Kuivattuja omppuja
Näin myöhään syksyllä puutarhasta saa vielä satoa, sillä talviomenat ovat kypsyneet kaikessa rauhassa ja alkavat vasta nyt makeutumaan. Kesäomppuja sai elokuun alussa, syysomput kypsyivät jossain vaiheessa syksyllä ja nyt on sitten talviomenoiden vuoro.
Jos olen ihan rehellinen, niin tässä vaiheessa kautta alkaa jo olla ihan valmis talven tuloon, sillä hillottavaa, höyrytettävää, paistettavaa ja pakastettavaa on ollut ihan riittämiin. Päätin vielä kuitenkn tehdä yhden projektin, liittyen näihin omenoihin.
Poimin puusta kolhiintumattomia omenoita, poistin omenaporalla kodan ja viipaloin noin viiden millin siivuiksi. Levitin viipaleet ritilöille ja ripottelin pinnalle hieman piparkakkumaustetta. Annoin niiden kuivua kiertoilmauunissa kolmisen tuntia noin 40 asteessa ja jätin ne vielä yöksi lämpimään uuniin.
Lopputuloksena kuivahtaneita, vielä hieman nahkeita omppuviipaleita, jotka sopivat hyvin sellaisenaan nautittaviksi tai vaikka itsetehdyn myslin ainesosaksi. Vielä täytyy hommata joku kaunis lasitölkki, johon saan ne kivasti säilymään. Tuossa oven karmissa ei viitti pitää niitä turhan pitkään kuivettumassa.