Pahat äidit
Helsingin kaupunki aloitti viime perjantaina kotiväkivalta-kampanjan, joka oli tänään tiistaina näyttävästi esillä Helsingin Sanomissa. Kampanjan teema on “välinpitämättömyys on tämän päivän väkivaltaa”. Kampanjan tietoiskua esitetään kampanjan ajan elokuvateattereissa ja se on katsottavissa myös youtubessa.
Sekä videossa että lehtimainoksessa esiintyy nainen. Mainoskampanja viestittää, että huolenpito ja lastenhoito on naisten tehtävä. Helsingin kaupungin sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö, lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän puheenjohtaja Olli Sali puolusteli valintaa sillä, että ”Tässä ei ole tarkoitus syyllistää äitejä ja naisia, vaan nostaa keskusteluun se, että missä ne isät ovat näissä kuvissa”. Selitys kuitenkin ontuu, koska sekä lehtimainoksessa että videossa ongelmat johtuvat suoraan naisen tekemästä laiminlyönnistä.
Mitä mainoksessa tapahtuisi jos pallotuolissa istuisi mies? Kertoisiko se tarinan miehestä, joka on tullut kotiin rankan työpäivän jälkeen, ja on väsynyt? Tai miehestä joka joutuu tuomaan työnsä kotiinsa? Mies hoitamassa lasta on edelleen outo asetelma ja jonkinlainen vitsi. Se että isä tekisi jotain väärin lastenhoidossa ei olisi aihe moraaliseen paniikkiin, vaan näyttäisi vain hauskalta tai hölmöltä. Tablettia selaava nainen taas on vain vastuuton, vaikka hän olisikin ennen tabletin selaamista käynyt töissä, hakenut lapset tarhasta ja tehnyt ruokaa. Enkä tällä tarkoita sitä etteivätkö miehet voisi, ja eikö heidän yhtä lailla pitäisi hakea lapsia tarhasta ja tehdä heille ruokaa.
Mainoksessa roolit ovat sukupuolittuneet ja äitiejä syyllistetään työnteosta. Jälleen kerran näytetään, miten joka kerta naisen poiketessa perinteisestä roolistaan käy huonosti. Nyt oikein petolintu vie lapsen.
Itsestänikin on usein tuntunut siltä, että lapsen kanssa yhteisellä ajalla on syytä asettaa itselleni rajoja: ei pitäisi käyttää kännykkää vaan keskittyä lapseen. Mutta en koe että käyttäessäni älylaitetta käytän väkivaltaa lastani kohtaan, tai että keskittymiskykyni herpaantuu niin pahasti että joku vie lapsen.
On äärimmäisen häiritsevää ja väärin rinnastaa äidin sometus ja väkivalta toisiinsa. Vanhempien poissaolevuus voi toki olla ongelma, johtui se sitten älylaitteiden liiallisesta käyttämisestä tai mistä tahansa muusta syystä. Siitä huolimatta tämä mainos on ongelma. Välinpitämättömyys on ongelma, ja asiaa voi nostaa esiin, mutta tämä mainos ei kyllä osu lähellekään maaliaan.
Ehkä rahaa olisi kannattanut käyttää tämän kampanjan sijasta perheiden tukemiseen.
Kuva: muokattu versio kampanjan kuvasta Naisasialiitto Unionin facebook-sivulta.