Vau! – Kanadan uudet ravitsemussuositukset

Kanada ravitsemussuositukset.pngOletteko jo nähneet Kanadan uudet ravitsemussuositukset?

Ensivilkaisulla olin todella yllättynyt – ravitsemussuositusten mukaan koottu annos oli täynnä kaikkea sitä, mitä omalta lautaselta löytyy. Puolet lautasesta on täytetty tuoreilla tai kypsytetyillä kasviksilla – vihanneksilla ja hedelmillä, neljäsosa täysjyväviljoilla ja neljäsosa proteiinipitoisella ruoalla. Ja ruokajuomaksi suositellaan vettä!

Lautasmallissa ei mainita eläinperäisiä tuotteita, mutta proteiinipitoisten ruokien seassa on pieniä paloja kananmunaa ja lihaa, mutta niitä enemmän on palkokasveja, siemeniä ja tofua. Lehmänmaitotuotteita ei erikseen suositella, kuten edellisten vuosien suosituksissa.

Aivan uskomaton harppaus maailmalle. 

Vaikka monien maiden ravitsemussuositukset ovat hyväksyneet vegaanisen ruokavalion terveelliseksi ja ravitsevaksi valinnaksi, on äärimmäisen tärkeää tarkastella viestiä, joka annetaan valtaväestölle. Ja Kanada liputtaa vahvasti kasvispainotteisen ruokavalion puolesta.

Suosituksiin kuuluu myös muun muassa kehotus valmistaa itse ruokaa enemmän, nauttia syömisestä ja ruokailla muiden kanssa sekä olla varuillaan ruokamainonnan vaikutuksista.

Kaiken kaikkiaan olen valtavan ylpeä Kanadasta ja siitä, että he uskalsivat käyttää puolueettomia tutkimustuloksia, eivätkä maito-ja lihateollisuuden rahoittamia tutkimuksia.  Lisäksi simppeli tapa tarkastella ruokaa ilahduttaa – kun syö monipuolisesti kasviksia, täysjyväviljoja ja palkokasveja, saa kaikki tarpeelliset ravintoaineet, eikä tarvitse laskea kaloreita.

Toivottavasti Suomessa nähdään vastaavia kehitysaskeleita, kun suunnitellaan seuraavia ravitsemussuosituksia.

Löydät blogin myös Instagramista.

hyvinvointi terveys liikunta uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (4)
  1. Ihan huippua! 🙂 Nyt vaan Suomi perässä ottamaan mallia tästä! 🙂

    1. Nimenomaan, toivon kovasti että meillä tehdään samankaltaisia johtopäätöksiä lähitulevaisuudessa! Mut tää on hyvä keskustelunavaus suuremmalla skaalalla. 🙂

  2. Tää on kyllä upea juttu, hyvä Kanada! <3

    1. Jep, ihan loistavaa! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *