Vihanlietsontaa vastaan Suomessa ja Syyriassa

Gelawej Viyan

Demokraatti julkaisi 3.10. uutisen Rami Adhamin liittymisestä sosiaalidemokraattien jäseneksi.  Adham on tunnettu avustustyöstään Alepon asukkaille.  

Adhamin humanitäärinen työ on tärkeää. Adham ei kuitenkaan ole Syyriassa poliittisesti ja uskonnollisesti riippumaton toimija. Hän on ottanut kantaa sodan toisten osapuolien puolesta, ja lietsonut kansanryhmän vastaista vihaa niitä syyrialaisia vastaan joita hän pitää vääräuskoisina.  

Rami Adham on häiriköinyt Suomessa niitä avutushankkeita, joiden järjestäjiä hän pitää vääräuskoisina. Syksyllä 2014 hän tuli Kurdistanin lapset ry:n facebook-seinälle häiriköimään, koska hänen mielestään kurdien ongelma on, etteivät kurdit ole ”oikealla tiellä islamissa”.  

Suomi-Syyria yhteisö ry:n facebook-sivulla Adham uhoaa, että kaikki ”majuusit” pitää ajaa pois Syyriasta. ”Majuus” on vanha arabiankielinen zarathustralaista tarkoittava sana. Irakin ja Iranin  sodan aikana 1980-luvulla Saddam Husseinin hallitsema Irak keksi nimitellä iranilaisia samalla nimellä, koska näin oikeutettiin islamilainen uskonsota Irania vastaan. Nyt Adham ja muut islamistit nimittävät Syyrian šiioja samalla halventavalla nimellä, ja tarpeen vaatiessa termi voi tarkoittaa myös vaikkapa kurdeja.

Adhamin mielestä nämä vähemmistöt pitää ajaa Syyriasta pois.  Eräässä päivityksessään Adham sanoo ”kaksitoistashiialaisuuden edustajien kuuluvan sairaaseen ja äärimmäiseen kulttiin, joka pohjautuu ihmisten palvomiseen (Ali ja Hussain) ja on täynnä kerettiläisiä näkemyksiä”. Kaksitoistashiialaisuus on Irakin ja Iranin suurin uskontokunta, ja miljoonien ihmisten kutsuminen ”sairaaksi ja äärimmäiseksi kultiksi” on kiihottamista kansanryhmää vastaan.  

Facebook-sivullaan Rami Adham on ylpeillyt yhteyksillään Islamilainen rintama-islamistijärjestöön jonka jäsenien kanssa hän on tässä kuvassa. Rami Adhamin näkemykset uskonnollisten vähemmistöjen karkottamisesta ovat sopusoinnussa islamilaisen rintaman näkemysten kanssa. Islamilainen rintama vastustaa demokratiaa ja sekularismia.  

Tässä radiohaastattelussa Adham kehuu Syyrian al-Qaidaa kohdasta 10:35 eteenpäin.  

Helsingin sanomat uutisoi Adhamin kytköksistä ja näkemyksistä tänään, jutussa on myös kuva Adhamin tapaamisesta islamistisaarnaaja Abdullah al-Muheisnin kanssa. Juttua varten haastateltu professori Hannu Juusola pitää Adhamin tukea islamisteille selvänä, ja hänen mielestään SDP on osoittanut huonoa harkintaa.  Rami Adham kommentoi tänään syytöksiä omassa facebookissaan, mutta hän ei sanoutunut irti yhdestäkään lausunnostaan Syyrian kansanryhmiä vastaan.  

Olen itse kurdi, ja Rami Adhamin kurdien vastaiset näkemykset koskettavat minua henkilökohtaisesti. Lähi-itään voi tulla rauha vain mikäli kaikki uskonnolliset ja muut ryhmät kykenevät elämään rauhassa toistensa kanssa.  

Ennen kuin SDP tekee uutisen uudesta jäsenestään, sen kannattaisi selvittää jäsenen taustoja. Rami Adhamin facebook-kirjoittelu saattaa ylittää kansanryhmän vastaisen kiihottamisen syytekynnyksen Suomessa. Suomalaisten puolueiden on syytä vastustaa uskonnollista vihanlietsontaa niin Suomessa kuin Lähi-idässäkin.

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.