Suomeen tulevan ihmisen pitää kumartaa joka hetki

Yllätyin hyvin paljon lukiessani Vihreän langan julkaiseman Minna Rajainmäen kirjoituksen Maassa maan tavalla. Tämä kirjoitus on ongelmallinen otsikostaan lähtien! Kun luin tekstiä, tuntui siltä kun ajaisin rikkinäisellä vuoristoradalla. Olen todella pettynyt, että Vihreä Lanka teki päätöksen ja julkaisi tällaisen vahvoista ennakkoluuloista kumpuavan mielipidekirjoituksen ”reportaasina”.

Ongelma on jo siinä asetelmassa, että Rajainmäki kertoo antavansa omaa aikaansa ja kaikkensa ihmisille hyvää hyvyyttään ilmaiseksi. Todellisuudessa hän kuitenkin odottaa, että paenneiden ihmisten pitää korvauksena olla nöyriä ja joka ikinen hetki olla kiitollisia. Tämän lisäksi heidän pitää todistaa, että he ovat VARMASTI avun tarpeessa. Heidän pitää myös todistaa, että apu maksetaan joskus takaisin Suomelle. 

Rajainmäki asettuu toisten ihmisten yläpuolelle ja antaa itselleen oikeuden tuomita heitä vapaasti omasta asemastaan käsin. Hän ei selvästi huomioi vallan epätasapainoa, joka on hänen ja turvapaikanhakijoiden välillä. Kirjoittajan valta-asema suhteessa turvapaikanhakijoihin muodostaa selvästi ongelman.

Kirjoituksessaan Rajainmäki haluaa muistuttaa koko ajan sekä lukijalle että turvapaikanhakijoille, että hän itse Suomen kansalaisena maksaa verorahoillaan näiden sosiaaliturvan. Tekstistä onkin aistittavissa vihamielinen asenne myös työttömiä ja toimeentulotuella eläviä kohtaan, mutta tässä yhteydessä tuo viha kohdistetaan vain turvapaikanhakijoihin. Lisäksi mukana on voimakas halu erotella Suomeen tulijat niihin, jotka ”kärsivät oikeasti” ja niihin ”jotka vain onkivat onneaan”. 

Rajainmäki toimii ja kirjoittaa täysin omasta etuoikeutetusta asemastaan käsin ja samalla vahvistaa stereotyyppejä. Suomalaiset tavat ovat hänen mielestään aina parempia, kun saapuvien maiden tavat. Hän tekee sekä suomalaisista että eri maista tulevista ihmisistä oman ”kansansa” käveleviä stereotyyppeja, jotka kaikki ajattelevat ja toimivat samalla tavalla ja jakavat samat muuttumattomat arvot. Tätä kuvastaa otsikon ”maassa maan tavalla” -ajattelu. Mikä maan tavalla tarkoitetaan? Suomessakin on paljon erilaisia ”tapoja” ja ihmisillä on erilaisia käsityksiä siitä, mikä on paras tapa järjestää yhteiskunta.

Olen itse tullut Suomeen pakolaisena ja tiedän miten rankalta tällainen asenne voi tuntua. Se kokemus, että toistuvat ihmisten katseissa ja asenteissa ja koko yhteiskunnan rakenteessa sinuun kohdistuvat vaativat odotukset. Suomeen tulevan ihmisen pitää kumartaa joka vitun hetki ja olla kiitollinen siitä, että sai luvan tulla tänne. Tämä ei myöskään mene ohi, vaikka olisit asunut vuosikymmeniä Suomessa. Jos olet tarpeeksi erinäköinen kuin ”kantaväestö”, niin olet tässä asetelmassa lopun ikääsi. Parhaimillaan sinua peukutetaan siitä, kun olet todistannut olevasi veronmaksajaa ja hyödyksi Suomelle. Samaan aikaan sinulta kuitenkin odotetaan, että muistat ehdottomasti kiittää Suomea siitä että olet ”menestynyt”. Tämän tausta-ajatus on se, että olit nolla omassa kotimaassa eikä sinusta ikinä olisi tullut mitään siellä Lähi-idässä.

Tähän kuuluuvan illuusion mukaan Suomi on täysin irrallaan kaikesta sen rajojen ulkopuolella tapahtuvasta pahuudesta. Todellisuudessa kuitenkin Suomi on osallinen useisiin asellisiin konflikteihin, koska suomalaiset asekauppiaavat myyvät aseita ulkomaille. Suomesta viedään aseita esimerkiksi Saudi-Arabian ja Turkin kaltaisiin maihin, välittämä maan sisäisestä tilanteesta ja konflikteista.

Kirjoitus on myös saanut paljon huomiota Hommafoorumilla ja sitä on kehuttu vuolain sanoin. Yksi Hommaforumin nimimerkki kirjoitti:

”Olihan tuo nyt paras ikinä Vihreästä Langasta lukemani kirjoitus, enkä muista juuri mistään muistakaan lehdistä noin nuivaa tekstiä lukeneeni.” ja toinen lisäsi ”Kirjoittaja esittää koko joukon suorastaan halla-aholaisia toimenpide-ehdotuksia.” Jo se, että kirjoitusta suositellaan rasistisen Hommaforumin kirjoittajien toimesta kertoo, ketä kirjoitus hyödyttää. 

Rajainmäki on unohtanut kokonaan turvapaikanhakijoiden ihmisarvon ja perusoikeudet. Vaikeiden asioden kanssa työskennellessä tulee usein ristiriitaisia tunteita, mutta tällöin pitää tunnistaa omat kykynsä ja rajansa toimia auttajan roolissa. Jos tähän ei kykene on voi tauon pitäminen olla paikallaan tai siirtyminen muihin tehtäviin. Raskaina hetkinä ei varsinkaan pidä kaataa huonoa oloaan toisten ihmisten ja autettavien niskaan, joilla on epävarmasta tilanteestaan johtuen hyvin todennäköisesti tarpeeksi raskasta muutenkin. Auttaminen ei ole hedelmällistä tällaisella asenteella ja en edes kutsuisi tätä auttamiseksi.  

Tässä Rajainmäelle muutaman ilmainen vinkki, miten hän voisi korjata asennoitumistaan vapaaehtoistyöhön: 

1) Autat, koska tiedät ihmisillä olevan velvollisuus auttaa toisiamme hädässä. Et kyseenalaista pitkän matkan tehneiden hätää ja kärsimystä.

2) Autat, koska tiedät jokaisen ihmisen olevan yhtä arvokas. Kaikki ansaitsevat tulla autetuksi ja saamaan hyvän kohtelun.

3) Autat, koska haluat auttaa hädästä kärsiviä kanssaihmisiä. Et odota heiltä holhoavaan sävyyn nöyryyttä ja kiitollisuutta.

Kukaan ihminen ei ole kenenkään toisen yläpuolella, eikä minkäänlaisten olosuhteiden pitäisi sallia tällaista ajattelua.

Puheenaiheet Ajattelin tänään Syvällistä Uutiset ja yhteiskunta
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.