Myrkyttömiä kukkia kakkujen koristeluun
Olin eilen puutarhajuhlissa, jossa kakku oli koristeltu puutarhan kukilla. Koristeina oli käytetty syreenin ja omenapuiden kukkia ja kokonaisuus oli juuri niin herkullinen, kuin tilanteeseen sopikin. Pohdin tietty heti kukkien myrkyllisyyttä ja suunnistin HUS:n ylläpitämään rekisteriin, jossa kerrotaan eri kasvien myrkyllisyydestä. Syreeni oli mainittu myrkyttömäksi mutta omenan kohdalla pitikin tutkia asiaa tarkemmin. Itse kasvin ei pitäisi olla myrkyllinen, mutta omenan siemenet ovat. Ihan varmaa tietoa en nyt siis tiedä omenan kukista, mutta maistoin yhden terälehden ja koska maku oli sen verrran kitkerä en syönyt enempää. Kummallisia oireita ei ilmennyt.
Kukkakauppaan tulee usein asiakkaita, jotka haluavat kakkuihinsa koristeita, jotka ovat syötäviä. Tässä vaiheessa voin vaan suositella ruokakauppaa, sillä floristina en voi olla vastuussa siitä, mitä kasvinsuojeluaineita kukkakauppaan tulevissa kukissa on käytetty vaikka kasvi itse olisikin syötävä. Esimerkiksi orvokin kukat, laventeli, samettikukat, ruiskukka, ruusu ja krassit sopivat koristeiksi – kunhan niistä on tieto miten niitä on käsitelty.
Kukkakaupan kukkia voi toki käyttää koristelussa, mutta silloin tekisin jonkin sortin suojauksen kakun pinnalle tai käyttäisin suppiloa, jossa kukka on – edelleen kuitenkin niin, ettei kukka ole kosketuksissa syötävän osan kanssa. Kannattaa kysyä omalta floristilta vinkkejä tilanteeseen vaikkakin lopullinen vastuu kukkien käytöstä on tietysti koristelijalla.