Karhunlaukka, Grillikauden ykkösmauste

IMG_0658.jpg

Kuvassa vasemmalla, skillan sinisten kukintojen vieressä näkyy ryytimaani ihastus, ellei suorastaan rakastus. Karhunlaukka, Allium ursinum on monivuotinen yrtti, joka näyttää lehdistöltään hieman kielon lehdiltä. Btw. kielo on myrkyllinen, joten tunnistuksessa tulisi olla erityisen tarkka. Kielon lehtiä en ole maistellut mutta karhunlaukan valkosipulisesta mausta ei voi erehtyä. Myös kiven alapuolella olevat lehdet ovat karhunlaukkaa, babyvaiheessa.

Skilla antaa hyvän mittasuhteen laukalle, tosin hieman se tuosta vielä rotevoituu kasvukauden edetessä. Laukka saa myös kauniin valkoisen tähtimäisen kukinnan myöhemmin kesällä, joten se on hyötykäyttönsä lisäksi myös kaunis. Kukinnan jälkeen lehdet lakastuvat, joten voit hieman pidentää satoaikaa leikkamalla kukinnot pois, jos vaan raaskit.

Karhunlaukka on kauniin ulkomuotonsa lisäksi aivan mahtava kesäkauden mauste. Lehdet maistuvat hieman valkosipulilta ja ne sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon. Viikonloppuna käytin karhulaukkaa broilerin marinointiin, grilliruokien kanssa tehtyyn jogurttikastikkeeseen ja salaatin sekaan.

Karhunlaukka on tällä hetkellä hieman vaikeasti saatava kasvi mutta jos vain satut siihen törmäämään taimistolla, suosittelen kokeilemaan!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Mieli
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.