaikki muut täytteet paitsi rucola tomaattikastikkeen päälle ja siirrä uunissa lämmitetyn pellin päälle. Paista pizzaa noin 12-13 minuuttia täydellä teholla alimmalla tasolla. Täydet tehot ja alatasolla paistaminen tekee pizzasta todella rapeaa.
Pizza on valmis, kun täytteet kuplivat, reunat ja pohja ovat kullanruskeita. Ripottele valmiin pizzan päälle vielä mustapippuria, oreganoa ja rucolaa. Anna pizzan levähtää hetki ennen nauttimista.

pizzavalmis.jpg

Ja muistakaa, että se on ruokaa vain!

//Ili
 

 

Koti Ruoka ja juoma

Sadepäivän Chorizo

Kun ulkona taas vaihteeksi tuuli niin, että tukka lähtee ja tuli vettä, kuin erään rouvashenkilön takalistosta, keho kaipasi jotain lämmikettä. Pelkät villasukat eivät riittäneet lämmikkeeksi, joten päätin pyöräyttää tomaattisen chorizokeiton ja sen kaveriksi focacciaa. 

Kauppaan unohdettu rosmariini jäi harmittamaan, enkä voinut tyytyä tuttuun ja turvalliseen ohjeeseen, vaan piti mennä mukavuusrajojen yli ja keksiä jotain uutta. Ja kyllä kannatti! Feta ja tomaatti toimi focacciassa mainiosti. Ja vielä lopuksi, kun leivän siveli valkosipuliöljyllä, niin avot!

focacciaohje.jpg

 

Focaccia pellillinen

4 dl vettä

1 rkl kuivahiivaa

7 dl jauhoja

1,5 tl suolaa

1 tl hunajaa

1 dl oliiviöljyä

 

Päälle

Kirsikkatomaatteja

Fetajuustoa

Valkosipuliöljyä

 

Lämmitä vesi 42° ja lisää sekaan hunaja ja osa öljystä. Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin. Lisää jauhoja vähitellen veden sekaan ja vaivaa taikinaa (itse käytin yleistyökonetta ja annoin koneen vaivata taikinaa 15 minuuttia). Kun kaikki jauhot ovat lisätty, lisää loppu öljy ja vaivaa niin kauan kunnes taikina on tasaista ja öljy sekoittunut joukkoon.Laita taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan (itse laitan lavuaariin kuumaa vettä ja astian sinne) 30 minuutiksi, jonka jälkeen taputtele taikina pellille jauhoja apuna käyttäen. Anna kohota vielä 30 min. Painele taikinaan pieniä koloja joihin upottelet kirsikkatomaatin puolikkaita ja sivele oliiviöljyllä. Murustele feta päälle. Paista 250° n. 15 min tai kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin. Murskaa oliiviöljyn sekaan valkosipulia maun mukaan ja sivele öljyllä leivän tultua uunista.

Nautitaan keiton kylkiäisenä, mutta sopii myös mainiosti punaviililasillisen kaverina!

focaccia.jpg

chorizoohje.jpg

Chorizokeitto neljälle

5dl vettä

1 lihaliemikuutio

200g chorizoa

1 sipuli

yksikynsinen valkosipuli 

1 tölkki tomaattimurskaa

2 rkl tomaattipyrettä

1 chilipalko siemenineen (jos et tykkää tulisesta ota toki siemenet pois)

5 pientä perunaa

1 tölkki kidneypapuja

1 limen mehu

mustapippuria myllystä

korianteria

 

Viipaloi chorizot, pilko sipulit ja chili. Paista chorizoja pannulla hetki ja lisää sipulit sekaan. Pannuun ei tarvitse erikseen lisätä öljyä, chorizo itsessään on jo sen verran rasvaista. Laita vesi kiehumaan ja pilko perunat. Lisää lihaliemikuutio veteen ja sekoita. Heitä perunat kattilaan ja chorizot ja sipulit sekaan. Lisää tomaattimurska- ja pyre, kidneypavut ja keittele kunnes perunat on kypsiä ja purista limemehu mukaan. Mausta mustapippurilla, silppua korianteri ja lisää keittoon. Tarkista maut ja nauti. 

 

chorizokeittovalmis.jpg

 

 

 

 

 

 

Koti Ruoka ja juoma